Jag ser att fackföreningsfolk och en del socialdemokrater vill att staten ska gå in och köpa loss Volvo PV av Ford. Göteborgs kommunalråd Göran Johansson vill att en av AP-fonderna ska gå in och betala kalaset. Pensionärerna och dom blivande pensionärernas pengar skulle alltså gå till att köpa upp en bilindustri som håller på att åderlåtas och gör gigantiska förluster. Volvo blöder ….

Ska vi köpa loss Volvo LV och Scania också, när vi ändå är på hugget ? Saab kanske kan vara något. Saab har väl inte visat vinst på dom senaste 10-15 åren. Wallenbergarna tröttnade på att pumpa in miljard efter miljard i Saab och sålde sin andel till General motors. Man undrar lite hur dom tänker på huvudkontoret i Detroit om den affären. Inte en krona har man tjänat på den affären och miljarder har investerats till ingen nytta. Så länge det är aktieägarna som satsar är det helt Ok för min del….Att facket kräver fortsatt produktion i Trollhättan är nästan lite magstarkt med tanke på att man inte har visat en enda vinstkrona på 10-15 år. Möjligen har det funnits ett enskilt kvartal med liten vinst. Hur länge menar man att någon annan ska betala förlusterna ? 10 år till ? 20 År ? För alltid kanske…

Jag undar just hur pensionärerna ställer sig i frågan om ett statligt övertagande av volvo ? Man har ju redan stulit en massa miljarder ur AP-fonderna och fört över till statskassan, och dom pengarna kommer pensionärerna aldrig se röken av, någonsin. Borta. Att gå in och köpa privata företag som blöder med pensionspengar, som man nu föreslår, är ett populistiskt och ogenomtänt förslag. Vilka företag ska vi köpa och vilka ska gå i graven under tystnad ? Glasindustrin i Småland för att nu nämna en bransch, har inte haft det fett den senaste tiden och massor av människor har fått lämna sina jobb. Ingenstans finns det någon som föreslår ett statligt övertagande av glasindustrin…

Det verkar som att alla inblandade tror att volvo och saab måste tillverkas i sverige för all framtid. Att börja subventionera arbeten är att backa klockan tillbaka. Det har aldrig fungerat annat än med stora kostnader som följd , och slutar alltid med nedläggning. Under tiden så måste staten, skattebetalarna, låna pengar för att få verksamheten att går runt, med förlust …Detta är början på slutet av en epok och vi måste börja se framåt redan nu. Sverige går inte under med volvos och saabs fabriker.Möjligen kan en del av bilarna tillverkas här i små serier av udda modeller .

Vi har en överproduktion av bilar i världen och det gäller att kriga om kunderna med bra bilar som drar lite bränsle och som sällan behöver ta svängen förbi verkstaden.

Läste för övrigt om motormännens senaste kvalitetsundersökning av dom 49 mest populära bilmodellerna,årsmodell 2007 ,och det är ingen skön läsning vad gäller Volvo och Saab. Pinsamt faktiskt. Absolut bottenkänning vad gäller verkstadsbesök, fel och brister. Både stora och små. Man delar dom absoluta bottenplatserna broderligt med fransmännen. Toyota i topp, som vanligt…

Kostymen måste anpassas till verkligheten och om ingen köper bilarna så kan man ju inte bara fortsätta att tillverka dom för att genast ställa dom på långtidsparkeringen i väntan på att kunderna ska komma till sans och börja köpa igen. Om några år eller så…Skroten direkt kanske…

Staten ska inte gå in och köpa loss privatägda företag hur mycket man än skriker om jordens undergång och ryggraden i svenska industri etc. Ingenting varar för evigt, och debatten liknar den som var i början på 1970-talet när varvskrisen svepte över landet. Hur många av er kommer ihåg den ? Jag minns den mycket väl…

Under flera år så subventionerade staten fartygsbyggena så till den milda grad att vikarna runt våra kuster såg ut som stora gästhamnar för gigantiska oljefartyg, bulkfartyg, lastfartyg, m.m. Såg det själv på flera platser som det nyfikna barn man var. Farsan min byggde nämligen fartyg och han kunde inte begripa varför dom inte gick att säja. Andra länder som Korea, Polen, och i forna Jugoslavien hade man nämligen börjat bygga fartyg av lika hög kvalitet till helt andra priser. Det såg nästan lite kusligt ut med vikar o hamnar fulla av supertankers. Till vilken nytta ?

Skattebetalarna betalade för en produkt som inte gick att sälja och flertalet av dom nybyggda fartygen gick nästan direkt till upphuggning och skrotades. Vi pratar kapitalförstöring av stora mått och naturligtvis skedde det oundvikliga. Varvens tid var över.10.000-tals blev arbetslösa.Det är naturligtvis smärtsamt för alla inblandade men ett statligt övertagande av tillverkningsindustrin, är inte lösningen på problemen, varken på kort eller lång sikt. Man ska naturligtvis göra allt för att hjälpa dom som riskerar abetslöshet, inte tu tal om annat. Jag blev själv arbetslös första gången 1981 då fabriken jag jobbade på flyttade till England och ett 100-tal fick gå. Det var bara tack och adjö.

Man fick bita i det sura äpplet och gå vidare. Livet tar inte slut för att man förlorar sitt jobb, men det är en svår omställning.

Kalles farsa