Post entry

Karo Bio, dags för studiedata..

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi befinner oss nu i slutet av q1 och det börjar nu bli extra intressant inför den avrapportering av studiedata från diabetesprojektet KB 3305 som utlovats i början på året med specificerat q1. Fokuseringen från marknaden har varit total på Eprotiromeprojektet och ett avtal för det, där den övriga portföljen har kommit i skymundan. Diabetesprojektet hör till de högprioriterade och har visat mkt lovande prekliniska data samt visat en mkt fördelaktig profil i de första kliniska studierna. De studier som nu ska avrapporteras består av tre mindre delstudier där den sista riktats mot patienter. Utfallet bör ha förhållandevis hög påverkan på aktien delvis med tanke på dess faktiska potential men också med tanke på den ngt nervösa handel som råder i aktien.

En rad parametrar talar för positivt utfall, dessutom känns signalerna från bolaget optimistiska. Stark effektprofil med lågdos är påvisad redan i prekliniska modeller samt en bra utfall i de första dosvalstudierna gällande säkerheten. Det amerikanska bolaget Incyte har en liknande substans i tidigare utvecklingsskede som bekräftar effektbilden. Substansen är dessutom mkt månfacetterad där vi också ser bonuseffekter på t ex sänkta TGvärden, vilket kan vara en viktig parameter för vissa diabetesgrupper. Gällande den större studie som vi sedan kan förvänta oss så är min tro, uppstart av en singelterapistudie samt en kombinationsstudie tillsammans med metformin som är ett s k biguanindderivat, som verkar glukossänkande och som är det mest sålda preparatet/vanligaste framförallt till överviktiga samt i kombination med insulin eller med insulinstimulerande mläkemedel till T2D patienter, vid en kombinationsbehandling med metformin kan troligen vissa biverkningar undvikas såsom laktatacidos(störning av mjölksyrabalansen), som är en allvarlig komplikation för metformin. En annan vinst är naturligtvis adderande effekt av glukossänkning som tillsammans med övriga tilläggseffekter som triglyceridsänkning samt LDL sänkning kan komma att verka som en stor konkurrensfördel. De planerade större studierna kommer i s f bli möjliga att genomföras med hjälp av kapitaltillskott från att avtal för Eprotirome och kommer innebära möjlighet till större värden i diabetesprojektet innan även det utlicensieras. Projektet är mkt intressant med sin unika verkningsmekanism och vid ett uppköpsscenario kommer troligen 3305 kunna värderas högt, känns mkt bra att man valde tre initiala mindre studier för projektet som kan påvisa stora värden för projektet i detta stadiet i det fall som ev projektet redan nu skulle bli föremål för utlicensiering eller som sagt vid ett uppköpsscenario. Man ska ha i åtanke att bolaget det senaste året varit föremål för stor uppmärksamhet internationellt genom Eprotirome och att en rad BPs samt andra spelare även tagit del av bolagets övriga projekt med 3305 som ett av de hetaste projekten. Projektet kan mkt väl bli föremål för djupare granskning från något av de bolag som anmälde sitt intresse av att licensiera in Eprotirome men som nu är ute ur bilden. Substansen representerar ett helt nytt behandlingskoncept och en kombination med t ex metformin skulle potentiellt kunna eliminera behovet av insulinbehandling för vissa diabetesgrupper samt minska behovet för andra vilket gör marknadspotentialen enorm där spridningen av diabetes beräknas nå ca 300 miljoner människor 2025, med ett mkt starkt behov av alternativbehandlingar.

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?