Post entry

Karo Bio, ny VD utsedd.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Karo Bio uppger nu på morgonen att man utsett en efterträdare till den avgående VDn P-O Wallström.

Det är Biolins förra VD Fredrik Lindgren som man lagt beslag på. Fredrik Lindgren har en extremt passande bakgrund som ny VD för Karo Bio vid en snabb historisk överblick enligt min mening. Den senaste historiken innefattar inte bara VD rollen för Biolin med några mkt framgångsrika år bakom sig utan även som tidigare vice för Active Biotech samt andra roller inom flera sektorrelaterade bolag.

Fredrik Lindgren deklarerade nyligen sin avgång i Biolin, detta samtidigt i tid som Biolins styrelseordförande Bo Håkansson också lämnade från sig orförandeklubban i Biolin. Lindgren är efter Bo Håkansson näst största ägare i Biolin och kommer fortsätta en aktiv roll där genom att ta över orförandeklubban för bolagets styrelse i stället för Håkansson.Bo Håkansson kommer vid kommande årsstämma ta plats som styrelseordförande i Karo Bio i stället och det är nu mycket tydligt att Bo Håkansson tar en mycket aktiv roll i att utforma bolagets ledningsstruktur enligt sin vanliga strategi för Farstorp Invest. En intressant aspekt f ö vad gäller Håkansons roll som storägare i Karo Bio är att strategin mkt sannolikt innefattar ett ägandeskap om betydligt större del av bolaget än vad nu är fallet. I de flesta andra bolag som Farstorp Invest är inblandade i återfinns mkt stora ägarandelar. Dessutom uttalade Bo H vid förra bolagsstämman att ambitionen var att ta en större position i bolaget så fort tillfälle gavs. Eftersom vi ännu inte fått se Håkansson öka sin ägarandel men samtidigt ta en mycket aktiv roll i bolaget beror detta alltså mest sannolikt på att partnersamtalen alltjämnt är i ett känsligt skede som hindrar den typen av insiderköp, något som knappast avspeglas i kursen där snarare marknaden tolkar dessa förhandlingar som tillfälligt havererade.

Fredrik Lindgren kliver enligt min uppfattning in i det mest spännande svenska bioteknikbolaget just nu, detta i ett läge när bolaget står inför flera mycket viktiga händelser, där fas III studier och ett partnerskap för Eprotirome står för dörren. Lindgren har nu bakom sig ett mycket starkt team både på forskningssidan samt på ledningssidan i bolaget. Han har också i ryggen en extremt gedigen dokumentation av Eprotirome som stöds av ledande opinionsbildare inom området där substansens unika effektprofil har möjligheter att ta en position som ett viktigt läkemedel inom världens största läkemedelsmarknad, vilket jag tror att Eprotirome kommer göra. Den nuvarande processen med kommunikationen mellan bolaget och de reglerande myndigheterna är komplex och svår att tolka för de flesta, men man kan inte ta ifrån Eprotirome dess fantastiska data där den senaste bekräftelsen publicerades i en av de mest ansedda medicinska tidskrifterna i världen NEJM. Tidigare har det publicerats data och oberoende artiklar om Eprotirome i lika renommerade tidskrifter som ex PNAS samt Nature.

Utöver Eprotirome så har Lingren bl a att förvalta ett par/tre strategiska mycket intressanta samarbeten med stora internationella läkemedelsbolag som samtliga har blockbusterpotential SAMT en intern forskningsplattform inom ER-beta som håller på att segla upp som ett av de intressantaste projekten inom svensk läkemedelsforskning enl min mening, detta även affärsmässigt.

Jag tror att det är ett utmärkt VD-val man gjort och önskar Fredrik Lindgren stort lycka till. Han kan nog räkna med rivstart...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?