Post entry

Högutdelarna står när de andra faller

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har för tillfället gått ur några av mina innehav då jag är rädd för att vi står inför en större nedgång på börsen. Av aktierna som såldes så ger fyra av dem hög utdelning.

Här är aktierna och dagens utveckling:
Know IT -0,61
KappAhl -0,32%
Poolia +1,89% (Har inte hunnit kolla på bolaget.)
Connecta 0%

Det är imponerande att aktierna klarade sig så bra när OMX gick ner 2,5%.
Även den senaste månadens utveckling imponerar:

Know IT +84%
KappAhl + 18%
Poolia +17%
Connecta -1%

Den senaste tidens styrka som "högutdelarna" uppvisat är något som jag har funderat lite över den senaste tiden. Är det så att investerare börjat köpa på sig fundamentalt undervärderade aktier som lätt kan dubblas och mer därtill när börsen vänder?
Eller är det så att bolag med hög utdelning har blivit intressantare när räntorna har sänkts så mycket? För många aktier idag ger ju högre avkastning än bankräntan och har man aktierna i en kaptialförsäkring så blir ju skatten på utdelningen dessutom betydligt lägre än skatten på räntan. Och därtill få bra häv att köpa aktier i en börssvacka?

Jag lutar åt det första nämnda, att investerare börjat köpa in sig i aktier som kan bli mångdubblare på längre sikt, för när börsenhumöret vänder så kommer ju alla att vilja äga aktier i bolag som handlas till låga P/E-tal, som växer så det knakar i fogarna och ger hög utdelning.

Visst kommer det bli ännu hårdare för bolagen i år och IT-konsulterna börjar nu känna av lågkonjukturen ordentligt, men frågan är om inte lite väl mycket elände redan har prisats in i dessa bolagen.

En annan högutdelare som inte har gått lika bra i år är Tricorona. Här har ni chansen att komma in billigt i en högutdelare där kursen inte har gått upp mycket i år till skillnad från de aktierna jag tidigare har nämnt. Det är ett bolag som jag tror kommer att klara sig bra under de kommande åren trots nedgången i priserna på utsläppsrätter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?