Konjunkturen diskuteras flitigt på både aktiesajter och i övrig media. Det finns en massa olika index som visar stämningen hos konsumenter och inköpschefers tro på framtiden och barometrar hit och barometrar dit. jag tänkte kommentera lite om vad jag hör dagligen ute i näringslivet.
jag arbetade så sent som förra veckan som revisor (har nu bytt jobb) och har då haft förmånen att träffa ett 50-tal företag årligen under några års tid. Jag pratar med VD:ar och ekonomichefer dagligen inom diverse branscher med fokus främst på industri, konsumtion och tjänsteföretag. Jag följer månatligen utvecklingen för många av dessa bolag och ser rätt tydliga indikationer på hur det står till för tillfället.
Reaktionerna jag får när man pratar med företagen, främst inom industri, är att det finns en viss orolighet för framtiden. många läser om krisen i USA i tidningen och den starka euron mm.
dock känner de flesta än så länge inte av någon avmattning utan orderingång och försäljning ligger kvar på en fortsatt hög nivå. avmattningen i USA känns helt klart av men vägs upp av en bättre efterfrågan inom sverige, europa och asien. De bolag som säljer mycket till USA har en del problem med dollarn men det är hanterbart.
Många, ja, jag måste säga många företag uttrycker, trots avmattningen, till och med en viss optimism då man nu har chansen att “komma ifatt” då många av företagen har långa leveranstider till kunderna.
stora delar av industriföretagen har problem att hitta folk samt att kunna producera i en tillräcklig takt för att möta efterfrågan. det finns därmed både en viss oro samt en viss lättnad över att det inte är så hysteriskt som tidigare längre.
samma känsla är det inom tjänstesektorn, dvs att efterfrågan ligger kvar på en hög nivå men ökar inte längre. man har full beläggning och lite till men ser ingen ökning framöver.
inom konsumtionsvaror som tex kläder är det kärvast. De flesta av företagen känner av att efterfrågan är sämre. påsken var en förklaring och vädret en annan men de säger fortfarande att efterfrågan är måttlig. Svagheten är klart tydligast inom konsumtion. detta stämmer också rätt bra överens med vad som skrivs i media mm. uppenbarligen har oljepris, matpriser och högre räntor börjat slå igenom på konsumtionen vilket inte är helt oväntat.
den samlade bilden som jag har fått från mina kunder är att det tuggar på bra inom industri och tjänster men att konsumtionen är svagare.
denna bilden tycker jag även stämmer in rätt bra på de rapporter vi har sett från stobolagen på börsen. många verkstadsföretag visar starka rapporter men vissa av klädbolagen och andra företag inom konsumtion visar tecken på svaghet.
Slutsatsen av denna lilla blogg är att den bild som redovisas i media stämmer rätt bra överens med den information jag dagligen får. detta känns ju rätt tryggt att veta tycker jag.
mvh