Post entry

Semester (KARO) blogg...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänkte skriva ett par rader om den medicinska artikeln som publicerades i JAMA den 10:e juni, alltså i onsdags denna vecka. Artikeln handlade om en markör inom det medicinska blodfettsområdet som kallas för lipoprotein (a) (Lp(a)) (andra mer kända markörer är så klart LDL-kolesterol och triglycerider) och dess möjliga påverkan på risken för att råka ut för en hjärtattack. Forskarna menar att folk med de högsta nivåerna Lp(a) kan ha så mycket som 2-3ggr större risk att drabbas. I dag finns heller inga mediciner på marknaden som sänker just Lp(a) och även om studien ovan pekar på ett direkt samband, så har det inte bevisats "kliniskt" än, alltså att en behandling som sänker markören skulle även sänka riskerna för just hjärtattacker, dock är sambandet i denna studie det starkaste hittills och forskarna hoppas nu att deras fynd ska uppmuntra till att utvecklarna inom området ska ta hänsyn till Lp(a).

http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Dyslipidemia/14622

http://di.se/Nyheter/?page=/avdelningar/telegram.aspx%3Fagency%3DSIX%26dreTN%3D947559%26o%3Dsp3

Tycker ni att markören lipoprotein (a) låter bekant? Ja, men det är ju så klart för att ni har hört och läst om den i alla KARO-analyser/bloggar och presentationer. Eprotirome har ju i fas II visat att den sänker det med 30-40%, vilket jag anser vara mycket med tanke på att det i dag inte finns någonting alls där ute som kan påverka markören. Det är mao ännu en fördel och bekräftelse till det redan breda effektspektrat som Eprotirome har.

Springman skrev i sin analys att vi har en intressant sommar framför oss, jag kan inte annat än hålla med. Det finns en tydlig oro om att KARO inte ska kunna sy ihop detta och att Eprotirome kanske inte var så bra som alla nu har gapat om i snart ett år. Snart får vi nog veta vem som har rätt! ;)

(Och jag som lovade mig själv att INTE skriva förrän till närmare hösten... :D)

Trevlig sommar allihop!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?