Karo Bio, rimlig reaktion ?
2010-02-09 23:09, Edited at: 2010-06-11 12:42Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Karo Bio uppger vid dagens presentation av 2009 års bokslut, att de potentiella samarbetspartners som man för avtalsförhandlingar med kring Eprotirome, önskar fler klargöranden från FDA s sida rörande vilka krav som kommer ställas på substansen. På detta uttalande samt i samband med att Carnegie sänker sin rekommendation av aktien till underperform från tidigare neutral, faller Karo Bios aktie med över 30%. Reaktionen är enl min mening EXTREMT överdriven. Det som man nämner rörande saken skiljer sig egentligen inte särskilt från vad man kommunicerade strax innan årsskiftet, men speglar dels högt ställda förväntningar kring ett avtal i närtid (inkluderat mina egna förväntningar), samt en orolig spridd ägarbild i bolaget med dominans av kortsiktigt kapital.
DET har hänt förr att marknaden ratat bolag med uteblivna avtal trots att berörda projekt/substans är hur lovande som helst med potentiella miljardmarknader i dollar räknat. Marknaden har sin tidslimit vad gäller tålamod, och särskilt gäller detta för de bolag där det saknas tydlig ägarbild.
DET har också hänt att uteblivna avtal plötsligt infinner sig, när marknaden tvivlar som mest. HUR det blir i Karo Bios fall återstår att se, men att bortse från substansens förutsättningar i bedömningen av detta vore inte särskilt rättvist.
BOLAGETS likvida medel uppgick per 1 Jan till 242 MSEK vilket motsvarar ca 1,60 per aktie. Det ger ett teknologivärde om 716 MSEK. I detta värde ingår Eprotirome, ER-betaplattformen, Merck (fasII), Zydussamarbetet, Wyethsamarbetet. Ett enkelt riskjusterat överslag indikerar ett värde om denna nivå för enbart Mercksamarbetet samt det interna ER-betaprojektet. Alltså inget värde för Eprotirome/övrig teknologi?
FÖR den som gör bedömningen att Karo Bio kommer lyckas att knyta ett partnerskap för Eprotirome, samt som har tagit sig lite tid att titta på de övriga projektens förutsättningar, är dagens marknadsreaktion horribel enligt min mening, men psykologisk förståelig mot bakgrund av en utdragen förhandlingsprocess. FÖR att bedöma möjligheterna till ett partnerskap är några exempel på viktiga parametrar att bedöma följande;
# Vad kvarstår att utreda kring EPROTIROME s säkerhetsprofil ?
# Vilka kostnader är förknippade med fas III, d v s hur stort åtagande förväntas av en partner
# Den potentiella marknaden för Eprotirome är extremt stor, men hur ser KONKURRENSBILDEN ut för läkemedel i utveckling inom området ?
EPROTIROMES säkerhetsprofil, har i dagsläget en mkt stark klinisk och preklinisk dokumentation bakom sig där de frågetecken som förra året adresserats av både FDA samt potentiella partners, på senare tid rätats ut i flera framgångsrikt utförda kompletterande studier. Det bör alltså inte några frågetecken avseende säkerheten för att få klartecken för att starta upp fas III. De regulatoriska frågetecknen består då troligen i vilka krav FDA kommer ställa på studiernas omfattning.
KARO, har i samarbete med en av världens mest ansedda kontraktsorganisationer Medpace samt i dialog med ledande opinionsbildare, arbetat fram och budgeterat för ett fullständigt fas III program baserat på 5 000 patienter till en budget om ca 200 MUSD. Man har gjort bedömningen efter signaler från FDA att outcomedata/morbiditetsdata ej kommer vara nödvändigt för ett initialt godkännande, utan kommer kunna genereras efter lansering i form av flera parallella studier. Detta kommunicerades sent förra året efter signaler från både FDA samt potentiella partners enligt dokumentation fr den x-tra bolagstämman i November.
TROLIGEN vill potentiella partners ha tydligare besked kring kraven på data för godkännande/fas III studieplan och det kommer sannolikt också genereras inom kort eftersom dialogen med FDA nu intensifierats. Dock har man även arbetat fram parallellt spår som innebar minskat finansiellt åtagande för en partner där man kan komma att nischlansera Eprotirome mot vissa patientgrupper med särskilt stora behov.
DET råder en missuppfattning att en ev nischlansering av Eprotirome skulle innebära minskade marknadsmöjligheter för substansen. Ett parallellt exempel på detta inom området är det avtal som Gensyme tecknade med Isis för en nischdrog inom området med förhållandevis liten initial marknad. Avtalet omfattade hela 2 BUSD varav 375 MUSD upfront, men tecknades dock i ett mer gynnsamt klimat. För nischdroger gäller f ö visserligen mindre initial marknad men också högre prissättning (premiepris). En nischlansering säger heller inget om de långsiktiga marknadsförutsättningarna, utan kan vara ett sätt att nå snabbare lönsamhet och bredare marknadspenetration med tidigare acceptans.
VAD gäller de frågetecken som kvarstår i denna synvinkel kan man anta att svar kommer vara adresserade innan end of phase II mötet. Enligt signaler kommer troligen det mötet äga rum under q2, eller senast halvårsskiftet.
DET vore vidare helt förkastligt att bortse från KONKURRENSBILDEN för Eprotirome i bedömandet av förutsättningarna för ett avtal. Marknaden för segmentet omsätter minst 25 miljarder USD där fler än 60% av patienterna INTE når sina behandlingsmål, där hela 300 miljoner människor globalt inte får behandling trots behov samt där hårdare behandlingsmål implementeras samtidigt med en växande patientpopulation. Vi har det senaste året fått se en starkt ökad aktivitet vad gäller avtalsskrivande samt M & A även om det fortfarande råder viss försiktighet inom vissa områden. Flera läkemedelsbolag har ändrat sina strategier med prioriteringar mot vissa områden där Eprotiromes område är prioriterat för några av de viktigaste spelarna. Att vi inte skulle få se förvärv av lovande projekt framöver inom detta behandlingsområdet är mkt naivt att tro mot bakgrund av marknadsbilden samt patentsituationen för flera av de befintliga nyckelspelarna, kvar är då att utreda vilka substanser som är under utveckling och som utgör ev konkurrenshot för avtal och marknad.
FÖLJANDE preparat i utveckling blir intressant framöver att följa, Prekliniska;
# ROCHE/VIA Pharma; Roche s TR-beta kandidat; Det prekliniska program med samma verkningsmekanism som Eprotirome, licensierades in av VIA Pharma 2008-2009. För substansen VIA-3196 kommer man troligen starta upp fas i under 2010. Prekliniska data som inte tidigare varit kända visar selektivitet för levern med uteblivna kända biverkningar i djurmodeller. Man har också i djurstudier kunnat notera synergier med statin samt bra effektprofil på blodfetter och blodsocker liknande Eprotirome. Man lägger stor vikt vid EN särskild referensdrog om projektet, det handlar om de positiva presenterade data för Eprotirome. Projektet är minst tre år efter Eprotirome i utveckling, men att flera bolag avancerar i sina studier inom området ger ytterligare vidimering åt behandlingsprincipen även om aktuellt projekt ännu inte avancerat till kliniska prövningar.
Fas I;
# Metabasis; MB07811, som har visat sig kunna ge upphov till biverkningar i form en ökad metabolism i kombination med statiner, vilket gjort att substansen prövats i singelterapi, vilket medför en blygsammare marknadsmöjlighet samt en högre dosering för att nå bra effekt med ökad risk för biverkningar som följd. Den tidigare pågående fas II studien har f ö avbrutits (se Clinical Trials NCT00879112), och detta har enligt uppgift med en finansiell kris i bolaget att göra. Situationen resulterade att man avbrutit samtliga utvecklingsprogram och rekonstruerat bolaget. Efter det har Metabasis förvärvats av Ligand och affären innebär i princip att man varit tvingade att ge bort halva rättigheterna till framtida intäkter som projektet kan generera. Återstår at se om Ligand väljer att fortsätta de kliniska prövningarna eller att licensiera ut MB 07811.
# QuatRX, Sobetirome har haft mycket liten aktivitet sedan det rapporterades framgångsrika fas I data i början på 2008, detta troligen av finasiella skäl med satsningar på deras främsta kandidat Ophena.. Sobetirome inlicensierades 2005 av QuatRX från University of California(UCSF) och upptäcktes från början av Karo Bio som ett resultat av samarbetet mellan UCSF och KB. Karo Bio valde att satsa på KB 2115(Eprotirome) vid den tiden p g a en intressantare profil.
Ovanstående är de projekt som har samma verkningsmekanism och potentiellt samma typ av profil som Eprotirome. Nedan listade substanser utgör lovande projekt i fas II-III med olika typer av verkningsmekanismer. det blir alltför omfattande att här redovisa en analytisk bedömning av dessa, men kan konstatera att en jämförelse av dessa med nuvarande status sätter Eprotirome i rummet som en av de absolut mest lovande kandidaterna, inget av nedan listade preparat har det spektrum av effekt och/eller stabila säkerhetsprofil som Eprotirome så här långt påvisat;
Fas II ;
# Anacetrapib(Merck CETPhämmare)(1)
# GSK256073(Glaxo Niacinbaserat preparat),
# MBX-8025(Metabolex PPAR-aktiverare), (2)
# GFT505(Genfit PPARaktiverare), (2)
# R1439 (Roche PPAR), (2)
# BI-204 (BioInvent/Genetech), antiox, åderförkalkning.
# RVX-208 (Resverlogix APO A-1), (Bo Angelin har vissa kopplingar hit, aktieinnehav, rådgivare, liksom till KB)
# TRIA-662 (Niacinbaserat), är en typ av biprodukt av niacin med färre biverkningar. Cortria är ett ickenoterat amerikanskt bolag med mkt lite information att tillgå om projektet i ö, projektet är en lovande kombinationsprodukt men med smal effektprofil i singelterapi.
# A-002 (AntherasPLA2-hämmare)
# SLx4090 (Surface Logix MTP-hämmare)(3)
# VIA 2291, 5-LO hämmare, åderförkalkning
Fas III; # Mipomersen (Genzyme/Isis ApoB100 antisense), Mipomersen är en nishprodukt och där man har mkt lovande data men där läkemedlet har stora begränsningar utanför den initiala indikationen p g a en omständig administrering bl a. Mipomersen licensierades in av Genzyme från Isis för något år sedan där avtalet representerar ett av de största någonsin inom sektorn med ett avtalsvärde om ca 2 miljarder USD + möjligheter till gradvis stigande royaltys på upp till 30%.
# AEGR-733 (Aegerion MTP-hämmare)(3)
# Certriad (Astra/Abbott Crestor+Trilipix)
# Darapladib (GSK LP-PLA2-hämmare)
# DCCR (Essentials, Triglyceridsänkande)
# Dalcetrapib, Roche/Japan Tobacco, CETP hämmare (1)
# AVE 5530, Sanofi KAH. Jämför ezetrol.
(1)Vad gäller så kallade CETP-hämmare, vilka i första hand verkar som HDL-höjande så är dessa läkemedel förknippade med en rad biverkningar där den största floppen inom området utgjordes av Pfizers stora fiasko med Torcetrapib, vilket kan varit en orsak till att Pfizer till stor del håller på att lämna forskningsområdet för behandling av höga blodfetter. Merck s anacetrapib har dock visat bra data så här långt där icke offentligjorda data i kombination med statin kan bli viktiga, man rapporterar fas III h1 2011, MEN bevisbördan på dessa får anses som mkt stor mot bakgrund av Torcetrapibs historia. Torcetrapib spåddes att bli en av världens mest sålda läkemedel..
(2), vidareutveckling av fibrater. Inriktar sig på höjning av HDL samt TG. Måttlig effekt på LDL. (3), osäker säkerhetsprofil vad gäller biverkningar i tarm för denna läkemedelsklass.
####################################
FRAMÖVER förväntas klargöranden kring den regulatoriska dialogen med FDA vilket uppenbarligen är den pusselbit som inte är på plats. DET känns dock mycket naivt att tro att man inte har intressenter för Eprotirome. Man har nyligen kommunicerat att intresset är mycket stort för substansen. MAN har sannolikt mycket högt ställda krav på storleksordningen kring ett avtal, och har mot bakgrund av sin starka finansiella ställning heller ingen orsak att frångå detta. Jag ser detta som den enda orsaken till att man ännu inte signat ett avtal. MAN värnar rimligtvis om att de långsiktiga aktieägarna ska få största möjliga avkastning på sin investering. DET som marknaden nu signalerar med en oinitierad analys av Carnegie i spetsen, är att ett avtal för Eprotirome kommer utebli. SÅ var fallet även gällande Topotargets Belinostat där man satt höga krav på avtalsnivå, genomfört emissioner för att stärka uthållighet och där marknaden givit upp hoppet trots substansens lovande data. Jag tror inte det kommer sluta annorlunda för Eprotirome även om jag har förståelse för att tålamodet tagit slut för vissa aktieägare.
Vänligen