De grekiska gudarna kunde stiga ned till jorden från himlen via bergstoppen Olympos för att lära människorna att känna det mänskligas gränser. Övermod straffades skoningslöst. Tiden har nu kommit för Grekland att få sitt straff och för EMU och EU att ansvara för följdverkningarna. ”EMU och Grekland” får tolv poäng i konjunkturtågets rubriktävling denna vecka. Samtidigt fick Anna Bergendahl högst sammanlagd poäng i den svenska Melodifestivaluttagningen med bidraget This is my life. Grekerna demonstrerar allt vad orkar för att undvika melodin This is our next life omringade av EMU- länder och sina egna gamla gudar som unisont sjunger ”take your answer”.

På andra plats i rubriktävlingen kommer ord och penningstriden mellan USA och Kina – en naturlig topplacering de senaste och kommande åren. Valutavågen (dollar/yuan) svänger fram och tillbaka beroende på ordkrig och penning- och finansmarknadsutveckling i de båda länderna. Rubriken USA/Kina - en ändlös historia med växelsmärta” får 10 poäng i rubriktävlingen.

Nästa rubrik USA med senaste nytt blir näst intill sjukt spännande – 8 poäng.

Rubriken Kina får fem poäng mest för premiärminister Wen Jiabaos instämmande i president Hu Jintaos kritiska uttalanden i veckoslutet om valutasituationen mellan dollarn och yuanen. En del osäkerhet försvann efter det att kinesiska tvillingarna talat med samma tunga.

Utan poäng är rubrikerna Övrigt och Sverige som dock inte är helt tanklöst kommenterade. Avslutningsvis kommer Drömmen med nya oväntade äventyr för lokförare och passagerare.

Tidigare konjunkturtågsbloggar hittar du på redeye.se under profilen Göran Tivesjö. Den senaste med rubriken ”Konjunkturtåget – en svävare utan säkert spår i verklighet och dröm”.

EMU och Grekland

Grekland kom med i EU 1981. Idag hävdar många att det redan då var genom falsk bokföring som man kom innanför portarna - likt den trojanska hästen. Troja var en forntida stad i Turkiet där Grekland enligt mytologin (sagan) utkämpade ett tioårigt krig för att behålla makten i området. Medan Grekernas huvudstyrka låtsades segla bort lämnades en kollosalt stor, ihålig trähäst kvar på stranden. Hästen rymde 30 grekiska stridskämpar. Trojanerna betraktade hästen som en gudarnas segersymbol och släpade in den innanför stadsportarna. På natten bröt sig de 30 ut, slog ihjäl vaktposterna och öppnade stadsportarna för den grekiska hären. Trojanska kriget var vunnet. Enligt nutida EU-tolkning har flera länder använt sig av en liknande strategi för att ta sig in i EU. De kom in med ett vackert yttre men den inre skönheten var falsk och ihålig. Länder som Portugal, Spanien och Italien tillhör förutom Grekland den misstänkta gruppen.

Från historia och myt över till fakta och mer verifierade påståenden. År 2006 visade Grekland framfötterna ordentligt och minskade sitt budgetunderskott som andel av BNP med dramatiska tal. Man hade hittat en del poster i den svarta ekonomin som man kastade in i nationalräkenskaperna. Prostitution och några andra områden inom den svarta ekonomin togs med även om siffrorna enbart var uppskattade. Den svarta ekonomin ger ju inte heller staten några intäkter i form av skatter eller avgifter. Den nya socialdemokratiska regeringen som tillträdde hösten 2009 har granskat tidigare statistikfiffel och la fram en rapport. Regeringen valde den ärliga vägen och rapporterade in ett budgetunderskott för 2009 på 12,7 procent istället för förväntade 4 procent. Den svarta sektorn beräknas utgöra 25,1 i procent av BNP. Siffrorna för Italien, Spanien och Portugal är i tur och ordning 22,3, 19,3 och 19,2.

Grekland kommer på plats 71 i TI:s (Transparency International) mutindex 2009 (sammanlagt 180 länder). Den vanligaste formen av muta i Grekland är ”fakelaki” ett kuvert med eurosedlar som måste stoppas i byxfickan på t.ex. läkare och myndighetspersoner för att få bra resultat. I en enkät som TI gjort sa 13 procent av de tillfrågade att de uppmanats att betala pengar under bordet. I snitt betalade dessa 17000 kronor per år för att få t.ex. körkort eller snabbare lagfart. Tyska tidningen Die Welt har gjort en intervju med TI:s Greklandschef Costa Bakouris som säger: ”I Grekland stiftas lagar som aldrig omsätts i verkligheten. Vi har domstolar men det kan ta 6-8 år att få ett beslut i första instans. De statliga institutionerna fungerar inte och det är därför många greker tar eller ger mutor”.

Svenska Dagbladet hade 2009-03-14 ett reportage med rubriken ”Krisen pressar på” där man redogör för en del av bakgrunden till krisen. ”Problemen som Grekland idag brottas med har sina rötter i demokratiseringen efter militärjuntans fall 1974. Det var en period då socialdemokrater och socialdemokratiska välfärdsideal styrde i Europa. Befrielsen och demokratin i Grekland kom därför att bli sammankopplad, för många greker närapå identisk med fördelningspolitik”, heter det i inledningen till reportaget. Istället för att bygga en modern och konkurrenskraftig ekonomi har de grekiska regeringarna ägnat sig åt att dela ut förmåner och presenter till dem som stödjer dem, gärna i form av trygga tjänstemannajobb. Det har lett till en sanslöst uppblåst offentlig sektor till mer än en sjundedel av samtliga sysselsatta. Här finns ju också kärnan till de oroligheter och våldsamma demonstrationer som sker nu och som tidigare skett så fort politiker försökt ändra något. Att förlora jobbet blir en demokratifråga. Att förlora förmåner blir en demokratifråga. ”Ut på gatorna och slåss!” har blivit svaret på politikernas försök till ny inriktning. Vice statsministern Theodoros Pangalos säger i en intervju i tidningen: ”Vi politiker vill bli omtyckta. Det är därför vi är politiker. Men idag måste vi fatta obekväma och omstridda beslut för att få landet på fötter igen”. Premiärminister Giorgios Papandreou visar ovanligt stort politikermod som vågar genomföra det han vet måste göras med tanke på alla protester och med vetskap om risken att inte bli omvald. Det är politikerledarskap att uppmuntra i motsats till det politikerförakt som drabbar den som vet vad som måste göras men avstår p.g.a. egen vinning och kortsiktig spekulation

Det sparpaket som EMU länderna och EU-s finansministrar och statschefer fått från Grekland tycks i vart fall tillfälligt stoppat oron och spekulationerna på finansmarknaden. IMF kan bli den slutgiltiga räddningen. Frågan är stor för EMU och EU. Problemen har klart visat att det inte räcker med halvhjärtade löften från länder som brutit mot EU:s finans och stabiliseringspakt.

Portugal och Spanien har en del likartade problem och liksom Grekland en undermålig skola. Alla tre länderna kom in i demokratin direkt från diktaturer, som ville ha låg utbildningsnivå på folket så att härskarna skulle kunna styra med mindre opposition. Portugal och Spanien har stort inbördes handelsutbyte och skulle problemen öka där blir det ett mycket större problem för EMU och EU.

USA – Kina

De kinesiska tvillingarna J och J (Jintao och Jiabao) har klargjort att det inte är aktuellt att skriva upp yanens värde gentemot dollarn. Så får det bli, eftersom det är Kina som bestämmer. Övriga trätor som protektionism, google och Tibet är i viloläge just nu.

USA

Den allt överskuggande frågan i USA är om Obama får igenom sin hjärtefråga – sjukvårdsreformen. Hans fortsatta politiska reformarbete hänger på att han lyckas här. 2009-03-21 är ett kritiskt datum.

Den ekonomiska återhämtningen i landet går långsamt. Bostadssektorn, med fortsatt starkt ökande konkurser, mår ännu inte bra. Samtidigt ökar antalet arbetslösa. Budgetunderskottet ökar också – 2009 var det 9,9 procent av BNP i år beräknas det bli en bit över 10 procent. Nästa stora stridsfråga i USA blir skattehöjningar – kanske inte under Obamas presidentperiod men för nästa period. Det finns ingen annan väg ut för landet där guldförgyllningen flagnar mer och mer på guldbyxorna.

Kina

Om man följt China Dailys(regeringstidning) kan man ana att risken för fastighetsbubbla i Kina inte är över. Från centralt håll har man i två omgångar höjt likviditetskraven och gått ut med begränsningsdirektiv för bostadsutlåning. Bara fjorton dagar efteråt går man ut med en kort artikel om att faran för bostadsbubbla är över. Även om vägen mellan beslut och handling är kort om man som i Kina kan ta bort alla mellanstationer är uppgiften inte trovärdig. Fortfarande finns det stor risk för en räntehöjning i Kina. Om den genomförs måste man hålla kvar en hel del stimulansåtgärder för att rädda konsumtion och export. Balansgången är inte lätt eftersom inflationen i Kina stigit de senaste månaderna.

Förra söndagen avslutades den kinesiska nationalkongressen. I avslutningstalet gav premiärminister Wen Jiabo inflationsbekämpningen allra högsta prioritet. Han antydde t.om. att Kommunistpartiets överlevnad hängde på om man klarade utmaningen (China daily)

Övrigt

USA:s vicepresident Joe Biden råkade ut för ett israeliskt bakhåll när han var på väg till Inledande samtal med Israel om fred mellan Israel och Palestina. Samtidigt gavs klartecken för 1600 nya bostäder i det ockuperade östra Jerusalem. Ursinnig diplomatisk aktivitet följde. Obama behåller övertaget efter denna kollision med Netanyahu. Det är bra för egen trovärdighet gentemot palestinier och många andra som länge oroats av situationen. FN:s generalsekreterare läste upp ett uttalande, också undertecknat av USA, EU och Ryssland, med krav på direkta kontakter mellan Israel och Palestina. ”Förhandlingarna bör leda till en överenskommelse mellan parterna inom 24 månader som sätter punkt för ockupationen som inleddes 1967 och resultera i uppkomsten av en självständig, demokratisk och hållbar palestinsk stat som lever i fred sida vid sida med Israel och dess grannar”. Med dessa ord avslutades uttalandet. Det skulle vara ett under om det blir så, men man slutar aldrig att förundras.

Indien spädde på den globala ränteoron genom att i veckan höja sin ränta med 0,25 procent.

Risken för räntehöjningar som kommer snabbare än centralbankerna trott är en riskfaktor att räkna med. Samtidigt måste länder med stora skulder ta en återställare för att undvika bankrutt. Återställaren innehåller beska kryddor och innebär minskade hjälpinsatser och högre skatter, som påverkar konsumtionen som just nu är drivkraften i det globala perspektivet. Sammantaget gör det att jag tror att återhämtningen kommer att gå mycket långsamt.

Sverige

Avtalsförhandlingarna är igång och kommer att påverka företagens kostnader med 2-3 procent. Det är särkilt viktigt i år. 3,3 miljoner av våra totalt 4 miljoner anställda berörs, samtidigt som lågkonjunkturen inte släppt sitt grepp. Räknar vi med en genomsnittlig löneökning med 2,5 procent kostar avtalen runt 1 miljard. En struntsumma i förhållande till drakbankernas eldsprutande miljarder. De flesta företag kan säkert klara löneökningarna. Som lök på laxen kommer dock kostnader för bonusar m.m. och eventuella vinstutdelningar.

Bolagsstämmorna kan bli kärva med aktiespararna som primus motor i kampen mot kortsiktiga bonusar.

Fondstatistiken för februari är intressant att titta närmare på. Aktiefonder och hedgefonder har minskat med 2,9 respektive 1,4 procent. Samtidigt har blandfonder (där räntefonder ingår) ökat med 2,1 procent och obligationsfonder med 1,4. Det är helt klart de största förändringarna på ett år. Nästa steg kan vara att pengar börja flytta från börsen eftersom risken/chansen för höjd ränta ökat dramatiskt och med kortare horisont än marknaden inprisat.

Att börsen kommer att kana ner en bit behöver man inte vara expert för att tro - man kan ju gissa likadant som alla andra och det gör jag

Dröm

Sista drömmen fanns i min blogg ”Konjunkturtåget tappar dubbelspåret i verklighet och dröm” på redeye.se under profilen Göran Tivesjö.

Efter enkelspåret hade de båda lokförarna Jintau (Kina) och Obama(USA) på nytt kommit ut med loken och vagnarna på dubbelspåret. Obama hade nästan slut på sitt bränsle – dollarsedlar. Som tur var hade han låtit djupfrysa ett halvårsbehov gas (LNG) i en av sina frysvagnar. För att tina den så fort som möjligt fick hans 50 delstatseldare förvärma gaspaketen genom att sitta på dem under eget gastryck. På så vis fick man fram biogas som en färdigprodukt att dryga ut LNG-gasen med. Dessutom hjälpte det till att uppfylla Obamas klimatåtagande. Obama fick dessutom problem med att Israels premiärminister Natianyahu ville ansluta en vagn med fast boplats i tåget, innehållande raketer riktade åt alla håll. Obama fick svårt med sina avkopplande tankar men valde en spårlös markering.

Jintau var djupt oroad. Pannventilen hade låst sig och stod på högsta tryck. Den gick inte att rubba. Han försökte att bromsa men hjulen låste sig och loket kanade vidare i hög fart. Han riskerade fartbubblor och i värsta fall urspårning. Hastighetsindex var på höga 85 procent. Han insåg att han var tvungen att banka ner ventilen med ränta.

EU:s ekonomiska smalspår till Grekland och Turkiet rostar inte. Grekiska vagnar med arga brev med säkerhetssigill möttes av tyska EMU-paragrafer. Eftersom spåret är enkelspårigt blev det en kollision som troligen Internationella Medlarförbundet för U-länder (IMF) får lösa).

Jag somnade sent och vaknade med en isblåsa. Ha det bra! Islossning kommer.