Post entry

Katterna och råttan Karo Bio

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänkte bidra lite kringtankar ang. Karo bios låga kurs, som jag anser är manipulerad.

Först vill jag klargöra att jag ingalunda är bio teknik expert eller medicinsk kunnig, utan rätt så ordinarie placerare, som vill ha lite hävstång på sparkapitalet.

Av samma anledning tror jag inte så mycket på vad olika experter säger, förmodligen har de rätt, men det behöver inte per automatik betyda kursrusning, likaså med baissar inläggen - ingen effekt.

Däremot är jag fascinerad av vissa skribenters sakkunskap om området, men avstår att tacka än så länge, eftersom utgången ej är klar..

Jag använder i småbolags sammanhang lite “rysk psykologi” dvs. utgår ifrån det värsta och tolkar nyheter från olika vinklar. Därför känner jag mig relativt trygg vad gäller Karo Bio. Om man skulle utgå ifrån det värsta, att bolaget är en bluff ballong, som några “baissare” påstår, skulle den teorin falla platt när man studerar Karos “PR verksamhet”. Samtliga bluff bolag lovar guld och gröna skogar, deras ledning äger aktivt stort antal aktier, och vid dalande kurs kommer alltid uppmuntrande nyheter. Karo är motsatsen till detta. Vid det senaste fria fallet 2007 var det knäpptyst från ledningen. Faktum är att de agerar som om aktiemarknaden ligger längst bak i fokus.

I dagens läge är detta beteende dumt. Man skall alltid ha plan B och även C. I Karos fall gäller det den fortsatta finansieringen mot färdiga preparat som genererar pengar. När man ignorerar den handen som föder en, kan man hamna i en förtroendekris där nya pengar blir dyra. Av just den anledningen förstår jag inte marknadens rädsla, och därmed kurssättning i Karos fall. Karo har genomfört ett antal NE med alltid kraftig rabatt för gamla ägare, så varför oroa sig för NE ? Varje fall är det ingen anledning att “handla ned “ kursen, säg 30 - 40%. Men så reagerar marknaden. I dagens läge skulle detta innebära, om besked om NE skulle komma i början av 2010 att kursen går mot 5kr, vilket i sin tur indikerar nyteckning kring 3kr. Man behöver inte vara matematiskt begåvad för att förstå att situationen skulle bli “prekär” och sätta ytterligare press på kursen. I sådant läge flyr de flesta gamla ägare samt ev. nya tvekar. Naturligtvis skulle VD: bytas ut. Det här är ingen skräck scenario, utan standard B.

De som sysslat lite med marknaden förstår detta, och det är således inget nytt. Endast naiva nybörjare kan vara olyckligt ovetandes om rävspelet när det gäller större pengar. Således är både Karos ledning (förhoppningsvis) och spekulanterna kring Epro väl insatta om de olika options som är legala när man vill köpa något värdefullt billigt. Först “stänger” man bakdörren. Lämpligaste metoden är att “hålla” kursen nere, samt att förhandlingar om avtalet går trögt. I Karos fall är detta billigt, endast “early birds” har tagit plats på tåget, för större investerare är säkerheten mycket viktigt och då kan man lika gärna vänta, mao ingen som kan sätta hårt mot hårt om handeln avviker från det normala. Vi som följer utvecklingen vet att här pågår något Rocard liknande, men åtminstone jag har inga bevis för detta påstående, endast en stark känsla. Ingen vettig person handlar med några öres diff, eller lägger ut enorma säljblock före dags stängning i ett bolag där kursen kan sticka iväg när som helst. Ser man mer detaljerad hur Avanza och Nordnet depåerna intern handlar, är man kanske närmare källan till att kursen inte följer den normala utvecklingen.

Men syftet då ? Och vem ?

Som min logik säger, för att svara på den första frågan, måste det ytterst handla om pengar. Antigen för att få ned priset för Epro, eller för att bygga upp en stark position inför kurs rusningen när väl nyheter kommer.

Men jag tror egentligen inte på det senare alternativet, handelsmönstret är för udda.

För att svara på vem, kan man först utesluta bolaget självt. För en sådan jo-jo kurs som Karo haft, får man leta efter. Jag måste ge Karo det kraftigaste underbetyget vad gäller kursvård. Vartenda börsbolags styrelse borde begripa att berg och dalbana i längden skrämmer placerare, och är man också beroende av NE så borde man lägga mycket tid åt “nyhetsflödet” som bolaget presenterar. Behöver jag säga att efteranalysen är ett måste, för endast då har du marknadens dom att tillgå. I karos fall är det snällaste jag kan komma på att deras agerande är “amatörmässigt”. Förklaringen kanske finns däri, att bolaget är litet, och , akademiskt inriktad där tålamod är en hederssak, kanske rentav en dygd ? Man kan tycka att det är smårart, eller ger sken av seriositet, men själv gör jag en riskanalys där dylika egenheter hamnar på minussidan, främst av den anledningen att frågan kan uppstå ifall Karo kan dra ut det mesta möjliga kring avtalsbordet.

Vad gäller själva DD samtalen, så tror jag att det är katt & råtta spel, där ingen behöver tvivla vem som är råttan.

Karos senaste pravad i det sammanhanget var färdigställandet av tidsplan och kostnader för Epro lanseringen.

Slöseri med medel, anser jag, men kanske nödvändigt för “samtalen”. Jag tror inte ett ögonblick att ett stort BP inte har tex. Dessa 5000 test personer redan i pipelinen, för att inte tala om kostnaderna, eller att Karo skulle bestämma hur designen detaljslipas. Enkelt uttryckt, det är pengarna som bestämmer, dvs. BP.

Och just där kan finnas ett delmoment varför avtalet dröjer. Det råder ingen tvekan om att Epro är intressant, tom. mycket intressant, för samtliga BP. Strategiskt handlar det inte om huruvida Epro passar i sortimentet, utan

man vill inte av “princip” släppa en guldgruva till konkurrenterna. Därför att i förlängningen skulle de använda

vinstpengarna för att ytterligare stärka sin position. Men detta är elementärt. Just nu bevakar de varandra, de kan inte börja handla aktier “över disken”, kursen skulle rusa omedelbart mot himlen, vilket i sin tur skulle fördyra det eventuella avtalet. Då är det bättre att ha “samtalen i gång” och vänta rätt läge.

Det intressanta för oss aktieägare är, att när väl saker börjar hända, brukar det gå snabbt. Så snart någon av parterna tror att någon annan är nära att “skriva på”, borde budgivning komma i gång på allvar, och dessa bud höjs inte med en eller två miljoner åt gången, utan hundratals och i dollar.

Jag hoppas nu innerligt att Karos ledning är insatta i rävspelet, fast de agerar som de inget visste. Sköter de sina

Kort rätt, kan de mångdubbla företagets värde på några månader. Uttalanden från POW tyder i stundtals att “rätt” partner är mycket väsentligt. Jag kan bara hoppas att han menar plånbokens tjocklek och inget annat.

Även om personkemin ofta vid förhandlingar är viktigt, så talar vi här om så stora pengar, att alla inblandade personer är utbytbara - sådan är verkligheten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?