Post entry

Karo, Eprotirome och de stora läkemedelsbolagen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Till dagens mycket låga värdering där snarare en tro om emission avspeglar kursen än ett partneravtal för Eprotirome känns det rimligt att redogöra för de troligaste läkemedelsbolagen som bolaget kan tänkas vara under pågående förhandlingar med samt att analysera bakgrunden till det. För att ha underlag till om man tror eller inte tror att bolaget kommer teckna ett stort avtal för Eprotirome behöver man titta på hur pipelinen och produktportföljen ser ut för de stora läkemedelsbolagen inom terapiområdet. Sen kan man förstås blunda och chansa på att bolaget kommer misslyckas. Alla har sina strategier. Observera att nedanstående är reflektioner över BPs utvecklingsportföljer inomområdet till syfte att bredda beslutsunderlaget för sin investering och att jag mer än välkomnar resonemang kring saken.

Man ska beakta att Eprotirome riktar sig mot extremt stora patientgrupper där bolaget inriktar sig på läkemedelsutveckling mot flera av de som i dag klassas som stora folksjukdomar. De stora läkemedelsbolagen genomgår förändringar där vi ser fusioner samt organisationsförändringar samtidigt som myndigheterna drar upp nya riktlinjer för behandlingsområdet. Kikar man närmare på dessa saker så är det i flera hänseenden parametrar som bör gynna Eprotiromes möjligheter till att nå marknad men först att hitta en partner, men det har dragit på processen något. Bolaget har nu befunnit sig i ett förhandlingsläge i ca 6-8 mån enl dem själva vilket inte alls är ovanligt långt men dock betydligt längre än t ex vad jag själv estimerat. Det senaste året har det dock som en jämförelse inträffat en hel del i finansvärlden som de flesta inte i sin vildaste fantasi kunna t förutse.

Nedan listar jag några av de troligaste kandidaterna till ett licensavtal för eprotirome eller ett uppköp av Karo Bio samt lite bakgrund till deras satsningar inom området.

Pfizer; Saluför statinen Lipitor vars patent löper ut 2011. Lipitor är världens mest sålda drog och står för ca 20% av Pfizers omsättning, som för övrigt är världens största läkemedelsbolag. I fas II har Eprotirome testats i kombination med Lipitor och visar helt oberoende kraftiga adderande effekter på flera av de viktigaste riskfaktorerna vilket gör att man kan minska doseringen med statin och då minska biverkningsgraden. Pfizer floppade för inte så länge sedan med sin tilltänkta ersättare till Lipitor; Torcetrapib. I December 2006 beslutade Pfizer att skrota hela projektet efter att Torcetrapib visat sig ge en red bieffekter i form av bl a väsentliga blodtryckshöjningar. Projektet var en av de största forskningssatsningarna inom området någonsin och efter floppen med Torcetrapib har trenden från BPs sida gått mot att i större utsträckning licenciera in intressanta projekt i sen utvecklingsfas eller helt enkelt köpa upp hela bolag. Torcetrapib hade framförallt en gynnsam effekt på HDL och gav en signal om att kraftig HDL höjning genom läkemedel kan förknippas med delvis motsatta effekter samt andra biverkningar. I dag har man istället börjat titta på vad som påverkar HDL på den genetiska nivån och omvänd kolesteroltransport där APO-A1 kan vara nyckeln. Eprotirome har en mkt positiv effekt på APO-A1,samt de fortsatt viktigaste riskfaktorerna LDL kolesterol samt TG.

Astra; Är mkt beroende av sin statin Crestor vars patent löper ut 2016 men kommer pressas av generika tidigare än så eftersom Lipitors patent löper ut 2011. Crestor säljer för ca 3 BUSD per år. Astra fortsätter till viss del att satsa på vissa projekt, nu senast i o m man lämnat in regansökan för Certriad mot blodfettsrubbningar till FDA. FDA ansökan ger också signal om den strategi vi ser inom segmentet där stora läkemedelsbolag försöker sig på att kombinera olika preparat för att stärka effektspektrumet som är en del i bolagens försök att nå de ej uppnådda behandlingsmålen. Certriad är ett samarbete med Abbot där Crestor kombineras med Abbots fibrat Trilipix. Trilipix är en uppföljare av Abbots etablerade fibrat Tricor som sålde för över 1 BUSD 2007. Kombinationen ger en förbättring av triglyceridsänknigen till ca 40% från 25% för statinen ensam. samt en förbättrad effekt på HDL med totalt höjning om ca 15%. Nackdelen är dock att när man kombinerar en fibrat med statin blir effekten av LDL lidande och den mkt goda effekt som statinen har på LDL försvagas med ca 30%. Eprotirome ger adderande effekter oberoende kombination eller ej, och uppnår oberoende tilläggseffekt på LDL utöver statinens redan nästan 50% sänkning, samma gäller TG värdena samt den oberoende riskfaktorn som varken fibrater eller statiner alls påverkar; Lipoprotein(a). Astra betonar att man har för avsikt att inrikta sig på mindre förvärv samt licensavtal för att stärka sin projektportfölj och Eprotirome skulle passa mkt väl in i den.

GlaxoSK; Har en bred pipeline inom området och driver f n ca 5 projekt varav en fas III samt 2 fas II. Projektet i fas III hämmar ett enzym som är en ny riskfaktor vid sjukdomsbilden. Preparatet har framförallt effekt på LDL samt vissa antiinflammatoriska egenskaper med en hämmande effekt av blodproppar som följd. preparatet är intressant men har inte den breda effektbild som eftersöks. Preparatet ger samma effekt som Bioinvents projekt BI 204 med minskad inflammation i blodkärlen samt en stabilisering av placken i kärlväggarna, ytterligare effekter kopplat till minskad risk för insulinresistens finns också men är inte dokumenterade i högre grad. GSK är innovativa inom forskningsområdet och kan mycket väl tänkas vara en lämplig partner för Eprotirome även om bolaget inte saluför någon av de etablerade statinerna.

Merck; Har åkt på flera bakslag framför allt beträffande kombinationspreparatet Vytorin och är i behov av ett bättre kombinationspreparat, patentet för Mercks statin Zocor börjar även detta snart löpa ut. Zocor säljer för ca 0,8 BUSD per år. Merck driver en offensiv satsning på projekt inom området med 3 st pågående fas III projekt där ett är en kombination av statin/ nikotinsyrepreparat (MK05248). Nikotinsyrepreparat är ofta förknippade med en rad biverkningar i form av framförallt klåda, hudrodnad samt påverkan på lever, preparatet har dock en ganska bra effekt på HDL, LDL samt TG. Ett annat projekt är Anacetrapib, som är en CETPhämmare vars främsta effekt ligger på kraftig HDL höjning. Som jag tidigare nämnde så finns det i dag en hel del skepsis mot preparat som enbart påverkar HDL då FDA s uppdaterade riktlinjer framförallt tycks rikta sig mot sänkning av LDL även för patienter med lågt HDL.

Roche; Har en substans i preklinik som styrker Big Pharmas intresse för behandlingsprincipen för Eprotirome, finns inte mkt data att tillgå betr deras projekt men med tanke på deras intresse för behandlingsprincipen kan de mkt väl vara intresserade av Eprotirome. Roche driver flera projekt inom behandlingsområdet där ett par av dem är sk CETP-hämmare liksom Torcetrapib var. Som jag nämnt ovan så råder det stor bevisbörda mot denna läkemedelsklass dels p g a bakslagen för Pfizer men även mot bakgrund av HDL höjning som riskfaktor, där man nu i stället tittar på APO-a1 som en nyckel till höjning av HDL

BMS; Var med om att utveckla Eprotirome mot fetma i början av 2000-talet, har rätt till några procents royalty på Karos intäkter, och kan ha ett visst intresse i att åter licensiera in substansen. Efter att BMS av strategiska skäl återlämnat KB 2115 som då var menat som ett preparat mot fetma, inriktade sig Karo på att designa substansen mot det nuvarande området höga blodfetter. BMS alternativsatsningar vid den tiden var misslyckade och bolaget har sedan dess även hoppat av vissa samarbeten som inriktat sig på sk MTP-hämmare som har effekt på lDL samt TG. Orsaken till viss skepsis mot denna typ av läkemedel är kopplat till biverkningar i tarmkanalen. Även andra större läkemedelsbolag har på senare år lagt ner projekt inom området, däribland Bayer.

Novartis; Kan mkt väl vara intresserade av Eprotirome även om de troligaste partners är de som saluför de mest potenta statinerna som ex Pfizer samt Astra. Novartis är ett av de stora läkemedelsbolag bolag som fokuserar inom bl a hjärt/kärl sjukdom i sin forskningsportfölj och har en statin i marknad som heter Lescol. Den tillhör som sagt inte de mest potenta och har därför en lägre försäljning än ex Crestor, Lipitor. Försäljningen av Lescol ligger kring 0,8 Busd (ca 6 mdr Sek), per år och är i ungefärlig nivå med Mercks Zocor. För att uppnå samma effekt som med ex Lipitor får man då dosera högt med en rad potentiella biverkningar som följd, eller kombinera med lämplig substans:-). I sin utvecklingspipeline har bolaget två projekt som faller inom området höga blodfetter/åderförkalkning, dessa påverkar APO-a1. APO-a1 är kopplad till omvänd kolesteroltransport där man tidigare sett detta samband i höjning av det goda kolesterolet HDL, men där man nu ser APO-a1 som nyckeln till detta och inte HDL höjningen i sig. Eprotiorome har även kraftfulla effekter på LDL, TG, lipoprotein(a) samt glukos; Samtliga viktiga riskfaktorer vilket gör substansen helt unik.

Bakgrund Eprotirome; Eprotirome har genomfört 3 st mkt framgångsrika studier i singelterapi, i kombination med Statin samt i kombination med Ezetrol som utgör de 2 dominerande läkemedelklasserna inom världens största läkemedelssegment. Enbart Pfizers samt Astras statiner säljer för ca 16 BUSD per år och enbart Schering/Mercks Ezetrol(Ezetimibe), som riktar sig till statinintoleranta/resistenta säljer för ca 5BUSD per år. Resultaten påvisar kraftfulla sänkningar av flera viktiga riskfaktorer som LDL, triglycerider, lipoprotein(a), APO-A1 samt verkar glukossänkande. Substansen har ett extremt brett effektspektrum med kraftiga effekter även vid mkt låg dosering. I kombination med statin eller ezetrol har substansen visat sig ge en oberoende adderande effekt. Data för studien med statin väntas publiceras inom kort men har offentliggjorts för i stora drag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?