Post entry

Några rader om Klövern...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I min aktieportfölj ingår f n blott två bolag. Det handlar dels om Intoi, ett riskkapital-/investmentbolag inom IT-sektorn, dels om fastighetsbolaget Klövern.

Vad gäller Klövern, tänkte jag i det följande lägga ut texten lite försiktigt, varpå den som känner sig hågad kan ge valfri typ av respons om detta bolag, andra fastighetsbolag, fastighetsmarknaden osv.

Rent generellt kan jag inte garantera vare sig att fastighetsbolag i allmänhet, eller bolag som Klövern i synnerhet är värda att äga aktier i, men lite mer konservativ som jag ofta är, känns det skönt att köpa in sig i verksamheter som framstår som något så när begripliga, ungefär som investeringsgudar som Peter Lynch & Warren Buffet brukar rekommendera.

Aktier i fastighetsbolaget Klövern har jag ägt till och från genom åren, men inte på ett tag sedan jag sålde ut aktierna ur en aktiedepå, och istället började köpa aktier till min öppnade kapitalförsäkring. Nyligen gick jag dock in i Klövern igen, mest beroende på att jag tycker att ledningen med vd:n Gustaf Hermelin, samt styrelsen i stort med ordföranden Stefan Dahlbo - för övrigt vd för Investment AB Öresund, ledamot i HQ AB samt Nobia AB verkar såväl kompetenta som stabila. Utifrån deras aktieinnehav tycka Dahlbo liksom många andra i Klöverns styrelse gilla det bolag de styr. Enligt hemsidan har alla ledamöter utom en Klövern-aktier, och flera ledamöter äger miljontals sådana.

Inte minst viktigt, är att denna styrelse åtminstone subjektivt ger ett förtroendegivande intryck. Detta bl a genom att styrelsen och den operativa ledningen tålmodigt, under ett antal år, har förvandlat det gamla IT-bolaget Adcore till dagens till synes välskötta fastighetsbolag.
Arbetet verkar ha genomsyrats av en genomtänt ansats, och vilja att i en rimligt takt bygga upp koncentrerade fastighetsbestånd i olika städer Klövern finner ha god utvecklingspotential; eller "svenska tillväxtregioner" som bolaget kallar dessa områden.
Därutöver tycks ledningen ha lyckats skapa en välskött, kompetent och vinstgivande organisation för förvaltningen av dessa bestånd, och handhavandet av bolagets olika kunder.

Affärsidén för Klövern - ... att med närhet och engagemang möta kundens behov av lokaler och tjänster i svenska tillväxtregioner - syns mig begriplig, och jag har tänkt mig att följa med på denna resa med ett längre aktieinnehav.

Vad gäller bolagets finansiella ställning, verkar Klövern inte hittills ha varit nära att tvingats ned på knä av finanskrisen. Huruvida detta gäller även framgent kan jag naturligtvis inte redogöra för, men jag finner det förtröstansfullt av vd:n Gustaf Hermelin i 2008 års årsredovisning, s 3, bl a skriver följande rader:

Att växa upp på ett jordbruk sätter sina spår. I mitt fall fick jag med mig många av de normer och värderingar som under generationer styrt det dagliga arbetet på en gård. Många av dessa tankar och normer går med fördel att använda även i dagens näringsliv. Bland annat bör du som bonde för att klara av sämre tider ha motsvarande en skörd på banken, en i magasinet och en skörd på fälten. Hur många bolag har denna likviditet och uthållighet i dag? Förhoppningsvis har vi i Klövern byggt upp det reservkapital och förtroende som behövs för att med fortsatt gott fotarbete klara av att behålla våra kunder och därmed även klara av en lågkonjunktur. Framtiden får utvisa...

Om vi tittar på det som brukar vara extra intressant för långsiktiga ägare, bolagets direktavkastning, har Klöverns ledning anlagt en offensiv utdelningspolicy. Det anges att utdelningen långsiktigt ska överstiga 50 procent av resultat efter skatt, exklusive värdeförändringar och uppskjuten skatt.

Beträffande nyckeltal, har Klövern enligt Placera.nu ett p/e-tal på 2,75, och direktavkastningen är 5,26 procent. Den senare blir ju som bekant högre om någon köper aktien till dagens kurs och behåller aktien, och Klövern framgent uppvisar allt högre vinster och därmed allt högre årlig aktieutdelning.

Vad gäller nuet och de närmaste åren, sa Hermelin nyligen i ett pressmeddelande att Klövern står starkt under 2009 pga den låga räntenivån, och han ser framtida förvärvsmöjligheter när finanskrisen och lågkonjunkturen mattas av. Vidare siade han följande:

Vi kommer att glida igenom den nuvarande situationen tack vare den extremt låga räntan. När stabiliteten återvänder till marknaden kommer vi att växa starkt genom förvärv. Under 2009 ligger vi still och kommer nog att börja köpa någon gång under 2010 till 2012.

Därtill anger Hermelin att förvärven bland annat kommer att finansieras av nyemissioner.

Mitt allmänna intryck av detta, är att det sammantaget ser rätt bra ut för fastighetsbolaget Klövern, och rent subjektivt upplever jag att befintliga plus för detta bolag överväger eventuella minus. Åtminstone i nuet.

Mvh

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?