Post entry

Karo Bio, Internationell uppmärksamhet redan i veckan.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget kommer presentera kombinationsstudien Ezetimibe/Eprotirome på lördag vid det årliga American Thyroid Assosiation (ATA) mötet i Florida som startar i morgon (onsdag).

Studien är en av de mycket viktiga fas II studierna som tillkännagavs under förra året men som det ännu inte presenterats detaljer kring. Man har endast tidigare redovisat övergripande resultat för studien där man noterat en oberoende klinisk adderande effekt till Ezetrol med adderande ca 20% sänkning av LDL samt mycket kraftfulla effekter på bl a TG samt lp(a) nivåerna, detta redan vid mkt låg dosering.Studien är tillsammans med den tidigare presenterade statinstudien (vid ACC), den viktigaste som ligger till grund för de pågående partnerförhandlingarna. Bolaget uppgav själva helt nyligen att de fått mkt stor genomslagskraft vid ACC-presentationen av statinstudien, där flera intressenter bland de industriella aktörerna tillkommit, men även en intensifiering av de pågående samtalen.

Ezetimibe är i dag det vanligaste tilläggsprepoaratet till statiner och säljer i storleksordning 5 BUSD per år samt säljs av Merck samt Schering. Ezetrol finns som fast statinkombination i form av Vytorin och kombineras då med Zocor,som säljs av...Merck. En av de troligaste partnerkandidaterna är som tidigare redovisats Merck. Merck bedriver även ett omfattande ER-beta program, där Karo Bio som bekant är det världsledande bolaget och där man nyligen fått några substanser utvalda som ett av de hetaste projekten i världen just nu föremål för partnerskap inom neurovetenskap.

Jag har precis läst abstractet inför presentationen på lördag och det ser ut att bli en imponerande presentation som kan komma att få stor uppmärksamhet.

Även en "konkurrent" till Eprotirome; Metabasis, kommer presentera sitt liknande projekt(MB078119), som ger en stärkt uppmärksamhet och bekräftelse åt behandlingsprincipen. Metabasis projekt ligger ett par år efter i utveckling men har visat goda resultat, dessa är inte i effektnivå med Eprotirome dock samt studier baserade på betydligt kraftigare doser även om dessa resultat också är uppseendeväckande.

Presentationen kan mkt väl fungera som en katalysator i den pågående processen där en kombination med Ezetrol påvisas kunna bli ett attraktivt behandlingsalternativ i framtiden med en potentiell tilläggsmarknad i blockbusternivå för patienter som inte svarar på statinbehandling eller är intoleranta. J.D Baxter samt P.W Ladenson som är medförfattare till publikationen/presentationen samt internationellt mkt respekterade auktoriteter inom området har dessutom flera övriga framträdanden vid symposiet kopplade till ämnet som kommer kunna ge adderande uppmärksamhet (på Torsdag samt Fredag; Mechanisms of Thyroid Hormone Action: Perspective and Application, John Baxter /// Targeting Thyroid Hormone Action in Time and Place, Paul Ladenson).

M v h

http://www.thyroid.org/ann_mtg/2009_80th/documents/2009_ATA_short_call_abstracts.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?