Post entry

Karo Bio + Astra ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tittar lite på Astras planering inför patentutgången för deras storsäljare Crestor inom läkemedelsklassen för blodfettssänkare.

Astras samarbete med Abbot är just nu deras satsning inom behandlingsområdet där Crestor kombineras med Abbots fibrat Trilipix. Trilipix är en uppföljare av Abbots etablerade fibrat Tricor som sålde för över 1 BUSD 2007. Kombinationen ger en förbättring av triglyceridsänknigen till ca 40% från 25% för statinen ensam. samt en förbättrad effekt på HDL med totalt höjning om ca 15%.

Nackdelen är dock att när man kombinerar en fibrat med statin blir effekten av LDL lidande och den mkt goda effekt som statinen har på LDL försvagas med ca 30%. Som fast kombination kommer ansökan lämnas in till FDA detta året.

Det finns flera bolag som ger sig på att försöka kombinera dessa två läkemedelstyper för att försöka täcka upp för de ej uppfyllda behandlingsmålen, ett annat bolag i vår närhet är t ex det danska bioteknikbolaget Lifcycle Pharma som kombinerar Pfizers Lipitor med just föregångaren till Trilipix; Tricor. Projektet (Atorfen), befinner sig i fas II studier och står inför uppstart av fas III när de hittat lämplig partner.

Båda dessa isolerade exempel ger indikation om ansträngningarna som görs för att hitta kombinationspreparat som kan ersätta/komplettera befintliga behandlingsformer. Det fina i kråksången (krax), är att Karo Bios Eprotirome ger adderande effekter oberoende kombination eller ej, och uppnår oberoende tilläggseffekt på LDL utöver statinens redan nästan 50% sänkning, samma gäller TG värdena samt den oberoende riskfaktorn som varken fibrater eller statiner alls påverkar; Lipoprotein(a). Eprotirome i singelterapi ger dock ingen effekt på HDL men i kombination med statin ges en effekt även här med en 10% höjning.

Astra har ett flertal tillfällen uttalat att mkt offensiva satsningar av förvärv samt inlicensieringar av projekt och det känns helt logiskt att Astra är en av de kandidater som kan ha störst intresse i ett förvärv av Eprotirome och är med största sannolikhet ett av de bolag som nu förhandlar om projektet.

Eprotiromes effektspektrum är extremt brett och helt unikt och kommer innebära stora vinster för en mkt stor del av de patienter där statiner inte räcker till, ger oönskade biverkningar eller för de som är intoleranta. Marknaden i kombination med statin kommer kunna bli mot 5 BUSD per år och utöver detta kommer substansen även kunna kombineras med t ex ezetrol eller i vissa fall ges som singelterapi. I de redan färdiga mkt breda fas II programmet har substansen dessutom visat en mkt hög säkerhet och de vanliga biverkningarna för läkemedelsklassen har inte alls visat sig p g a substansens selektiva design. I samband med att Winhover utsåg Eprotirome bland top 10 kandidater som föremål för avtal i världen uttalade sig en oberoende kommitté bestående av ledande expertis om det osannollka att det skulle dyka upp oväntade bieffekter med de mkt små dosnivåer som kommer användas i fas III. Eftersom effekten är såpass stark även vid extremt små doser kan man sänka dosen och på så sätt öka säkerhetsmarginalen men ändå få signifikans efter de krav som ställs av FDA.

Ska bli ett extremt intressant Q1, och det hade varit extra glädjande om bolaget och Eprotirome får stanna inom gränserna i ett samgående/avtal med Astra, där ju Astra redan tidigare har mkt god insyn i Karo genom sin styrelsemedlem och medlem i Astras vetenskapliga råd, Proffesorn vid KI Bo Angelin, som varit med att utforma de kliniska studierna för Eprotirome.

God fortsättning !

(inspiration till bloggen genom Redeyes egen analys av Karo :-)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?