Förra helgen pajade min dator. När abstinensproblemen började släppa gick min TV in i väggen. Nu är båda ord och bildfabrikerna tillbaka. Jag saknade datorn mest kanske beror det på den är underhållning, valfri kunskapsgivare och instrument för skapande. TV ger bara information och underhållning och ibland passiv kunskapsmottagning. Konjunkturtåget kan nu dra igång med en fortsättning på förra bloggen ”Konjunkturtågets W-kris i verklighet och dröm”.
”World Economies Plummet” var en av rubrikerna i TheWall Street Journal (WSJ) 2009-05-21. Störtdykning i bruttonationalprodukterna (BNP) i Mexiko, Japan och Tyskland. Mexiko har dessutom problem med ytterligare stora ekonomiska förluster som en följd av svininfluensan. USA:s BNP föll det första kvartalet 6,l % och det beräknas bli 9 % andra kvartalet. EU:s genomsnittliga fall för första kvartalet låg på 4,6 % jämfört med föregående års siffra. I Sverige publicerades BNP-siffrorna 2009-05-28 och kommenterades både av finansministern och statsministern i nyhetsmorgon lördag 2009-05-30. Det var ett väntat rekordras på 6,5 %.
IMF konstaterar att de skyhöga budgetunderskotten som tillkommit i samband med nödpaketen till bankerna har överfört de ekonomiska problemen från bank till statlig nivå. Staterna konkurrerar nu med både banker, företag och enskilda om mer pengar. Det hänger också ihop med att skatteintäkterna för staterna minskar drastiskt när arbetslösheten hela tiden ökar.
I ytterligare en artikel 2009-05-22 med rubriken ”Britain s Debt Omen ”konstaterar WSJ att det finns risk för att USA:s kreditvärdighet också ifrågasätts när det nästan står klart att Englands AAA värde kommer att sänkas av Standard & Poor (S&P). USA har dock ett plus i att dollarn är världsvalutan och en nedvärdering av den kan få konsekvenser som ingen vill ha. Den amerikanske finansministern sa också i en intervju i Blomberg Television att man måste få ner underskottet med ca. 10 procent , men att hans bedömning var att det måste till skattehöjningar ”för att nå ett så ambitiöst mål vilket i sin tur begränsar uppsidan i en eventuell kursuppgång”. Ett tvetydigt uttalande enligt min bedömning.
Kina har fortsatt att köpa upp metaller och olja på världsmarknaden, vilket har pågått en längre tid. Inköpen svarar inte emot åtgången inom landet utan är till stor del lageruppbyggnad. Järnmalmsimporten som också ökar och har ökat 3 månader i rad. I april steg den med 37 % jämfört med månaden innan.(Blomberg News)
Världens järnmalmsaffärer handlas inte på börsen utan genom avtal på ett eller flera år mellan de största järnmalmsexportörerna och användarna. Det första avtalet (Rio Tinto Group och Nippon Steel Corp)som brukar bli prisledande har nu slutits för ett år och sänkt järnmalmspriset med 33 %. Kina har nu förklarat att de inte är villiga att godta ett sådant pris. Man vill ha ner priset 40 % och säger att man kan köpa billigare från Australien, Indien och Sydafrika (Chinadaily). Liksom andra metaller handlas järnmalm vanligtvis i dollar. Läget i fråga om järnmalmspriset är fortfarande oklart
Vi har haft en hel del uttalanden om ”glimmers of hope” och även en hel del indikatorer som visar att i vart fall ökningstakten på nedgången avtagit. De flesta tycks vara överens om att ”det värsta är över”. Börserna världen över är inne i en halvoptimistisk trend utan att några mikro- eller makroindikatorer pekar uppåt på allvar –nedgången har bara minskat.
Många går in på börsen just nu av rädsla för att missa fortsatt uppgång utan nedrekyler och chans att köpa billigt. Jag påstår att vi har en tjuvstart på börsen just nu. Ett p/e tal på 30 för 2009 tyder inte på att det går att fynda just nu. Analysera först – handla sedan. Börsen kan gå upp och ner flera gånger, mer eller mindre kraftigt, innan vi nästa halvår kan få en del svar på hur finanskrisen utvecklas.
En överblick av de händelser som just nu finns i tiden och kan påverka den makroekonomiska bilden ger följande tv å huvudspår.
1. Bankernas skulder har förts över på statlig nivå genom hjälppaketen samtidigt som staternas BNB minskar och deras statsskulder ökar – därmed också staternas upplåningsräntor.
Riksbankens pengar är på upphällning och man behöver låna upp 100 miljarder för att förstärka den. Tysklands finansminister Peer Steinbruck sa samtidigt att den federala regeringen behöver låna upp mer än 80 miljarder euro (över 800 miljarder kronor). Han sa också att uppgången i de statliga lånebehoven världen över riskerar att tränga ut andra låntagare, inklusive företag, med risker för en investerarstrejk. Försämrade finansvillkor blir följden.(Blomberg News)
Upplösningen av finanskrisen skjuts på detta sätt framåt i tiden. Sanering av skuldträsket i USA på mikronivå genom amortering på lån och sparsamhet skulle ytterligare fördröja den nuvarande krisen men förhindra att vi får en ny och värre om 7-8 år. USA:s linje just nu verkar ganska klar och antyder någon slags insikt om att just nu har nöden ingen lag. Man måste låna utan säkerhet men med världsvalutaplånbok och pistol i bakfickan. Nordkorea har tagit efter den taktiken och stör nu världssamfundet med sina robottester och kärnvapensprängningar i hopp om förhandlingsbelöningar.
USA har valt att trycka sedlar och skapa inflation och dollarnedskrivning för att tillfälligt rädda nationen på andra länders bekostnad. Hela världen får betala - mest Kina och Japan. USA:s förhoppning (Obama) är att man därefter skall kunna arbeta sig ur krisen och minska lånebehovet . Den senaste veckans dollarnedgång kan vara ett tecken på att investerare nu oroar sig för USA:s kreditvärdighet. För några månader sedan var det guldfeber i Kina. Nu ser vi den igen. En artikel 2009-05-29 i Chinadaily har rubriken: ”Gold fever grips Chinese investors”. Jag citerar en mening i artikeln sagt av analytikern Xiao Zheng: ”The declining value of the dollar along with the worsening economic outlook is forcing investors to seek other anti-inflationary investment tools, like gold”.
2. The W-crack, som jag skrev om i min förra blogg framträder allt klarare. Finanskrisens andra fas som ger nästa nedgång på finansmarknaden har dels att göra med ökade statliga upplåningsbehov ( se under punkt 1 ovan) dels med fördröjningseffekter i det ekonomiska systemet.
I höst kommer bolån till betydande summor att förfalla och förlängas eller avslutas med betydande förluster för bankerna i USA.
USA:s kreditkortsbekymmer har fått Obama att komma med en ny kreditkortslag, som efter snabb genomröstning i senaten och representanthuset nu har skrivits under av presidenten. Flera stora banker och kreditkortsföretag har motsatt sig lagen. Lagen försvårar för personer under 21 är att få kreditkort och förbjuder extraavgifter och telefonförsäljning av korten. Enligt svensk statistik har varje svensk en genomsnittlig kreditkortsskuld på 4.000 kronor. I USA är skuldsiffran 65.000kronor per person. Tidigare har amerikanerna kunnat reglera sina kreditskulder genom att öka bolån och även andra lån och betala av på kreditkortskulderna. Där är det stopp nu och det kommer att få effekter i höst efter semestrarna.
JP Morgan varnar för att förlusterna från kreditkortsportföljen som förvärvades tillsammans med Washington Mutual kan dubblas till 24 procent vid slutet av året från nära 13 procent för första kvartalet (Financial Times). Siffrorna är likartade för alla banker och kreditkortsföretag i USA.
Några amerikanska banker vill redan betala tillbaka det stöd de fått av regeringen. Motiveringen har varit att de vill kunna betala ut bonus igen, som regeringen förbjudit så länge lånen löper. (Financial Times) När skall finansmarknaden lära sig att det ekonomiska systemet inte kan överleva om det hanteras som ett spelbolag?
Inom derivathandeln råder fortfarande stor oro världen över och redovisningarna från banker och helt oreglerade ”skuggbanker” har ännu inte lyft fram förlusterna i dagsljuset.
En för mig okänd kvinna, grundare av Meridith Whitney Advisory Group (också okänd för mig) gjorde för två veckor sedan ett uppmärksammat uttalande i CNBC. ” De amerikanska konsumenternas likviditet kommer att gå igenom en massiv nedgång de närmaste åren. Konsumtionen kommer att falla och de amerikanska bankerna sitter på ruttnande tillgångar”, sa hon. Kanske ett sanningsord från den närstående grannen Kanada.
I Baltikum inget nytt förutom att Sveriges Riksbank fyller på valutareserven med 100 miljarder kronor – för säkerhets skull.
I drömmen har tågen gjort ett uppehåll. På stationsskylten står det Skatteparadiset där båda tågen stannat inför natten.
Jintau är den förste som vaknar av lokförarna i de båda loken Kina och USA. Han vaknar mitt i en dröm där han står på Himmelska Fridens Torg. Mitt emot honom står Hans Helighet Dalai Lama och håller upp en isbit. Han säger; ”Det kommer en tid då kolröken skingrats och Tibets tundra blivit vatten. Vad i övrigt är- är intet”. Jintau vaknar och fryser. En stor kopp kinate får fart på honom och han läser baklänges ur en anteckningsbok. Där står det: ”Köp allt i Skatteparadiset”. Han ger snabbt order om att koppla på flera godsvagnar för alminium, koppar,nickel ,bly, järnmalm o.s.v. Han tar med en vagn för guld också så att han kan handla även om valutan tar slut.
Obama har sovit gott – för gott och har försovit sig. Han tar snart igen tiden eftersom han är en av de få män som kan göra flera saker på en gång. Hans företrädare Bush gjorde fem saker . Han åt och sa: ”Vi vinner kriget i Irak”. Han åt igen och sa; ”Död åt terroristerna”. Sen hann han inte äta mer men sa: ”Bort med skatten” och somnade resten av mandatperioden.
Obama visste att han måste få fram en kreditvagn för att fylla med kreditkort. Den skulle kopplas ihop med bankvagnen för dåliga lån och sättas på spåret. Längre fram på spåret visste han att det fanns en inflationskurva. Det var viktigt att de båda loken kom dit ungefär samtidigt för att inte vagnarna skulle spåra ur. De kunde gott stanna i Skatteparadiset ett tag till. För att inte Jintau med det kinesiska loket skulle köra iväg ensam beslutade Obama att han skulle skicka över finansminister Geithner till Jintau i det kinesiska loket. Geithner kunde mycket kreditkortskonster och pratade kinesiska flytande. Han kunde säkert underhålla Jintau med ett förslag om hur den kinesiska valutan skulle kunna bli flexibel i en avlägsen framtid.
Jag vaknar, vänder på mig och somnar om.