Uppdatering för några bolag inom biotekniksektorn
2009-11-20 10:13, Edited at: 2010-06-11 12:33Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Karo Bio, Aktien är den senaste tiden satt under hård press p g a den pågående emissionen där det f n sker handel med teckningsrätter. Emissionen är garanterad till 100 % av bl a storägaren Bo Håkansson samt ledande befattningshavare. I det genomarbetade/utförliga emissionsprospektet kan man mycket detaljerat ta del av nuvarande situation där man i enlighet med tidigare signaler beskriver orsakssambanden till den fördröjning av ett avtal för Eprotirome som skett. Bakgrunden är dels den omstrukturering av flera av de största läkemedelsbolagen i världen som skett det senaste året, vilket troligen resulterade i att långt gående förhandlingar med med en prioriterad part lades på is och man fick återuppta samtalen med tidigare intressenter. Dessa förhandlingar är nu långt framskridna och håller på att understödas av en rad strategiska åtgärder från bolagets sida bestående av bl a;
Kompletterande data rörande safety, tablettformulering för Eprotirome, baserade på önskemål från både partner samt FDA. Man har fört löpande samtal med FDA och här även fått indikationer om att större outcomestudier troligen inte kommer krävas för ett godkännande av E. Man har tillsammans med sin CRO partner designat och kostnadsberäknat ett totalt kliniskt fas-III program för E fram till registrering. Det som gjort fördröjningen den senaste tiden kan troligen mestadels koplas till oro för en rektionsprodukt som kan uppkomma vid kontakt med vissa födoömnen i magen när man doserar E i höga doser. De kompletterande studierna bör ha undanröjt allt tvivel kring detta, och det faktum att man använder extremt låga doser i kombination med en tablettformulering som helt undviker kontakt med magen och istället utsöndrar substansen i tarmen, bör kunna radera allt tvivel kring saken.
En kortfattad resumé av nuvarande läge är att man genom emissionen skapar en stark finansiell bas för de pågående förhandlingarna samt att man genom en kompletterande åtgärder även stärkt Eprotiromes säkerhetsprofil samt underlättat beslutsprocessen kopplat till finansiella åtaganden för ett avtal. Detta har skett i ett mkt intressant läge kopplat till flera av de stora globala läkemedelsbolagen. Dessa har återigen riktat sina intressen mot affärstransaktioner inom området vilket senast bekräftades genom ett avtal mellan Amylin/Takeda för ett fas II fetmaprojekt värt ca 1BUSD. Det bolag som enl min subjektiva bedömning framstår som den potentiellt angelägnaste intressenten är Merck. Merck har precis lidit ett par stora nederlag kopplat till sina satsningar inom området, detta gäller kombinationspreparatet Vytorin vars framtid ytterligare försvagats genom den s k Arbiter-6 studien, samt att FDA nekat acceptera ansökan för en ny kombination med Ezetimibe/statin. Allt talar för vikten av att satsningar på nya preparat inom området , som är världens största läkemedelsområde, behöver bestå i nya innovativa kombinationer med breda effektprofiler.
Kommande potentiellt närstående nyhetsflöde förutom ett avtal för Eprotirome KB kommer röra delgivning av data för flera kompletterande studier, en internationell publikation av statinstudien, fas I data från samarbetet med Merck, uppdatering rörande samarbetet med Zydus. Ev uppdatering rörande framgångarna inom det interna ER-beta projektet där man häromdagen presenterade projektet vid Windhover. Nuvarande värdering är extremt attraktiv i förhållande till potential, där de största riskerna snarare fokuseras till en stark volatilitet/psykologi i handeln än bolagets projektstatus. Ovanstående behandlar mestadels Eprotiromeprojektet, uppdatering rörande övriga projekt behandlas i tidigare bloggar.
Bioinvent, Fortsätter att imponera där man på mkt kort tid presenterat nya positiva data för TB-403 genom partnern Roche, presenterat ett nytt avtal med det japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sankyo rörande utveckling av terapeutiska antikroppar, samt mottagit ett pris för licensavtalet med Roche ("Licensing Deal of the Year” vid "Scrip Awards 2009"). Närmast på agendan står ett globalt avtal för kandidaten BI-204 där man sedan tidigare redan har ett licensavtal med Genetech omfattande den nordamerikanska marknaden. Ett tidigare väntat avtal för BI-204 för den japanska marknaden har reviderats till ett förväntat globalt avtal efter att man i maj i år presenterat positiva data överstigande tidigare förväntningar. Aktien ser fortsatt mkt stark ut, där kortsiktiga osäkerheter snarare kan handla om ev tekniska rekyler från höga nivåer.
Epicept, Aktien har den senaste tiden påvisat stor volatilitet, där den senaste tidens negativa rörelser bl a kopplas till brustna förhoppningar kring q3 rapporten och initial försäljningsstatistik för Ceplene. Det nuvarande tekniska samt fundamentala läget ser ut att kunna pressa aktien mot nästa stödområde kring 4,50:-, och med tanke på att det handlar om historiska stödområden i ett intressant fundamentalt läge känns det mkt intressant.
I samband med rapporten häromdagen kan man notera att bolaget nu för samtal med ett antal potentiella partners kring distributionsavtal för Ceplene och bland dessa återfinns den tidigare avhoppade förhandlingsparten. Det verkar som om samtalen är i ett mkt sent skede och med tanke på att bolagets finansiella situation medger drift av bolaget t o m q2 2010 finns det möjligheter att genom ett avtal undvika ytterligare nyemission, vilket är ett av de kortsiktiga orosmoment som f n pressat aktien. Vid en titt på värderingen om dryga (blyga) 600MSEK känns rabatten som onödigt stor med tanke på flera parametrar
Oxigene, Rapporterade häromdagen positiva data för sin prioriterade kandidat Zybrestat. Marknaden reagerade med att skicka tillbaka aktien till nivåer som rådde innan spekulation kring dessa data, vilket stärker bilden av en mkt kortsiktig marknad inom sektorn. Resultaten rörde interimsdata för FALCON-studien (NSCLC) som innefattar behandling med Zybrestat i kombination med första linjens kemoterapi samt Avastin. Studien är randomiserad, d v s hälften av patienterna får Zybrestat, samtliga patienter får kemo+avastin. Resultaten ser mycket lovande ut där man rapporterar följande; Kombinationen med Zybrestat, Avastin samt Karboplatin och Paklitaxel är väl tolererad utan adderande toxicitet eller överlappande toxicitet till Avastin. Inga signifikanta övriga komplikationer avseende säkerheten har resulterat i dosreduktioner eller avbrott, dessa var jämförbara i de båda studiearmarna. I resultaten kan man notera att Under utvärderingstiden så här långt har 6 patienter avlidit, 5 av dessa ingick i kontrollarmen och 1st i behandlingsarmen med Zybrestat. Vidare var antal behandlade patienter för dessa data 30 st varav 15 i kontrollarmen. inför slutdata återstår således ytterligare 30 patienter. Medianöverlevnad för standard kemoterapi är ca 9mån. Avastin har i studier visat sig addera ca 2 månader till detta, d v s för kombinationen medianöverlevnad 11mån.
Alphahelix, Rapporterade i går för Q3. Man redovisar följande; Nettoomsättning 209 KSEK (18). Resultat efter skatt uppgick till -4 410 KSEK (17 230). Resultat per aktie uppgick till -0,53 SEK (-2,05), likvida medel uppgick till 2 859 KSEK (9 177)
I rapporten kan man underförstått utläsa en strategiförändring som tidigare givits signaler om; kraftiga marknadsåtgärder och fokus för sitt nya instrument AmpXpress. Man uppger att man fått stor uppmärksamhet vid lanseringen i Hannover härommånaden och har redan erhållit några initiala orders på instrumentet motsvarande ett ordevärde om 270KSEK. Man uppger vidare att den utvärderingsprocess som man tidigare kommunicerat med ett internationellt/amerikanskt bioteknikbolag, rörande instrumentet QT tar lite längre tid i anspråk än beräknat, samt att tidigare samtal med andra bolag rörande samma instrument inte givit resultat. Mot bakgrund av bolagets finansiella ställning samt nuvarande situation rörande sina produkter, då framförallt signaler om en snabb marknadspenetrering för AmpXpress, ligger man troligen nära en breakeven punkt. Man kan dock komma att behöva stärka den finansiella situationen för att stärka sina marknadsföringsåtgärder, och dessa utvärderas f n av bolaget. För vidare info läs tidigare bloggar.
Tripep, det lilla forskningsbolaget Tripep har haft en enormt stark utveckling sedan mitten på året som motsvarar en bra bit över 300% sedan årslägsta. Bolaget är ganska smalt nischat men med ett par intressanta projekt med stor potential om det vill sig.Den starka kursutvecklingen är i det större perspektivet kopplat till att man säkrat sin kortsiktiga finansiering med flera mindre riktade emissioner samt stora rörelser som en följd av låg omsättning i aktien samt spekulation inför rapportering av studiedata. Enligt den senaste kvartalsrapporten skulle data vara på plats senast den 31 Okt, och rapporteras kort därefter. Att man ännu inte rapporterat kan tyda på att utvärdering görs av Maruho som har option på att vara först kring ev förhandlingar om projektet. Chronsealprojektet som är en Gel innehållande en verksam tillväxtfaktor HGF och behandlingsmetoden är avsedd att läka kroniska bensår genom att tillföra just HGF som ofta är defekt hos patientgruppen. Kliniska studier har varit framgångsrika och man har uppnått en 60% sårläkning hos 8 av elva patienter i en pilotstudie redan efter en v behandling. I det ingångna samarbetet med Kringle Pharma kommer fas II studier genomföras för att utvärdera behandlingsmetoden i kombination med antibiotika, de tidigare studierna visar att Chronseal är mer verksam i en antibiotikafri beredning än man förväntat. Bolagets ambition gällande Chronseal är höga och den globala marknaden är en BUSD marknad (ca 24 Mdr sek). Interimsdatan som nu ska rapporteras kan bli mkt viktiga i bedömningen av projektets fortsatta förutsättningar och ser man till tidigare data är förutsättningarna goda. En minskad risk generellt i bolaget ligger i att man gällande Cronsealprojektet låtit Kringle ta över hela utvecklingskostnaden, där man har en option på återköp innan mitten på nästa år. Kringle i sin tur har ett avtal med Muraho, ett av Japans största dermatologiska läkemedelsbolag om en förtursrätt till att utvärdera resultaten från Chronsealstudien samt att förhandla om rättighetrna för denna på den japanska marknaden.Som en sammanfattning är Tripep ett bolag med mycket hög risk p g a faktorer som smal produktportfölj, svag finansiell ställning, samt smalt underlag i de nuvarande kliniska projekten. Värderingen av bolaget i förhållande till projektens potential och de data som så här långt redovisats visar dock på mkt stor potential och mot bakgrund av närstående rapporteringar gällande bolagets båda huvudprojekt kan ett spekulativt köp bli en vinstlott. Kanske är det säkrare dock att avvakta till nästa år när bolaget fått en stabilare bas för sin finansiering, samt när viktiga data är på plats för flera av projekten. Min rating blir avvakta/ spekulativt köp med hög risk.