Tycker debatten om TA är mycket intressant och är (i alla fall borde vara) av stort intresse för oss investerare. Själv är jag skeptisk till TA. Samtidigt måste jag säga att jag aldrig heller använt mig av denna analysmetod. Jag tror dock på marknadens/investerarnas rationalitet och effektiva marknader. Därför skriver jag detta inlägg för att belysa teorier som talar emot TA.
Teorin om effektiva marknader framkom på 1950-talet av en slump då den brittiske statistikern Maurice Kendall studerade beteendet hos aktie- och varupriser. Kendall hade förväntat sig att hitta regelbundna priscykler, men dessa visade sig inte existera. Istället blev slutsatsen att prisrörelserna för aktier och varor följde en slumpmässig gång, ”Random walk”.
Om det skulle vara så att tidigare kursrörelser kunde förutse framtida kursförändringar skulle detta leda till enkla vinster för oss investerare. Men på konkurrenskraftiga marknader finns det inte några enkla vinster. När investerare försöker utnyttja sådana här vinstmöjligheter blir konsekvensen att kursen direkt justeras till en nivå där dessa vinster man söker, genom studerande av tidigare kursrörelser, försvinner. Detta betyder att all information från tidigare kursrörelser finns i kursen nu, inte imorgon. Mönster i kursen existerar inte längre och kursförändringar i olika perioder är oberoende av varandra. Kursen följer alltså random walk, ett måste på konkurrenskraftiga marknader.
Om det nu skulle vara så att man konsekvent kunde tjäna pengar på att studera tidigare kursrörelser, varför gör då inte alla det? Om TA skulle fungera borde ju detta betyda att alla som inte använder TA, inte är rationella, då de väljer bort en säker vinst.
Visst har det funnits avikelser i marknaden där det funnits möjligheter för arbitragevinster, men när dessa blivit uttntjade i tillräckligt hög grad oftast genom att för många (till slut alla) känner till dem så försvinner möjligheten. Hålet täpps igen till slut om tillräckligt många hoppar i det.
I teorin talar man om tre nivåer av effektiva marknader där olika mängd informatin är inprisat i kursen. Svag, där tidigare kursrörelser är inprisat. Semistark, i vilken ytterligare all publicerad information är inprisad. Och stark form av marknadseffektivitet där all information är med i kursen. Exempelvis insiderinformation ytterligare.
Om man utifrån detta ser på TA betyder det att omTA funkar så har vi inte ens en svag marknadseffektivitet. Och skulle det stämma så då borde det ju vara MYCKET enkelt att göra vinst på aktiemarknaden.
Källa: Corporate finance författad av Brealey, Myers & Allen 8ed. Studielittertur för Finansiering på universitets C-nivå.