Post entry

Karo Bio i sillstimmet - riskerar inläggning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Väntan på Eprotirome har resulterat i spaltkilometer av medicinska termer från experterna och fått oss icke medicinare att tålmodigt vänta på att få del av den stora skattekistan. Kanske är det så att den nu krymper med tidens derivathävstång. Jag sålde igår med förlust och hoppas att den som köpte aktierna har mer tålamod än jag.

Fettsyran EPA har mycket stor betydelse för kommunikationen mellan kroppens celler. DHA är kroppens mest flexibla fettmolekyl och finns i våra viktigaste och känsligaste organ som hjärna, hjärta, öga och spermier. Samma gäller för alla djur medräknat fiskar, fåglar och insekter.

Forskning ger stöd för att EPA/DHA (undergrupp till omega 3) från fisk eller fiskolja minskar risken för hjärtinfarkt och död. Grönlänningarna dör sällan i hjärtinfarkt utan fryser hellre ihjäl i sälskinnet. Forskarna tror att DHA ger lägre hjärtfrekvens och därmed minskad risk för arytmi.

EPA/DHA minskar avsevärt det ”onda kolesterolet”(LDL) och triglycerider i blodet och tycks också motverka plackbildning i hjärta och blodbanor.

Genom att byta mättat fett mot fleromättat kan man minska risken för insjuknande och död i hjärt - och kärlsjukdom, troligen mycket beroende på att man håller det ”onda kolesterolet” på en lägre nivå. I en artikel i American Journal of Clinical Nutrition maj 2009 redogörs för en undersökning 350.000 personer som följts från fyra till tio år.

Man fann att ett byte av 5 energiprocentenheter mättat fett mot fleromättat fett var kopplat till en minskad risk för insjuknande(13 procent lägre risk) och död (26 procent lägre risk) i hjärt- och kärlsjukdomar. Byte av mättat fett mot enkelomättat fett gav en viss riskökning, Det kan bero på att man inte brytt sig om att ta hänsyn till att källorna till enkelomättat och mättat fett är desamma i dessa länder. Man hade heller inte tagit hänsyn till transfetter.

Med detta vill jag ha sagt att vi kan få ett likartat förhållande ifråga om höga kolesterolhalter som ifråga om diabetes typ2. Många kommer att kunna hålla låga kolesterolvärden bara genom koständring och slippa medicinering. När det på allvar går upp ett stort ljus för Socialstyrelsen och fettsugningskampanjer typ: ”Rädda ditt hjärta – ta en makrill till” kanaliseras ut som godismacka kan det gå fort om också läkarna tar greppet. Dåligt fett och födoämnen med högt glykemiskt index ökar också riskerna att få diabetes, båda typerna. Med rätt föda motverkar man både diabetes och risken att dö i hjärtsjukdom.

Förlorare blir tillverkare av blodfettläkemedel. Vinnare måste vi tala om i mänskliga och samhällsekonomiska termer

För någon dag sedan trädde Tandvårds-läkemedelsförmånsverkets(LTV) beslut om blodfettsänkande medel ikraft (2009-06-01)

Följande läkemedel mister sin subvention:

· Lipitor i styrkan 10 mg och Crestor i styrkan 5 mg

· Lescol, Lescol Depot

· Pravachol

· Zocord förlorar subventionen för alla förpackningar utom en

Följande medel får begränsad subvention:

· Lipitor och Crestor i andra styrkor (än 10 mg respektive 5 mg) subventioneras vid nyinsättning bara om generiskt simvastatin (läkemedlskopior) har provats och patienten inte nått behandlingsmålet.

· Ezetrol subventioneras om generiskt simvastatin har provats och patienten inte uppnått behandlinsmålet, eller om det konstaterats att patienten inte tål statiner.

· Questran och Questran Loc förlorar sin subvention vid behandling av blodfettrubbningar, men subventioneras även fortsättningsvis vid diarre´ och klåda.

TLV säger i sitt beslut:

”Har läkemedlet tillräckligt positiva effekter på människors hälsa och livskvalitet samt på samhällsekonomin i stort, då får det kosta. Men vår bedömning är att Lipitor och Crestor i de lägre styrkorna inte är ett kostnadseffektivt behandlingsalternativ eftersom det kostar upp till 20 gånger mer att uppnå en likvärdig sänkning av det onda kolestorolet jämfört med det billigaste likvärdiga alternativet, säger Gunilla Hulth-Backlund.”

Tillverkarna av blodfettsänkande medel som Karo Bios Eprotirome har att möta en, visserligen fortfarande, mycket stor marknad men där frågetecknen om lönsamhet, finanskris, omstrukturering och inte minst frågor om ett nytt sjukvårdssystem i USA hänger i luften utan snabba svar.

Jag kan inte uttala mig om när Karo Bio kan få ett avtal eller om de får det överhuvudtaget. Däremot har jag förståelse för att det dröjer och kanske kan dröja för länge.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?