Min gissning är att krisen i europa kommer att bli sämre innan den blir bättre.Ett tag så var räntorna i de mest skuldtyngda länderna på väg ned men nu så har de börjat klättra igen i länder som spanien portugal italien och naturligtvis grekland.
Vad som kan visa på krisens magnitut är att alla åtgärder som sätts in även fasst dom är extraordinära bara får tillfällig lindring i ekonomierna.Nu kanske det är i senaste laget att sluta upp att stödköpa krisobligationer. Men hade man inte gjort det ifrån början så kanske vi hade befunnit oss i ett senare skede av krisen.
Vad man istället borde ha gjort var att koncentrera resurserna på att lindra krisens verkningar. En stor affärsbank eller ett finansinstitut behöver ju inte räddas av de skälen att de anställda riskerar arbetslöshet. Oftast är det inom dessa organisationer som dom anställda är mest anställningsbara.
De har gedigen utbildning och ordnad ekonomi samt bra kontaktnät om de har varit yrkesverksamma några år.Och sedan finns det ytterligare ett skäl till att inte bail out dåliga verksamheter. Eftersom då incitamenten att sköta en bra verksamhet försvinner.
Om vi säger att man ifrån början när problemen hopade sig låtit olika utlånare förlora det som dom sattsat så hade ju bruttonational inkomsterna sjunkit. Det hade ju inneburit förlorade skatteintäkter så klart.Men det hade förmodligen kompenserats väl av det som man tidigare sparat i ladorna.
Nu befinner vi oss istället i den situationen att alla medel är förbrukade och dessutom bnp tillväxten inte vill ta fart. Några få länder kan fortfarande låna till fördelaktiga villkor. Men hur länge till kan dom det om dom bara lånar upp nya pengar för att ösa ut i andra änden.
Jag menar att skattebetalrnas pengar skall användas till att lindra konsekvenserna av en svår kris när den väl har brutit ut ungefär som vi tänker i biståndsfrågor.Vi måste lita på att det fortfarande finns driftiga entreprenörer som iframtiden kommer att sörja för att tillväxten klarar sig långsiktigt.
Om marknaden får sköta det som den är bra på samtidigt som tex pensionssystemet får sköta det som den är bra till så är nog förutsättningarna bättre att lyckas på långsikt.Vad därimot den här krisen kan leda fram till är ett reformerat penningsystem.
Efter som vi ser idag att ecb och fed köper statsskuldsväxlar så kanske vi snart inser att stater inte behöver låna någonting. Utan dom kan gå till riksbanken och få så mycket pengar som de behöver i sin budget.Det går ju inte att ösa ut hur mycket som helst(inflation) men man behöver aldrig komma i det läget att man befinner sig i statsbankrupt.
Länderna blir då helt oberoende av kreditmarknaderna och kan styra över sitt eget ekonomiska öde. Men innan vi befinner oss där så borde det ha varit läge innan att inte ösa ut för mycket stimulanser i ekonomin. För då har man ingenting kvar i de dåliga tiderna.
Ekonomiska kriser har en förmåga att läka ut utav sig skälva. Men för att dom skall kunna göra det så måste man tillåta att företag och banker går på öronen.Som vi kan se så startas det hela tiden nya företag i bra som dåliga tider som växer och blir framgångsrika. Och kan anställa mycket folk och betala in mycket skatter.
Det är dessa gemensamma tillgångar som företagen skapar som vi måste hushålla med. För att i dåliga tider lindra konsekvenserna för folk som exempelvis blir arbetslösa.Vad penningsystemet är till för är att assistera folk som handlar med varor och tjänster.
Mycket av det vi ser idag är att man försöker lösa saker utanför sina kompetenser. Våra politiker kanske inte har den kompetensen för att kunna avgöra vilka banker som ur ett ekonomiskt perspektiv är värda att baila uot. Och då behöver man inte göra det över huvud taget.
Därimot har nog dom allra flesta den kunskapen att ett riktat bidrag till exempelvis pensionärer kommer att göra att de kan handla mer mat.Och det är det som man försöker syssla med idag. Man försöker lösa problem som ligger utanför mitt kompetensområde.
Nu skall jag ut i det fina vädret.