Post entry

Karo, indikationer om resultaten för ER-betaprojektet.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Om ett par veckor kommer Karo Bio att vetenskapligt presentera en ny substans inom ramen för deras interna ER-beta projekt. Detta sker i Chicago vid världens största möte inom neurovetenskap. En månad senare kommer man göra en presentation vid Windhover, där projektet blivit utvalt som ett av de mest intressanta i världen inom området som är tillgängligt för ett partnerskap. Utnämnandet är ganska kontroversiellt med tanke på att projektet endast befinner sig i prekliniska studier.

Beträffande projektet så flaggade man redan för något år sedan att man lyckats få fram en rad extremt lovande substansserier, banbrytande för forskningen och bäst i sin klass. Karo Bio ses som det ledande bolaget i världen inom detta område som är betydligt mer exploaterat än t ex det område som berör Eprotirome, flera stora läkemedelsbolag bedriver i dag forskning inom området (Merck, Wyeth etc).

Karo Bios har inte tidigare släppt information kring prövningarna av dessa substanser som bl a är riktade mot sjukdomar inom det centrala nervsystemet MEN det går nu att finna en sammanfattning (från Neuroscience2009), över den vetenskapliga presentation som kommer framföras om ett par veckor.

I sammanfattningen går det att se att den substans, KB099520, som man väljer att presentera har prövats prekliniskt inom depression och man kan se att substansen verkar EXTREMT selektivt mot ERbeta (en 600faldig selektivitet för ERbeta över ERalfa), vilket innebär att man kan undvika biverkningar som annars är kopplat till behandling med östrogen, bl a dessa märks bl a cancer. Man kan också se att man lyckats extremt bra i effektstudier där man kan se effekt i paritet med fluoxetine (Prozac), fast med 1/10 av dosen samt med mkt snabbt isättande effekt.

Man har sammanfattningsvis i prekliniska studier enligt abstractet påvisat en mkt stark effekt med hjälp av FLERA olika etablerade beteendemodeller samt en extremt hög selektivitet mot er-beta vilket gör projektet så här långt troligen till det intressantaste inom området.

Projektet är inte alls medräknat av marknaden f n eftersom det är tidiga studier men man har en mkt offensiv strategi att utlicensiera projektet till lämplig partner och mot bakgrund av resultaten bör det bara vara en prisfråga för de bolag som kan tänkas vara intresserade.

Merck känns som den troligaste kandidaten men vi har även en rad andra, där en av de mer nischade spelarna är LundbeckA/S vars produktportfölj bl a består av en av de mest sålda antidepressionspreparaten i skandinavien Cipralex (uppföljaren på Cipramil), andra exempel på storsäljare är preparat baserat på venlafaxin där Wyeths Efexor är störst. Prozac är sedan lång tid utsatt för en rad generikapreparat och hör i dag inte längre till de mest sålda antidepressiva läkemedlen men är historiskt det mest sålda inom området.

Enbart svenskarna köper i dag läkemedel för behandling av depression för nära 1 miljard kronor per år.

Er-betaprojektet utgör med dessa nya substanser, där depression endast är en av flera möjliga indikationsmöjligheter, en extremt intressant framtida bas för bolaget samt stora möjligheter till nya internationella samarbeten med global industri mot bakgrund av positionen samt marknadsmöjligheterna.

Närmast väntar vi på resultaten från Merck rörande det externa projektet inom ER som man där bedriver, samt förstås ett partneravtal för Eprotirome samt en vetenskaplig publikation över resultaten från kombinationsstudien med Eprotirome/statin.

M v h

http://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=9415df25-4759-4d28-a789-5945ea5355d1&cKey=b1a5636b-7394-4d21-afd7-5c2ee0781e60

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?