Post entry

Karo Bio: strategiskt avtal med Pfizer!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Igår 15:30 kom nyheten om att aktiebolaget Karo Bio tecknat ett avtal med amerikanska Pfizer om en exklusiv licens som förser KB med ett amerikanskt patent som utökar patentskyddet för bolagets TR-substanser, där Eprotirome ingår. Bolaget väljer alltså att att ta hem rättigheter istället för att utlicensiera.

“Det här licensavtalet bekräftar vårt engagemang för detta spännande forskningsområde och ger ytterligare skydd till vår TR-plattform”, säger Karo Bios VD Per Olof Wallström.

http://www.karobio.se/sv/Investor-Media/Pressmeddelanden/755/

Under dagen har det spekulerats flitigt i varför KB genomför dessa patenttransaktioner där de finansiella åtagandena än så länge är okända. Den gemensamma nämnaren bland alla teorier är att KB i samråd med BP förbereder substansen för utlicensiering.

En särskilt intressant hypotes gäller möjligheten för bolaget att licensiera Eprotirome till flera bolag efter geografiska marknaden. Det skulle i realiteten kunna innebära att ett bolag förvärvar rättigheterna till en specifik marknad som EU, och en annan aktör erhåller rättigheterna för den amerikanska marknaden/övriga världen. De två bolag som tillsammans förvärvar Eprotirome kan sedan välja att genomföra de kostnadskrävande fas III-studierna tillsammans. På så sätt delar BP på riskerna. Det känns befogat med tanke på ökad skepsis mot droger inom hjärta/kärl samt det faktum att Eprotirome är den första produkt av sitt slag. Likväl slipper de mest intresserade bolagen gå i strid för Eprotirome, vilket annars skulle kunna bli en mycket dyr historia för samtliga BP.

Patenttransaktioner förekommer ofta i samband med att ett projekt skall anpassas till parallella utlicensieringar efter geografiska områden, och det är inte första gången Pfizer väljer en sådan strategi för en "first-in-class" drog:

2008 köpte Pfizer rättigheten att utveckla och kommersialisera Auxilium Pharmaceuticals fas II/III drog kallad "XIAFLEXTM", för den europeiska marknaden. Patentet kom att delas mellan USA och EU, där AP själva kom att ansöka om marknadsgodkännande (FDA). Pfizer beräknas göra det samma under 2010 (EMEA). http://www.fiercebiotech.com/node/43921/print

Hur kommer KB in i bilden? Jo...

För att KB skall kunna erbjuda rättigheterna för Eprotirome på den amerikanska marknaden krävs att alla hästar är hemma i stallet. Det får inte uppstå en situation där det råder oklarheter om Epros patentskydd (vare sig det gäller Epro som enskilt projekt eller hela TR-plattplattformen). En ev. partner skulle ju kunna vara intresserad av att vidareutveckla Epro inom andra området, som exempelvis diabetes. Då kan patentet behöva utökas.

Genom att KB tar hem ett exklusivt patent släpper Pfizer alla möjligheter att kommersialisera Eprotirome eller dess systerdroger i USA. I utbyte erbjuds Pfizer att utveckla och kommersialisera Eprotirome i EU baserat på KB´s starka patentskydd för den europeiska marknaden.

Både Merck och AstraZeneca är troliga partners för den amerikanska marknaden. Oavsett vem är det troligt att bolaget i sin tur inleder ett globalt samarbete med den andra licenstagaren (dvs Pfizer). Samarbeten och strukturaffärer istället för direkt konkurrens är en ny trend inom Big Pharma.

Pfizer har omöjligen några ekonomiska intressen i att utlicensiera det amerikanska TR-patentet till KB - med stor sannolikhet syftar det enbart till att säkra kommande strukturaffärer.

Med stor sannolikhet pågår just nu ett intensivt spel bakom lykta dörrar där patenttransaktioner mycket väl kan avgöra Eprotiromes framtid. Alla bör ha en chanspost och troligtvis kommer ett avgörande inom kort.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?