Post entry

Karo Bio, blir det några julklappar?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För några av bolagen i den svenska biotekniksektorn har det snart passerade året inneburit stor turbulens vilket till viss del har varit en återspegling av ett internationellt svårt klimat vad gäller riskvillighet att investera i utvecklingsbolag med otydlig finansieringsbild och otydliga strategier i sin affärsverksamhet. För några av de tio-femton bolag som jag bevakar har det inneburit extrem kurspress. Tecken på julklappar syns dock även om några kanske blir lite försenade eftersom jultomten i vissa fall har lite snö kvar att röja innan steget ner i skorstenen kan tas. I följande blogg ger jag en uppdatering för Karo Bio som för närvarande håller på att avsluta en emission som ska ge bolaget frihet att driva sitt prioriterade projekt Eprotirome genom de registreringsgrundande pivotala studierna på egen hand i Europa samt arbetsro att driva den övriga verksamheten enligt bolagets uppdaterade strategier. Besked om avslutade lyckat genomförda emissioner brukar i investerarsammanhang ensamt utgöra mycket positiva signaler för marknaden, men det finns betydligt mer att se till i caset Karo Bio även om den senaste tidens kursutveckling speglat en helt annan syn.

Den pågående emissionen:

Den senaste tidens marknadsreaktioner i Karo Bio har utan underdrift varit påfrestande för dess aktieägare sedan man tillkännagav sin finansieringsplan för Eprotirome_s fas-III studier samt övrig verksamhet. Det är onekligen en hel del psykologi inblandat i spelet och ser man till den fundamentala bilden i bolaget så skiljer den sig alltmer åt från utvecklingen i aktien. Att dessa två parametrar skiljer sig åt så tydligt är onekligen ett resultat av att man inte levererat enligt sina tidigare mål på affärssidan med avtal för _Eprotirome men också givetvis en ren psykologisk effekt av den pågående emissionen där kurspress tycks vara mer regel än undantag. Vad gäller emissionen så håller den precis på att avslutas där man genom en garanterad företrädesdel säkrar kapital om drygt 300 MSEK och genom en s k ECF (typ av kreditlina) har möjlighet att anskaffa ytterligare ca 240 MSEK inom 3 år från avtalets tillkännagivande. Det ger förhoppningsvis bolaget en trygghet att i lugn och ro starta upp sina fas-III studier för Eprotirome samtidigt som man kan hålla hög aktivitet inom sin övriga forskningsverksamhet i syfte att generera flera affärsavtal framöver.

På affärssidan så är det en mycket medveten strategi att nu driva fas-III studierna i Europa för Eprotirome inom indikationen HeFH på egen hand eftersom det kan bli en betydligt lönsammare affär för bolaget vid lyckade resultat och uppenbarligen ser man den ökade risken i att på egen hand driva dessa som attraktiv.

Vad som fokuseras lite på just nu gällande de som bevakar bolaget externt är de övriga affärsmöjligheter som sjuder som glöggen inom bolaget och som gäller avtal för Eprotirome kortsiktigt för den initiala indikationen HeFH för USA-maknaden samt för nyckelmarknader i övriga världen såsom den extremt snabbväxande Indiska marknaden (Newswire). Men intressanta affärsmöjligheter som man givit färska signaler om är också högaktuella för exempelvis det interna ER-beta projektet. Alla dessa aktiviteter råder nu stor tystnad kring vilket är en uppenbar effekt av den pågående emissionen där inget i onödan ska få störa det återskapande av förtroende som man håller på att bygga upp och där emissionsprospektet är den enda informationen som kan ge absolut lika villkor till alla aktörer på marknaden.

Lite mer kring bolagets affärsmässiga strategier:

Flera analytiker har på senare tid ifrågasatt bolagets stora prekliniska aktivitet då man ännu inte är helt trygga med finansieringen men ändå som exempel väljer att starta upp ett nytt projekt inom det nya heta området ROR-gamma. Efter att en längre tid bevakat bolaget på djupet och tittat närmare på de affärsmässiga strategier man kommunicerat instämmer jag absolut inte i bilden att man borde dra ned på den prekliniska aktiviteten.

Vad gäller det nystartade projektet inom ROR-gamma så har man för avsikt att utlicensiera detta projekt på ett mycket tidigt stadie vilket på ett sätt bekräftar bolagets nya affärsmodell och begränsar kostnaderna. I projektet kan man utnyttja sin specifika spetskompetens fokuserat till ett outforskat område men inom en mycket affärsmässigt intressant marknad. Man inriktar sig på autoimmuna sjukdomar inom stora områden som ex MS och RA där den s k TH17-cellen spelar en central roll. Det nya angreppssättet går förenklat ut på upptäckten kring _ROR-gamma-receptorn_s roll där stimulerande av receptorn tros ha en hämmande effekt på sk TH-17. Principen stärks av en rad projekt inom industrin som utvecklar antikroppar knutet till hämning av proteinet IL-17, som utsöndras av TH-17celler.

Th17 Cells: Role in Inflammation and Autoimmune Disease

Generellt ligger en av Karo Bios största styrkor i den prekliniska forskningen där man under många år bedrivit preklinska samarbeten med flera av världens största läkemedelsbolag samt många av de ledande forskarna och opinionsbildarna inom bolagets forskningsområde. Dessa samarbeten har envetet fortsatt trots att man avbrutit flera kliniska substanser och det är lätt att se orsaken till exempelvis varför Pfizer och Merck väljer att fortsätta sin aktivitet inom ramen för dessa samarbeten med Karo Bio när man tittar lite djupare kring vad dessa läkemedelsbjässar kommunicerar på det vetenskapliga planet. Förra året tog Pfizer/Wyeth över rodret inom samarbetet med målproteinet LXR och ändrade inriktning mot inflammation. Den tidigare läkemedelskandidaten LXR-623 visade extremt intressanta data inom åderförkalkning men strategin ändrades efter vissa negativa CNS relaterade biverkningar. Det finns en hel del tecken på att intresset för LXR är stort när man ser till det som publicerats kring LXR-623 samt inom samarbetet i övrigt och samarbetet i stort utgör en riktig "wild card" i Karo Bio:s portfölj där fokus nu annars enbart riktas på Eprotirome. Utöver den tidigare substansen som slutförde fas-I inom åderförkalkning har man genererat en rad övriga substansserier där målet är att välja en ny läkemedelskandidat inom området inflammatoriska sjukdomar där senare forskning inom samarbetet visat att LXR som målprotein kan ha stor betydelse inom detta mycket stora terapeutiska område.

Ett annat "Wild Card" men som känns betydligt stabilare är bolagets egna ER-beta plattform där det råder stor intern aktivitet och där man enligt signaler i bolagets q3 rapport börjar nå en punkt där framstegen snart kan komma att materialiseras genom ett avtal för den valda kandidatsubstansen. Intresset för ER-betaplattformen är stort både på det vetenskapliga planet där den första läkemedelskandidaten KB9520 tidigare valdes av den oberoende internationella analysfirman Windhover som ett av de mest intressantaste projekten inom neurovetenskap i världen föremål för avtal, detta i konkurrens med en lång rad kliniska projekt.

Utöver dessa projekt har man två ytterligare internationellla samarbeten, ett med det globala läkemedelsbolaget Merck samt ett med det snabbväxande indiska läkemedelsbolaget Zydus Cadila.Samarbetet med Merck har totalt räknats bort av marknaden sedan Merck tidigare i år avbröt fas-II prövningarna för substansen MK-6913, men besked har dröjt kring de vidare strategierna vilket kan tyda på att en ren bonus potentiellt kan dimpa ner som innebär ny uppstart av kliniska prövningar inom ändrad indikation, vi får se. För Zydus Cadila_s_del gäller att man snart bör uppdatera marknaden kring de substanser som genererats och att man bör kunna ge en signal om den fortsatta planen där man tidigare kommunicerat att man önskar utlicensiera vidare de genererade substanserna.

Jag tror att nytillträdde VD Fredrik Lindgrens samt styrelsens nya strategi till stor del ligger i att generera ett större antal prekliniska projekt som man kan utlicensiera i ett tidigare skede till större läkemedelsbolag i syfte att skapa en bred portfölj med större riskspridning och möjlighet till större framtida avkastning från flera källor. En affärsmodell som till viss del kan liknas BioInvents framgångsrika affärsmodell, men som också ligger helt rätt i tiden där en rad stora läkemedelsbolag släppt sin tidiga forskning för att köpa in lovande projekt som kommit en bit på väg. Detta ger en mycket attraktiv riskmodell för båda parter som effektivt kan ta tillvara kärnkompetens hos såväl mycket små bolag som stora globala bjässar inom läkemedelsindustrin.

Denna strategi för Karo Bio parallellt med att man vill föra vissa nischläkemedel till marknad på egen hand och på detta sätt kan komma att accelerera bolagets affärsverksamhet kraftigt genom att skapa intäkter som också frigör möjligheter till förvärv och ytterligare strategiska samarbeten. En god spiral kan komma att startas med strategiförändringen, en spiral som har goda möjligheter att kraftigt accelereras när den väl startar.

Sammanfattningsvis utgör Karo Bio idag en mycket spännande investering och affärsmöjlighet som ytligt tycks vila på huvudprojektet Eprotirome, men som med bolagets uppdaterade affärsstrategi även kan skapa långsiktiga stora värden och stabilare ström av intressanta nyheter genom att bolagets starka och internationellt erkända prekliniska forskningskompetens tas tillvara på ett mer effektivt sätt än tidigare.

Den nya strategin kommer sannolikt kommuniceras med större tydlighet efter pågående emission är avslutad och vi kommer även då sannolikt bli uppdaterade kring mer detaljer kring Eprotiromes fortsatta utvecklingsplan som kommer innebära stor aktivitet och löpande nyhetsflöde det kommande året.

Utgångsläget från nuvarande nivå kring bolagets värdering, förtroende och möjligheter till nyhetsflöde känns mer än attraktivt såväl på kort sikt som i det längre perspektivet. Till vilken del detta kommer som julklappar vill jag inte spekulera i, men försenade klappar behöver inte betyda mindre intressant innehåll.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?