Post entry

Karo VS Pfizer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En av Pfizers viktigaste produkter är Lipitor. Detta är vad jag förstår världens mest sålda läkemedel och årligen säljs Lipitor för runt 12 miljarder USD. (72 miljarder SEK)

Problemet för Pfizer är att de redan nu börjar känna av konkurrensen från generika och framförallt från läkemedlet Zocor som säljs till 20% av priset mot vad Lipitor säljs.

Företagen som står bakom sjukförsäkringarna har också börjat rekommendera sina kunder att gå över till Zocor, vilket lett till att Pfizer fått rabattera sitt Lipitor.

Dock verkar det trots allt som om att Lipitor kan hålla sin försäljning tack vare den ökade efterfrågan på kolesterolsänkande medicin.

Pfizer kommer att ha en tuff tid framför sig från detta generika och 2011 går även deras patent ut på Lipitor och då blir konkurrensen än mer tuff och faktum är att Pfizer står inför en kris, då Lipitor står för 25% av deras omsättning och förmodligen ännu mer då det gäller deras vinst beroende på vilken vinstmarginal Lipitor har. (Jag räknar med en vinstmarginal på 50% nedan)

Hur kommer då Karo Bio in i detta?

Det vi har fått läsa de senaste dagarna är att deras substans Eprotirome kan vara lösningen för Lipitor under flera år framåt och garantera en framtida ännu större försäljning av Lipitor.

Detta låter väl jättebra, men det är nu alla frågor dyker upp i huvudet. Det sägs nu att Eprotirome visar fina resultat i en Fas II och har även tidigare gjort så och man håller på med ytterligare en.

Vi har ytterligare några bolag som riskerar samma sak som Pfizer, dvs både Astra och Merck men med den stora skillnaden att kolesterolsänkande läkemedel inte betyder lika mycket för dem, men visst skulle väl de vilja ta större delen av marknad på 20 miljarder USD årligen.

Vad är det konstiga då?

Karo Bio som företag värderas till 133 MUSD (798 MSEK), dvs lika mycket som jag gissar att Pfizer drar in i vinst på Lipitor under 1 VECKA! (Jag räknar alltså inte in andra kostnader som Pfizer har i administrativa kostnader och annan utveckling som idag gör att Pfizers vinstmarginal som företag ligger på 23-24%)

6 Miljarder USD (36 miljarder SEK) om året
500 miljoner USD (3 miljarder SEK) i månaden
125 miljoner USD (750 MSEK) i veckan.

Med tanke på den risk Pfizer löper de närmaste åren och framförallt efter 2011 så kan jag inte förstå varför Karo Bio inte redan har ett avtal med dem eller låt säga att aktieägarna fått ett bud på företaget för kanske 2 månadsvinster, dvs drygt 50 kronor per aktie.

Detta för att säkra sig om att kunna tjäna sina 6 miljarder USD årligen under flera år framåt.

Vad är fel, vad är det vi missar?

Är det något skumt med patentlängden för Eprotirome?

Är det något som gör att substansen inte skulle vara värd detta som vi inte känner till men Pfizer gör?
Om det nu är så att Pfizer är dumma, varför gör inte Merck eller Astra det för att roffa åt sig en supermarknad?

Eller är det så enkelt att vi är dumma på svenska börsen som inte fattar vad som håller på att hända?

Helt ärligt skall jag säga att jag tycker det är konstigt att någon av dessa tre bolag inte agerat redan, så var finns den gravade hunden?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?