Post entry

Karo bio, reflektion II

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läste med stort intresse Springmans reflektioner samt Peter Östlings initierade kommentarer tidigare i dag kring Karo Bio och vill gärna kommentera lite kort.

När Merck offentliggjorde sina data för Anacetrapib reagerade marknaden med en ca 3% "sval" kursreaktion, men det motsvarade ca 20 MdrSEK i initial värdeökning på Mercks totala börsvärde om över 100 BUSD. Inte särskilt konstigt egentligen med tanke på de extremt starka data som man uppvisar, där Mercks CETP-hämmare kanske kan komma att ersätta Lipitors position som världens mest sålda drog om man lyckas bekräfta säkerhets och effektdata i den kommande stora fas III prövningen, men det utgör också ett mycket stort ekonomiskt åtagande att genomföra långtidsstudier omfattande 30 000 patienter vilket ju är den främsta orsaken till pharmabolagens tidigare återhållsamhet att signa ett avtal för Eprotiorme.

När man jämför med Eprotirome dock måste det hela ställas i relation till Karo Bios börsvärde som inte ens når upp till 5% av enbart den värdestegring som Mercks aktie gav vid offentliggörandet av datan för Anacetrapib. Som Peter Östling påpekar så handlar det om det största terapeutiska området där vi det senaste decenniet sett fler än ett dussin droger som sålt för över 1 BUSD årligen.

Det kommer finnas plats för Eprotirome också, särskilt med tanke på att Eprotiromes unika verkningsmekanism gör substansen extra gynnsam att kombinera med andra droger med till synes ren tilläggseffekt vilket hittills har prövats i kombination med de mest sålda läkemedelstyperna f n, statin och ezetrol.

Att drogerna har lite annorlunda effektprofil kan stärka förutsättningen för Eprotirome att få en central plats inom området då ex Eprotiromes kraftfulla effekt på TG där inte CETP-hämmare visar effekt kan komma att bli betydelsefullt adderande till Eprotiromes övriga effektspektrum på LDL-kolesterol samt LP(a).

Peter Östling är en saklig och kompetent analytiker och påpekar att de kliniska data som finns tillgängliga för Eprotirome endast omfattar ca 400 patienter mot Anacetrapibs ca 1600 i den aktuella studien. Det ska dock påpekas att om man ser till de studier som utförts med Eprotirome så framstår en bild av ett extremt brett studieupplägg med en rad kompletterande säkerhetsstudier helt färskt i minnet samt en kapselberedning av substansen som minimerar risken för interaktioner med födoämnen vilket är en mycket vanlig potentiell säkerhetsrisk med oralt administrerade droger i kliniska prövningar. Eprotiromes relevanta studiedata så här långt omfattar efter det prekliniska utvecklingsprogrammet:

  • 2 st 6-mån toxicitets studier (cancer)
  • 1st 12 mån toxicitetsstudie
  • Fas I, singelterapi
  • Fas II singelterapi (publicerad i PNAS)
  • Fas IIb kombination med Ezetrol
  • Fas IIb kombination med statin (publicerad i NEJM)
  • 2 st kompletterande fas I studier (massbalans+ tablettformulering)

Genererade studiedata är troligen det som gör att bolaget trots den större risk som det innebär att genomför ett fas III-program själva, ser det som en attraktiv investering. Man är konfidenta med att genererade data bör kunna överföras till stor patientpopulation. De modesta leverenzymhöjningar som noterats men som snabbt visat en tillbakagång till normala värden är i o f s en logisk effekt på alla läkemedel som verkar aktivt i levern, även statiner, men är naturligtvis en av de relevanta potentiella risker de man ska ha koll på i långtidsstudier.

Sett till det låga börsvärdet och den potential som Eprotirome har enbart inom det inringade området av HeFH patienter där bolagets prognoser ju enbart omfattar Europa så här långt, gör investeringen i KB mycket attraktiv oavsett konkurrensen från Anacetrapib, som troligen ligger en bit fram i tiden sett till Eprotiromes estimerade lansering. Konkurrensen från andra CETP-hämmare kan möjligen hårdna längre fram i tiden nu när Merck tycks ha nått framgång. Detta ligger sannolikt långt fram i tiden dock, jag har endast kunnat notera fyra kliniska projekt av relevans med denna mekanism varav två i fas I samt två i fas II inkluderat Anacetrapib.

Vad som behövs nu för Karo Bio är en partner med samma muskler som Merck eller möjligen flera partners som är dominanta eller etablerade på sina delmarknader. Jag tror att vi kommande år potentiellt kan få se ett helt annat flöde och aktivitet från bolagets affärsutveckling, med några potentiella avtal för Eprotiroe, ett par potentiella affärer för bolagets övriga projekt samt möjligen något förvärv eller annan strukturaffär för att bredda sin pipeline om finanserna tillåter.

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?