Post entry

Karo Bio, Internationellt erkännande för ER-betaforskningen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Internationellt erkännande av bolagets ER-betaprojekt;

ER-beta är ett målprotein som visat sig ha positiva egenskaper i utvecklingen av läkemedel inom depression, cancer samt inflammation. Karo Bio driver detta projekt i egen regi och inriktar sig f n mot depressionsområdet och har enligt tidigare uppgifter identifierat ett antal mkt selektiva substansserier riktade mot sjukdomar inom det centrala nervsystemet men kommer att utöka forskningen även till andra områden. Man har den senaste tiden varit tydlig med att man önskar utlicensiera vissa indikationer av projektet och tycks nu tagit dessa intentioner vidare i nästa steg. ER beta är en ganska nyupptäckt nukleär receptor som har visat sig ha många fördelar med mkt färre biverkningar än ER-alfa.

Windhover Information är en av de mest ansedda tidskrifterna/mötesplatserna i världen inom branchen och har nu utsett Karo Bios nu "offentligt" namngivna ER-beta projekt, KB9520, som ett av de mest intressanta projekten i världen just nu tillgängliga för ett stort avtal inom ett brett forskningsområde omfattande neurovetenskap, inflammation, cancer och immunologi. Projekten utses av en oberoende kommitté bestående av bl a flera internationella auktoriteter inom varje specialistområde. Detta är ett stort erkännande för bolagets ER-beta projekt som endast befinner sig i prekliniska prövningar och som överhuvudtaget inte analyserats eller värderats av marknad eller de flesta bevakande analyshusen (enstaka undantag av Redeyes analytiker). Karo Bio är världsledande inom området som anses vara så intressant att flera stora BP bolag nu har egna projekt inom området, såsom Merck, Wyeth etc. Man hade förra året dessutom Eprotirome med som en given kandidat över de 10 mest intressanta projekten inom hjärt/kärlområdet. Karo Bio själva uppger att man anser sina nya substanser vara bäst i sin klass och banbrytande och tidigare problem med upptaget i kroppen uppges vara löst. Man kan mot bakgrund att forskningsområdet på senare tid uppmärksammats av flera internationella läkemedelsbolag som högintressant samt mot bakgrund av bolagets position inom området, anta att ett förhållandevis stort avtal för projektet kan komma att tecknas. Detta trots projektets prekliniska status. Ett avtal i nivån flera hundra MUSD känns helt rimligt, men då kanske med en blygsammare upfront p g a dess tidiga status. En 10% kontantdel blir kanske rimlig vilket vid ett avtal om ex 300 MUSD ger ca 240 MSek och skulle undanröja alla tankar om en emission, vilket i nuläget tycks vara marknadens, enl min mening, grundlösa tro om man ser till värderingen.

Att signa ett avtal för ERbeta projektet är enl min uppfattning en del i bolagets strategi rörande pågående avtalsförhandlingar med Eprotirome. Man påvisar att bolaget har en bredd i sin portfölj och påvisar möjligheterna att stärka sin finansiella position om så önskas. Man visar vidare handlingskraft att fokusera kring partneravtal och förberedelse för fas III för Eprotirome, genom att effektivisera sina resurser. Samtidigt håller man dörren öppen för egna projekt längre fram inom området mot andra indikationer, där flera serier av lovande selektiva substanser forskats fram.Erkännandet stärker även i högsta grad sannolikheten för ett ev bud på hela bolaget eftersom det nu tydliggörs ytterligare värden inom övriga projekt.

Ett ex på läkemedelsbolag som skulle kunna ha extra starka intressen av förvärv är Merck. De bedriver forskning inom ERbeta och torde därtill vara extremt intresserade av Eprotirome . Merck har åkt på flera bakslag framför allt beträffande kombinationspreparatet Vytorin och är i behov av ett bättre kombinationspreparat som Eprotirome, patentet för Mercks statin Zocor börjar även detta snart löpa ut. Zocor säljer för ca 0,8 BUSD per år. Merck driver en offensiv satsning på projekt inom området med 3 st pågående fas III projekt där ett är en kombination av statin/ nikotinsyrepreparat (MK05248). Nikotinsyrepreparat är ofta förknippade med en rad biverkningar i form av framförallt klåda, hudrodnad samt påverkan på lever, preparatet har dock en ganska bra effekt på HDL, LDL samt TG. Ett annat projekt är Anacetrapib, som är en CETPhämmare vars främsta effekt ligger på kraftig HDL höjning. det finns i dag en hel del skepsis mot preparat som enbart påverkar HDL då FDA s uppdaterade riktlinjer framförallt tycks rikta sig mot sänkning av LDL även för patienter med lågt HDL. Kombinationspreparatet Vytorin är ett samarbete med Merck och Shering, som också hör till ett fåtal större läkemedelsbolag som bedriver forskning inom ER-beta... Bland de övriga troliga budgivare återfinns framförallt Astra, Pfizer.

En uppdaterad lista för potentiellt närstående triggers blir;

# Avtal för Eprotirome

# Avtal för ERbeta (prekliniska programmet inom CNS)

# Besked från Merck om fas II vilket då ger milestone i storleksording några tiotalsMUSD

# Uppdatering från Zydus

# Besked från Wyeth om förlängning av samarbetet, samarbetet förlängdes med 1 år i aug förra året. Pfizers förvärv av Wyeth kan komma att påverka tidsramen för avtalsförlängning eller möjligt beskedet.

#Data analys från 3305 där man gett övergripande positiva resultat men ska kommunicera data. Kanske väntar man till efter ngt avtal är på plats.

#Bud på bolaget

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?