Post entry

Vad är det som händer kring eprotirome?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ja det är en fråga som känns berättigad efter en i synnerhet märklig kommunikation från bolaget. Jag ska försöka ge min syn på det hela i den här bloggen. Till att börja med så har Redeye medvetet valt att hålla en låg profil sedan i våras, då bolaget misslyckades med att teckna ett partneravtal kring bolagets huvudprojekt eprotirome som utvecklas mot höga blodfetter. Sedan dess har vi försökt lägga pussel utifrån den information som bolaget kommunicerat och samtidigt snappat upp ett och annat utifrån vad olika investerare och erfarna industrialister sagt om bolaget och eprotirome.

Pfizers strategibyte är troligen en orsak till att avtalet dragit ut på tiden

Orsaken till att bolaget inte tecknade ett avtal med ett större läkemedelsbolag redan i våras beror sannolikt på att långt gångna partnerdiskussioner med Pfizer strandade till följd av ett strategibyte som innebar att läkemedelsjätten lämnade hela området för behandling av blodfettssänkande läkemedel. En förvarning om detta fick man redan i oktober förra året, vilket sedan blev definitivt under första kvartalet i år i samband med att Pfizer la ett bud på Wyeth. Varför vi misstänker Pfizer beror på att Karo Bio nyligen förvärvade ett antal patent av Pfizer samt att Pfizer var en naturlig tagare av och prioriterad partner för projektet i och patentutgången av läkemedelsjättens storsäljare Lipitor. Att Karo Bio skulle springa på den typen av patent utan vidare är högst osannolikt och något som rimligen bör ha skett i samband med långt gångna diskussioner kring ett samarbetsavtal för eprotirome. Pfizer är alltså ute ur leken nu och valde att mer eller mindre skänka de patent de hade inom området, vilka till viss del kompletterar Karo Bios patent runt eprotirome. Något som försvårar för andra bolag att utveckla liknande substanser som eprotirome och därmed stärker Karo Bios förhandlingssituation i dagsläget.

Finansfrossan är ytterligare en orsak till att avtalet dragit ut på tiden

Ok, om vi har rätt så långt så var det ju bara att starta om partnerdiskussionerna i en tid då finansfrossan hade drabbat läkemedelsbranschen i en större utsträckning än vad något kunnat förutspå. Under första kvartalet i år gjordes i princip inga licensaffärer frånsett de affärer som egentligen gjorts upp bakom stängda dörrar långt tidigare. Jag fick från flera personer med insyn i olika förhandlingar höra att de stora läkemedelsbolagen vid tillfället befann sig i ett vänta och se-läge, där de kassastinna läkemedelsbolagen förhandlade utifrån en styrkeposition. Läget förändrades dock snabbt under andra kvartalet i år, då läkemedelsbolagen återigen började göra licensaffärer med de mindre bioteknikbolagen. Det är därför rimligt att tro att Karo Bio inledde nya förhandlingar under andra kvartalet i år. Detta kan också förklara de något kryptiska vd-orden i rapporten för årets första kvartal: ” Diskussioner med potentiella partners pågår i ett föränderligt omvärldsklimat.” Något som står i stark kontrast till hur VD kommenterade bokslutsrapporten tre månader tidigare: ”…vi möter ett stort intresse från potentiella partners.”

Bo Håkanssons avsikt är troligen att ta rollen som engagerad huvudägare

Nå väl, nog sagt om det. Var står vi idag? Redeyes tro är att den nyligen aviserade nyemissionen snarare kommer att snabba på ett partneravtal än att det skulle innebära att det dröjer ytterligare sex till nio månader innan det finns bläck på pappret. Anledningen är att kassan innebär en stärkt förhandlingsposition, då ett avtal i stor utsträckning beror på hur mycket Karo Bio har i kassan, hur bolagets ägarbild och övriga produktportfölj ser ut, så väl som ledningen och den bild som den målar upp i media. Vi tror på att emissionen kommer att medföra att vi får se en tydligare ägarbild än den vi har i dag, där Karo Bio framstår som ett herrelöst bolag. Vid en snabb koll på Bo Håkanssons historik ser man att han aldrig aktivt har engagerar sig i ett bolag utan att samtidigt vara huvudägare. Därtill är Bo Håkansson en mycket erfaren affärsman och skulle knappast ha garanterat en betydande del av emissionen utan att ha försäkrat sig om riskerna. Enligt våra källor ska han ha garanterat cirka hälften utav de 166 miljoner kronor som bolaget tar in i den aktuella nyemissionen. Detta är ett mycket starkt signalvärde. Räkna med att Bo Håkansson kommer att handla aktier i samband med att prospektet kommer ut den 11 november, det är först då som insynspersoner bör få handla aktier. Bo Håkansson lär nämligen inte få en ny chans att komma in i aktien på väldigt lång tid framöver. Det är också rimligt att tro att när han väl har tagit rollen som huvudägare kommer han jobba hårt för att skapa aktieägarvärde, sannolikt som arbetande styrelseordförande. De kliniska data som hitintills framkommit i genomförda fas II-studier är i vår mening ytterligt lovande och ett avtal känns i dag som en självklarhet utifrån detta.

Frågan är när ett avtal sker och vilken prislappen blir?

Den osäkerhet gällande regulatoriska frågor som bolaget kommunicerat i tidigare kvartalsrapporter var borta i den senaste kvartalsrapporten. Sannolikt beror detta på att bilden klarnat utifrån den dialog bolaget haft med FDA och potentiella partners. Möjligheten finns ju alltid att teckna ett avtal där en större del av den tilltänkta kontantbetalningen utfaller som en milstolpsbetalning i samband med att FDA godkänt det fas III-program som Karo Bio planerat för eprotirome. Skulle det visa sig att det krävs ett mer omfattande program än vad Karo Bio tror så kan man ju alltid i det läget utforma avtalet så att den tilltänkta milstolpsbetalningen uteblir för att kompensera för de kostnader som skulle uppstå vid händelse av ett utökat fas III-program. Å andra sidan kan det mycket väl innebära att den partner som befarar att FDA kommer att kräva ett mer omfattande fas III-program kommer att vilja invänta FDA-mötet i vår. Detta var kanske det starkaste skälet till att Karo Bio nu tar in ytterligare pengar genom en nyemission, då bolaget annars skulle riskera att sitta med en i princip tom kassa vid förhandlingsbordet om det hela skulle dra ut ytterligare på tiden. Ledningen skulle då kunna tvingas tumma på prislappen, en situation som ledningen gärna vill undvika.

Att bolaget nu stärker sin finansiella situation och samtidigt får en tydlig huvudägare kommer stärka Karo Bios förhandlingssituation, något som troligen kan komma att fungera som en katalysator i pågående partnerdiskussioner. Vi tror samtidigt att det finns flera intressenter med i spelet, där någon sannolikt är beredd att sätta ned foten redan efter att den nyligen avslutade massbalansstudien analyserats klart inom kort. Detta för att de rent av inte oroar sig för den fortsatta utvecklingen ur ett regulatoriskt perspektiv eller för att de absolut vill vara med på mötet med den amerikanska läkemedelsmyndigheten i vår för att diskutera det fortsatta fas III-programmet. Vi vet av erfarenhet att det tar en till två månader från det att bolagen kommit överens om ett avtal tills dess att alla detaljer är avklarade och avtalet är undertecknat. Vår gissning är att ett partneravtal kan komma att materialiseras någon gång runt kommande årsskifte.

Härifrån kan vi göra följande grova räkneövning. Skulle eprotirome nå marknaden så kommer läkemedlet att sälja för åtminstone 2 miljard dollar under tio års tid. Anta att åtminstone 20 procent av denna försäljning blir intäkter hos Karo Bio och att chansen för att eprotirome når marknaden är 50 procent. Anta samtidigt att prislappen på ett partneravtal landar på 1 miljard dollar, varav 10 procent i kontantbetalning. Det riskjusterade bruttovärdet av det blir drygt 2,5 miljarder dollar eller drygt 17 miljarder kronor. Efter skatt och diskonterat (20 procenta kalkylränta) för att de här värdena i ligger i snitt tio år fram i tiden (marknadslansering sent 2013) så kan nuvärdet sägas vara cirka 3 miljarder kronor för enbart eprotirome, varav hälften är relaterat till milstolpsbetalningar. Detta kan jämföras med att Karo Bios börsvärde uppgår till knappt 750 miljoner kronor i dagsläget, vilket visar på potentialen vid händelse av ett partneravtal. Kort sagt, så är det en grov kalkyl som baseras på försiktiga antaganden och som visar på det underliggande fundamentala värdet i eprotirome. I sammanhanget kan det vara värt att poängterar att den finansiella situationen i kombination med framtida milstolpsersättningar talar för att behovet av framtida emissioner i Karo Bio bör vara mycket litet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?