Post entry

Karo Bios tre samarbeten med Big Pharma

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Karo Bio bedriver f n tre st samarbeten med internationella läkemedelsbolag där flera uppdateringar skett under det senaste året. Jag vill på detta sätt klargöra de villkor kring samarbetena samt vilka mål de har. Detta i syfte att synligöra några av de stora bakomliggande värden som finns i bolaget,

Zydus Cadila;

Gällande samarbetet med Zydus Cadila så inleddes projektet i år och löper till en början under tre år. Partnerskapet innebär att bolagen med gemensamma resurser ska utveckla nya selektiva läkemedelssubstanser mot inflammation genom verkan på GR (glokokortikoidreceptorn). Sjukdomarna som verkar inom de inflammmatoriska områden som projektet riktar sig mot har en marknadspotential om 10 BUSD. De kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel som i dag finns att tillgå kan efter lång tisds användning leda till en rad biverkningar som fetma diabetes benskörhet. Det finns därför ett stort behov av nya selektiva substanser som saknar en eller flera av dessa biverkningar.

beträffande avtalet med Zydus så är det en "risk sharing deal" där båda partner bidrar med resurser och där Karo alltså inte får några intäkter förrän de gemensamt licensierar ut projektet till en global partner. Zydus behåller rättigheter till sin hemmamarknad och Karo till sin nordiska marknad. Den globala partnern får då tillgång till resten av världen och förbinder sig att dra projektet till marknad. När projektet framskrider skall Karo ha milestones plus royalties på net sales.

Wyeth;

Samarbetet med Wyeth inriktar sig på de nukleära lever X receptorn och samarbetet hade fram till nu i syfte att ta fram substanser för behandling av åderförkalkning. Det senaste året har dock ett bredare andvändningsområde identifierats och under dagen fick vi besked om att Wyeth avser att fokusera på inflammationsområdet.

LXR är en nukleär receptor som verkar via levern och som redan i tidiga studier visat sig medföra en minskning av inflammation i blodkärlen som i sig anses vara kopplad till utvecklingen av åderförkalkning. Att man nu helt inriktar sig på inflammationsbiten tyder på att man gjort vissa positiva upptäckter inom inflammation under utvärderingen av kandidatsubstanser. Man påvisade redan tidigare att LXR receptorn visat positiva effekter inom andra områden och att man avser att utvärdera dessa andra kliniska behandlingsmöjligheterna.Nu har alltså som sagt Wyeth bestämt sig för att helt inrikta den fortsatta utvecklingen i projektet på substanser inom inflammation.Det kan mkt väl vara så att man bland de många substansserier man utvecklat de senaste åren har lokaliserat en eller några kandidater som lämpar sig mer för inflammatoriska sjukdomar och att man avser att satsa på denna/dessa eftersom den då påvisat en mkt intressantare profil mot inflammation i jämförelse med åderförkalkning.

Hur som helst är projektet forfarande i tidigt stadium men det är mkt glädjande att se Wyeth gå vidare i samarbetet vilket naturligtvis är en vidimering på att de tror starkt generellt på forskningsområdet samt såklart att de konkret gjort vissa nya intressanta upptäckter inom LXR. Alla indikationer om att bolagets portfölj breddas är viktiga i nuläget med tanke på marknadens syn på bolaget som "ett smalt" forskningsbolag. Med tanke på bolagets inriktning på framförallt metabola sjukdomar samt med tanke på att ett av de andra BP samarbetena med Zydus rör just området inflammation, är det extra intressant att inflammationsområdet ges en ytterligare position i bolagets portfölj. Behandling av inflammatoriska sjukdomar står för en av de absolut största läkemedelsmarknaderna liksom området inom metabola sjukdomar.

Samarbetet Wyeth är en typisk Biotech/Big Pharma Deal. I dessa samarbeten står partnern för kostnaderna och sina egna. Karo får milestones vid viktiga utvecklingssteg samt royalties. Det normala är att det som gemensamt upptäcks äger partnern rätt till. Karo behåller däremot rättighterna till de teknologier de gick in med och kan därefter, när den gemensamma drug discovery fasen är avslutad, fortsätta själva eller med någon annan, inom samma område. Under den gemensamma samarbetsfasen är samarbetet emellertid exklusivt.Wyethavtalet är enl tidiga PM s från början värt 100MUSD + royaltys samt ev försäljningsbonusar. I det första beloppet ingår då milestones, den kontantinsats som erhölls 2001, och kontinuerlig finansiering av projektet.

Merck

Det tredja samarbetet som Karo bedriver med BP inriktar sig på östrogenreceptorer och kvinnosjukdomar. Östrogenreceptorer är viktiga målproteiner för en rad kvinnosjukdomar och den gemensamma fasen för läkemedelsframtagning avslutades 2002 där Merck är ansvarig för utveckling av utvalda substanser. 2006 gick en av de utvalda substanserna in i klinisk fas I men avbröts p g a en ofördelsaktig profil under förra året. Samarbetet fortsatte dock och man har valt en uppföljningssubstans som befinner sig i prekliniska prövningar. Den avbrutna kandidaten visade positiva effekter och avbrottet hade snararedå med upptaget i kroppen att göra (biotillgängligheten). Den tidigare substansen har naturligtvis gett projektet viktig information vilket talar för att den nu valda substansen har bättre förutsättningar. jag tror att projektet kommer åter gå in i kliniska prövningar ganska snart. Dealen mellan Merck och Karo liknar den som tecknats mellan Wyeth och Karo, d v s är en klassisk BP/ Biotech överenskommelse (se ovan)..

Källor

Krax, Karo Bio samt Per Otteskog

Vänligen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?