Karo Bio är mitt uppe i en katt och råtta-lek
2009-05-28 17:57, Edited at: 2010-06-11 12:14Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Jag tycker att Karo Bios VD Per Olof Wallström gjorde ett godkänt framträdande under Avanzas och Redeyes börsdagar som gick av stapeln på torsdagen. Ska man klaga på något med dagens framträdande så är det möjligen att Per Olof Wallström ska sluta prata om att ”hoppas” och istället tala om ”planen” för eprotirome. Å andra sidan är det ingen lätt uppgift att svara på alla frågor kring ett avtal för bolagets huvudprojekt, kolesterolsänkaren eprotirome. Bolaget har fört diskussioner med potentiella partners sedan fjärde kvartalet 2008, då bolaget rapporterade positiva data från den sista fas II studien. Resultaten från denna studie talar starkt för ett avtal och lägger man där till bolagets börsvärde, ligger det nära till hands att tro att en eventuell partner väljer att lägga ett bud på hela bolaget.
Det är idag inte rimligt att tro att Karo Bio kommer att misslyckas med att ingå ett avtal kring eprotirome. Vad som däremot kan vara lite knepigt i den här situationen är att kommentera prislappen och när i tiden ett avtal kan bli aktuellt. Bolaget är dock så tydliga det går att vara på den punkten, när man uttalar sig om att ett partneravtal kring eprotirome är av högsta prioritet för bolaget och att man vill komma till ett avslut så snabbt som möjligt. Att uttala sig tydligare än så går helt enkelt inte med tanke på de pågående diskussioner som bolaget för med potentiella partners. Att offentligt uttala sig om tidsramar för eller storlek på ett avtal kan vara något som en partner vänder till sin fördel vid förhandlingsbordet. Det gäller därför att hålla tungan rätt i mun.
För ett bolag som Karo Bio finns det flera saker utöver dess kliniska data som spelar stor roll i en förhandling om ett produktavtal för eprotirome, inte minst i spåren av finanskrisen. Jag har från flera håll fått höra att de stora läkemedelsbolagen befinner sig i ett vänta och se-läge, där de kassastinna läkemedelsbolagen förhandlar utifrån en styrkeposition. Prislappen på ett avtal handlar därför också i stor utsträckning om hur mycket Karo Bio har i kassan, hur bolagets ägarbild och övriga produktportfölj ser ut, så väl som ledningen och den bild som den målar upp i media. Att kunna vara kall i sådant läge och rida ut osäkerheten på finansmarknaderna är därför av stor betydelse för vilken prislapp bolaget kan få. Det kan därför vara ett smart drag av ledningen att lyfta fram det interna ER-beta programmet och påpeka att vissa substanser i programmet är i säljbart skick, då det finns ett stort intresse kring dessa substanser. Kanske blir det tillräckligt för någon av intressentarena ska sätta ned foten.
En affär kring det interna ER-beta programmet skulle innebära en betydande kapitalinjektion för Karo Bio som i sin tur skulle skapa en bättre förhandlingssits i partnerförhandlingarna för eprotirome. Inte minst nu när finansmarknaderna börjar tina upp. Den nya styrelsen har en mycket god affärsvana, vilket borgar för att korten spelas rätt. Viktigt i sammanhanget är att bolaget vid flera tillfällen betonat att huvudspåret är att licensiera ut eprotirome samtidigt som ledningen kommenterat att en nyemission inte är aktuellt i det korta perspektivet, med tanke på de alternativ som står till buds. Jag tror dock att karo Bio vill sy ihop det här innan sommar. Troligen blir det affär snart. Prislappen landar då sannolikt inom intervallet 500-1000 miljoner dollar, varav minst 10 procent i kontantbetalning. Ser man till dagens aktiekurs på 8,5 kronor så avspeglar den knappast några förväntningar alls om ett avtal, snarare en nyemission.