Karo Bio - Potentiell besvikelse
2010-09-07 08:35, Edited at: 2010-09-07 09:21Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Många som äger Karo Bio sitter och väntar på att ett avtal ska signeras för läkemedlet Eprotirome. Men hur har det egentligen gått för andra bolag som signerat avtal i år?
Drömmen om 100% avkastning på en dag kan vara en sporre för många aktieägare, men besvikelsen infinner sig till 95% av fallen. Karo Bio står innför en mycket intressant framtid... om än en mycket dyr sådan. En utveckling av ett läkemedel i fas III kan bli mycket kostsamt dock för mindre nischindikationer kan kostnadsnivåerna hållas på en relativt rimmlig nivå, ändock är det i runda tal i klassen 300 miljoner svenska kronor. Karo Bio har i dagsläget ca hälften av detta belopp i kassan rapporterad den sista juni, men med en förbränning av kapital exkl en fas 3 studie på närmare 40 miljoner kronor per kvartal blir det en tuff båt att ro i hamn även med milstenar från övrig pipeline.
De alternativ för en framtida finansiering som finns är antingen att man skriver ett samarbetsavtal för Eprotirome eller något av de övriga läkemedel i pipelinen eller finansiering genom skuldsättning alternativt privat eller publik aktieemission. Man kan också "sälja av" delar av den framtida marknaden för läkemedlet. Nu är frågan hur har det egentligen gått för de bolag som skrivit avtal under året?
Topotarget: Börsvärde ca 610 MSEK, kurs 3,68 DKK
Avtal: Spectrum Pharmaceuticals 30 M$ + 320 M$
Kurs innan avtal: 2,81 DKK
Avkastning till dags dato: +30,1%
Diamyd: Börsvärde ca 3300 MSEK, kurs 119,5 SEK
Avtal: OMJPI J&J 45 M$ + 580 M$
Kurs innan avtal: 108,5 SEK
Avkastning till dags dato: +10,1%
Karo Bio: Börsvärde ca 1076 MSEK, Kurs: 6,95 SEK
Avtal: ???
Som vi kan se på några av de kurser för bolag med några av de största avtal som skrivits i branschen under året för studie fas III klara produkter har kurserna på bolagen reagerat svalt. För den kvicke kunde man visserligen sålt av Topotarget vid 5,65 och närmare gjort 100% på en dag, men det privieleget var få förunnat. På liknande sätt kunde man sålt av Diamyd på 138 kr men dock bara gjort 27% över dagen.
Varför detta relativt svala mottagande? Faktum är att flertalet av dessa läkemedel ligger just med "endast" fas II resultat. Fas III är den tuffaste fasen och dyraste att ta sig igenom. Det tillkommer givetvis risker med misslyckade studieresultat. Utöver detta ska läkemedlet bli godkännt av respektive marknad. Ett absolut minimum av tid som krävs från det datum man bestämt sig för att genomföra en fas III studie tills en ansökan överhuvudtaget kan lämnas in är 3 år. För de flesta är dock sanningen mer än det. Därtill tillkommer ca 1 år i handläggningstid och om läkemedelet klarar nålsögat och får ett godkännande tillkommer viss tid för förberedelser av pris, försäkringar, marknad etc etc. Efter minimum 4,5 år kan det gröna i skogen skönjas med löpande intäkter. För att nå peak-sale kan ytterligare flertalet år krävas.
Finansieringen under denna tid för samtliga bolag är antingen emissioner, milstenar eller upfronter.
Sammanfattningsvis, det finns nog ett par aktiehandlare som kan göra exit på en aptitlig nivå på en avtalsdag, men risken för den långsiktiga är att värdet på ditt kapital urholkas av emissioner för de som inte är beredda att skjuta till mer kapital. De allra flesta är allt för optimistiska med tidsramar i ett läkemedels olika utvecklingsskeden och allt för blinda för kostnaderna förknippade med utvecklingsprocessen.
/Pfenix