(3e försöket)

Dagens Industri (2009-09-19) skriver att ett EU-förslag kan tvinga svenska banker att bara bevilja bottenlån på upp till 40 procent av en bostads värde.

Blir detta verklighet riskerar många svenska hushåll att mer än hälften av deras lån blir s.k. topplån med en avsevärt högre ränta än de s.k. bottenlånen. Detta kommer många inte att klara, särskilt inte när räntan stiger under andra halvåret 2010.

De måste då sälja sitt boende till köpare som inte heller har råd att låna så mycket som tidigare, d.v.s. priset på bostäder sjunker. När priserna sjunker upptäcker allt fler att de måste ta upp lån med en allt större andel topplån, d.v.s. allt fler får allt svårare att betala sina bostadslån och allt fler tvingas sälja sitt boende i en sjunkande helvetesspiral. Om förslaget antas kan priset på bostäder alltså komma att sjunka, kanske till och med dramatiskt. Det kan allts bli en politiskt beslutad bostadsmarknadskrasch.

Kostnaden för att äga sitt boende kommer däremot att vara fortsatt hög, eftersom denna kostnad regleras av marknadskrafterna. Alltjämt finns det brist på bostäder och det finns alltjämt de som har pengar och är villiga att betala ungefär lika mycket av sin disponibla inkomst för ett boende. Om förslaget antas så kommer emellertid en allt större del att gå till räntor med följden att bostadens pris alltså måste sjunka för att samma andel av den disponibla inkomsten ska gå till boendet. En följd av detta är förmodligen att de som står utanför bostadsmarknaden ändå inte får det lättare att komma in eftersom kostnaderna för att äga sitt boende alltjämt kommer att vara höga, fast nu med en annan fördelning mellan bostadspris och räntekostnad. Det kan alltså alltjämt fordras en hög kontantinsats och/eller höga månadskostnader för att komma in på bostadsmarknaden.

Vad som däremot kan hända är att mycket stora förmögenhetsvärden kan gå upp i rök när bostadsägarna successivt tvingas att teckna topplån för allt fler miljoner när bostadens värde successivt sjunker. Sverige blir förlorare när konsumtionen sjunker och vi dras långsammare ur krisen än vad som vore fallet om förslaget inte antogs.

Inte heller bankerna verkar ha någon anledning att applådera förslaget som kan trigga en utveckling där deras kunder låntagarna tvingas teckna en allt större andel topplån som de får allt svårare att betala, samtidigt som värdet på bostäderna (bankens panter) sjunker i värde.

Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig …