Post entry

Karo Bio update, Merck i fas II !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Karo Bio uppger mycket glädjande i dag att Merck beslutat att ta vidare läkemedelskandidaten inom det befintliga gemensamma samarbetet vidare till fas II.

Det handlar om indikationen s k värmevallningar (hot flushes), och det blir första gången som man inom ramen för samarbetet går vidare i fas II, ett samarbete inom ER som initierades redan 1997. Initieringen av fas II kommer inte att föranleda någon milstolpsbetalning uppger man, vilket är överraskande mot bakgrund av den milstolpsbetalning som gjordes då bolaget inledde de kliniska fas I prövningarna.

Det finns två möjligheter för marknaden att värdera dagens nyhet;

Utefter kortsiktigt kapitalbehov, eller efter långsiktig marknadspotential baserat på ett riskjusterat nuvärde av projektet. Eftersom ett kortsiktigt kapitalbehov inte föreligger med tanke på att bolaget nu säkrat sin finansiering i två år framåt samt att man dessutom mkt sannolikt inom kort har möjlighet till en betydande ersättning vid signerande av ett avtal för Eprotirome, återstår att beräkna projektets ökade värde, eller snarare värde då ingen analytiker tidigare tagit med projektet i sina värderingsmodellser av bolaget. Att det inte utbetalas ersättning nu vid fas II kommer istället innebära att utbetalningen vid ett lyckat fas II kan komma att handla om ca 20MUSD vilket i princip motsvarar hälften av den milestoneersättning som kvarstår baserat på avtalet omfattning samt de så här långt gjorda utbetalningarna.

Man har inom samarbetets ramar utvecklat lämpliga substanser ända sedan 1997, och man har startat upp kliniska fas I prövningar tre gånger. Marknaden för hormonersättningsterapier omsätter mycket stora belopp, men nuvarande terapimöjligheter innebär ökade risker för bl a bröstcancer och äggstockscancer vilket successivt på senare år minskat marknaden. Vid en mkt blygsam förmodad marknadspotential till ett läkemedel som ger möjlighet att behandla för dessa besvär utan risker för biverkningar ger jag en en marknadspotential om minst ca 1000MUSD i peak , och vid en rimlig sannolikhet om ca 50% att substansen når marknad blir nuvärdet ca 700MSEK. Det motsvarar nästan 4:-per aktie. Detta är en summa som ingen analytiker f n (undantaget Redeye som tidigare räknar med 5% chans för lansering mot bakgrund av tidigare misslyckanden i fas I), räknar in i sina beräkningsmodeller och jag räknar nu med en uppdatering samt uppjusterade målkurser från flera analysfirmor.

Jag har mot bakgrund av en genomgång av Mercks pipeline tidigare förmodat att indikationen skulle handla om en cancerindikation, men man uppger alltså nu att det handlar om en annan mycket stor indikation inom området kvinnosjukdomar där behandlingsalternativen är mkt bristfälliga. Dessa symptom för kvinnor i klimakteriet drabbar ca 80%, och inträffar i vissa fall så tidigt som i 35 års åldern. Dessa kan vidare vara i upp till 10 år. Denna substans handlar om syntetiskt östrogen som verkar selektivt genom stimulans av östrogenreceptorn med reducerade biverkningar som följd. Projektet utgör givetvis också föremål för andra indikationer där ex bolagets egna interna ER-beta projekt utgör en konkurrent med ett spektrum av potentiella indiktioner.

Det bolag som lyckas utveckla ett läkemedel utan eller med få biverkningar inom detta området kommer kunna penetrera en extremt stor potentiell marknad. Karo Bio har nu förutom sin egna interna, extremt lovande plattform inom ER-beta där en mkt lovande CD precis valts inom indikationen depression, ytterligare ett fas II projekt att addera till portföljen. Detta som ett resultat av ett långt gediget samarbete med ett av de större globala läkemedelsbolagen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?