Gryningsfolkets spåmän har vaknat men får fortfarande både morgonkaffet och hjärtat i halsgropen inför tänkbara ekonomiska blodproppar – just nu mest Grekland. Jag känner att det behövs bibelord redan från början för att lugna utan att skrämma. Jag går till Jesaja 19:11 i min gamla konfirmationsbibel. Texten, där man ropar till väktaren, är skönskrift i gammal form: ”Väktare, vad lider natten? Väktare vad lider natten?” Väktaren svarar: ”Morgon har kommit, och likväl är det natt. Viljen i fråga mer, så frågen; kommen tillbaka igen.”
Världens tre största ekonomier borde vara vägledande ifråga om makroekonomiska signaler som fortplantar sig i den globala ekonomi vi har nu. De största ekonomierna är i tur och ordning USA, Japan och Kina. Efter det japanska undret på 1980-talet har landet haft svårt att visa tillväxt både inåt och utåt. Kina år på väg att inta andraplatsen. Japan har nu problem med både åldersstruktur, statsskuld och företagskultur. Företagskulturens nackdelar har precis visat sig hos biltillverkaren Toyota, som förmodligen kommer att tappa sin världsledande position snabbt. I G7 betraktades Japan som den svagaste aktören.
Dagens blogg är en fortsättning på konjunkturserien varav den senaste publicerades för en månad sedan på redeye.se med rubriken: ”Konjunkturtåget går som på räls med kredit i hjulen i verklighet och historia.”
USA
Capitolium är USA:s motsvarighet till Sveriges riksdagshus. Här håller kongressen och senaten sina sammanträden och här håller presidenten sitt årliga State of the Union-tal. Sett i historiskt ljus var Capitolium en av Roms sju kullar, den högsta och brantaste, som därför användes som flyktborg i orostider. År 509 f.Kr. reste man där Roms största och betydelsefullaste tempel ägnat åt guden Jupiter (latin. den bäste och främste). Jupiter var det antika Roms övergud och skyddspatron och garant för ordning och fred. För många kristna sågs istället Capitolium som ”alla onda makters säte.”
Jupiter-templet kom att få ett stort symbolvärde världen över. På grund av detta har kongressbyggnaden i Washington och folkrepresentationens byggnad i flera amerikanska delstater fått namnet Capitolium.
Den 27 januari 2010 besökte president Barack Obama Capitolium och höll sitt tal. Talet visades på tv, även i Sverige. Jag har tittat på det och måste återigen ge Obama ett mycket högt betyg för hans skicklighet som talare. Han har inget skrivet manus. Att tala i 70 minuter, ha allt i minnet och ge orden rätt energi och innehåll, med hela världen som publik, är en förmåga han tycks vara född med.
Jobben var i centrum inför 2010. De miljontals arbetstillfällen man förlorat måste återvinnas. ”Recovery act”, stimulanspaketet skall ge amerikanarna ”mer att lägga på bensin och mat.” Orden föll just i den ordningen kanske av en slump, men kanske dikterat av amerikanens bensinberoende. Kritiken kring stimulanspaketet har varit hård och Obama undrade retoriskt hur länge USA skulle skjuta upp framtiden ytterligare inräknat de 8 år Bushadministrarionen suttit. Kina, Indien och flera länder i Asien är tillväxtekonomier. USA kan inte acceptera en andraplats utan måste börja exportera varor och få ner importberoendet från främst Kina. Klimatfrågan och energipolitiken betonades och presidenten sade sig ha övertygelsen att USA inom kort skall leda världens nya energiutveckling.
Presidenten betonade samarbete mellan de båda partierna bl.a. ifråga om sjukvårdsreformen. Svaret på den frågan kunde man se i dagens ”gympaprogram för ledamöterna. Det leddes av vicepresident Joe Biden från hans plats bakom talarstolen vänd mot åhörarna. Vid lämpliga höjdpunkter i talet reste han sig upp och applåderade. Alla demokrater gjorde då likadant. Det blev något slags ”Upp och stå, klappa på, here we go –exersis från gympa-ledaren. Samtidigt satt alla republikaner fast i sittläge med ansiktsuttryck som huggna i sten. Presidenten avslutade talet med ”God bless The United States of America” . Då lyfte alla uppåt.
Svar på vad som blir kvar av sjukvårdsreformen får vi snart veta. Den dribblas just nu mellan representanthus och kongress för en gemensam skrivning. Demokraternas övertag i senaten har upphört i och med Ted Kennedys död och valmissen vid ersättarvalet. Reformen kan bli urvattnad.
Avgörande för Barack Obamas popularitet och demokraternas framgång just nu är ”när kommer jobben och hur går det i Afghanistan. Knappast någon väntar jobbökning före 2011.
Beträffande Afghankriget har Obama redan tagit ett beslut ”of no return”. I juli 2011 skall kriget vara slut. Ett lyckosamt krigsslut där skulle givetvis höja Obamas status. Just nu pågår operation Mushtarak (tillsammans) som Marjah-offensiven kallas. Marjah är ett bördigt jordbruksdistrikt och ses som källan till det mesta av allt opium i världen och dessutom talibanernas främsta inkomskälla. Befälhavaren generalen Stenley McChrystal har tagit fram en strategi som nu är byggd på att militära segrar omedelbart skall följas av bistånds och utvecklingsinsatser. Man har också länge samlat och byggt upp resurser för operationen. Barack Obama hoppas mycket på den nya strategin. Oavsett den lyckas eller ej lär det bli den sista offensiven i landet från USA:s sida och för Obama personligen är den oerhört betydelsefull.
I Kina-spelet har USA flyttat fram tre ”vita kulor” och Kina svarade med att försöka blockera dem med tre ”svarta kulor” eftersom de röda nästan är slut. Det gäller Obamas annonserade möte med Dalai Lama, vapenexporten till Tawain, och bråket i rörlednings -och kycklingstullfrågan. De tre frågorna är dock mindre problem än de ständigt pågående diskussionerna om Kinas enorma dollarreserv och kursförhållandet mellan dollar och yuan. Det finns inte mycket nytt i den frågan. Det finns en fjärde fråga som är för allvarlig att presenteras som ett spel – cyberspioneri.
Kina
Googles protester mot Kina och internets roll i samband med demonstrationer i Iran har fått världen att fokusera på internets roll i auktoritära regimer. Google har larmat om att de själva och 33 andra amerikanska företag blivit utsatta för dataintrång. ”Ingen är immun mot ATP-atacker skriver tidskriften Wired, inte ens Google, vapentillverkare eller jättelika energibolag som Exxon Mobile, vars för företaget livsviktiga anbudsdata över oljefynd misstänkts ha hackats. Lars-Åke Severin, konsult på Kina fokuserad säkerhet, firman PSU, menar att svenska företag har högt säkerhetsmedvetande på hemmaplan, men att de ofta är dåliga på att genomdriva reglerna i Kina. ”Vår naiva inställning når ofta nya höjder där och informations läckage är ganska vanligt”. Kina riskerar att mötas av ökad misstänksamhet. I Indien diskrimineras redan teknikbolag som Huaiwei av säkerhetsskäl. Indierna misstänker att kinesisk teknik innehåller inbäddad programvara som kan användas för cyberkrigföring(Ola Vong i SvD 2010-02-16). Min kommentar: Statshemligheter, patent och företagshemligheter tycks sugas in till Kina på många vägar och användas av kineserna. Med en bugning och ett leende på läpparna är de på väg att erövra världen.
Nyårsfirandet pågår just nu i Kina. När kineserna vaknar efter firandet har två saker hänt. Regimen har i två omgångar höjt kassareservskraven för bankerna. Stegringen i inflationstakten har sjunkit något (1,5 % i januari mot 4,2 i december). Inflationshotet och en fastighetsbubbla är det största hotet mot Kinas ekonomi just nu. Den som häromdagen såg ekonominyheterna inslag på tv 1, fick en god inblick i spridningshastigheten. En kvinnlig investerare intervjuades. Hon sa att bostäder var den bästa investeringen i Kina med en rekordsnabb värdestegring. Hon hade just nu 4 lägenheter och skulle precis köpa en femte. De affärer hon gjort var lysande, så bra att hon skulle hjälpa både väninnor och familj att köpa så många bostäder de kunde få lån till. Hon hade ett välavlönat jobb men var inte i fastighetsbranschen
EU
Tillväxt - och stabiliseringspakten innebär att vissa kvotregler i fråga om budgetunderskott och skuldsättningsgrad gäller för medlemsstaterna. Budgetunderskottet får vara högst 3 procent av BNP och skuldsättningsgraden högst 60 procent av BNP. Böter hotar om man bryter mot reglerna. Nyckelländerna Frankrike, England och Tyskland har samtliga i flera tidigare skeden brutit mot reglerna – utan sanktioner. Just nu bryter samtliga EMU-länder mot reglerna. Hade man hållit sig till reglerna skulle EMU varit upplöst. Lissabonfördraget förbjuder också att EU går in och tar över ett lands skulder, så kallad bail out.
Nu har ett antal länder, med euron som valuta(EMU), i samband med finanskrisen lånat så mycket att bankrutt ligger i farans riktning. Enligt bestämmelserna skall varje enskilt land som råkat i kris själv sanera sin ekonomi utan ekonomiska bidrag från andra EMU-länder (i andra hand EU-länder där Sverige kan komma in). Grekland är ett ganska litet land, men är först ut som riskland och hur man behandlar deras kris blir vägledande för eventuella efterföljare. Eventuella efterföljare finns det gott om. Spanien, Portugal, Italien och England är utpekade kandidater. Irland har redan fått en strypt penningpåse med IMF som överförmyndare och fogar sig än så länge hyfsat. Grekland har fuskat och tricksat och är en av världens bästa eller värsta mutekonomier (plats 78). Man har nu efter ett Eko-finmöte (EU:s finansministrar) fått en månad på sig för att visa en trovärdig plan för sin ekonomi. Det här ger ett stort tryck på EU-valutan, som redan fallit mot övriga världsvalutor. Frågan om hur mycket EU-valutorna utanför EMU påverkas är inte helt självklar. Både pundet och den svenska kronan följer säkert med eurons rörelser, men med mindre utslag.
Övrigt
Ukraina går mot stabilare tider. Ny president blev Viktor Janukovitj. Han har kallats ryssvän och hejats på av Moskva. Det stora intresset västerut kommer dock enligt de flesta bedömare att bestå. De internationella valobservatörerna är dessutom helt eniga om att det var ett helt rättvist val utan valfusk – ett steg mot demokrati. Vi kan förvänta oss gradvis bättre ekonomi och slut på gasbråket med Ryssland.
Bankerna i Sverige fortsätter att både roa och oroa. Det är inte bara de finansiella instrumenten som är fantasifulla utan också de redovisningstekniska. Nordeas resultat föll med 13 procent. Det är ju inte så roligt att skylta med. Efter att ha rotat febrilt i den positiva rubriksättningspåsen hittades ett nytt mått som säkert ger bonus - riskrelaterat resultat. Och se vilket under, med det måttet har resultatet ökat med 22 procent! Det blev också rubriken på rapporten.
Svenska Handelsbanken (SHB) har helt undkommit bonuskritiken. Smart nog avsätter man istället vinstdelningspengar till en stiftelse som heter Oktogenen. Samtliga anställda har andelar på lika villkor. Andelarnas storlek baseras inte på lön utan anställningsår. Avkastningen grundas på vinststorlek i förhållande till konkurrenterna. För 2009 avsatte banken748 miljoner till stiftelsen (70.000 kr per anställd). Avsättningen resulterade i att personalkostnaderna steg med 23% trots att antalet anställda minskade med 350 personer – en karamell att suga på.
I helgen körde ett tåg fast i snödrivorna på Österlen i Skåne. Efter det att passagerarna räddats av bandvagnar, som reats ut till civilförsvaret från vårt skrotade försvar, blev det ”standbyläge”. Framskottningen tog flera dygn. Det gick ändå inte att rubba tåget. Hjulen var fastfrusna mot rälsen. Trots den lilla beröringsytan gick det inte att få loss tåget – naven var djupfrysta. Kanske tåget fortfarande står kvar. Förseningar väntar – också i ekonomin.
Dröm
Tyvärr kära läsare frös också min dröm bort denna gång – hoppas dina egna drömmar räcker. Ha det bra i din egen drömvärld!