Efter de kraftiga börsrasen i oktober har Stockholmsbörsens kurser på ett och ett halvt år halverats i värde. Det har historiskt varit en tydlig köpsignal på lång sikt.
Sedan 1918 har kurserna på Stockholmsbörsen mer än halverats vid fem tillfällen.
En granskning av de fem halveringstillfällena visar att placerare som använder strategin att köpa kortsiktigt efter ett realt kursfall på 50 procent inte kan vara helt säkra på att omedelbart gå med vinst. Nedgången kan ytterligare pågå en tid efter att femtioprocentsnivån passerats.
Den som köpte under it-krisen i april 2002 fick se kurserna sjunka ytterligare, en tid. Den som satsade på index när kurserna gått ned med 50 procent fick vänta 22 månader innan investeringen var tillbaka på noll.
Ett köp i samband med kron- och kostnadskrisen 1989-1992 kunde ha skett i juni 1992. Då hade börsen halverats. Börsen fortsatte ned ännu en tid, men vände så småningom upp igen. Det tog halveringsköparen åtta månader innan han hade tillbaka sina investerade pengar.
Vid övriga tre halveringstillfällen har det tagit kortare tid än fyra månader innan köparen hade tillbaka insatsen.
Långsiktiga köp efter det att börsen gått ned med hälften kan vara lönande. Den som köpt efter femtioprocents nedgång och sedan hållit ut i fem år efteråt, har haft en rejäl avkastning som överstiger jämförbara ränteplaceringar ordentligt.
Fortfarande är längden och djupet i denna konjunkturnedgång okänd. Vi vet inte hur det ser ut om ett år.
Inspiration till ovan har jag hämtat från Dagens Industri, lörd 15 november 2008, sid 36. Tidningsupplagan innehåller utförlig statistik, fem grafer som visar kursutvecklingen samt en tabell på hur stora börsfallen blev innan det vände.