Bud på Karo Bio ?
2008-09-18 14:31, Edited at: 2010-06-11 11:37Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Börjar nu florera en del uppköpsrykten kring bolaget.
Först ut var Bloomberg vars journalist Trista Kelley bla intervjuat ABG s analytiker Alexander Lindström. Artikeln har sedan följts upp av bl a Wall Street journals börsbloggare Jacob Goldstein och hela resonemanget som nu faktiskt förs i internationella kretsar, baseras på de stora tapp som bl a Pfizer och Astra står inför med tanke på att deras patent för sina storsäljare Lipitor samt Crestor snart löper ut.
För att få lite perspektiv på saken ska man först titta på Lipitor; Lipitor är världens mest sålda läkemedel med en årlig förs om ca 12 miljarder USD, detta läkemedel ger tillsammans med övriga statiner inte den effekt som de uppställda behandlengsmålen föreskriver dessutom löper som sagt deras patent ut 2011.
Karo Bios substans Eprotirome har precis testats i kombination med Lipitor och visat sig ge en adderande effekt om 20% betr sänkning av LDLkolesterol, dessutom ger Eprotirome en rad av tilläggs effekter som sänkning av flera viktiga oberoende riskfaktorer som inte statinerna alls påverkar.
De resultat som Eprotirome redovisat i sina två första kliniska fas II studier är helt enastående och substansen visar en helt unik säkerhetsprofil och ett mkt stort spektra, detta redogörs för lite utförligare i tidigare bloggar och analyser. Substansens unika profil samt att den inriktar sig mot en extremt stor och undernärd marknad har också fått Windhover att utnämna Eprotirome till en av sina Top 10 projekt i världen som föremål för ett lukrativt avtal, detta bland hundratals projekt.
Om spekulationerna om ett bud blir verklighet ställer detta krav på ägarstrukturen för att kunna dtriva upp budet i förhållande till potentialen i bilagets projekt, å andra sidan kan vi med största sannolikhet komma att få flera budgivare där en seriös budgivare knappast lär riskera en potentiell affär genom ett skambud, ett rimligt bud ska då värdera en riskjusterad försäljningspotential för Eprotirome enl försäljning kanske i nivå med Vytorin som säljer för ca 5miljarder USD per år.
Ett bud ska också värdera övrig portfölj samt substansbibliotek och patent etc.
Övrig portfölj kan också komma att bringa värden den närmaste tiden, tex det amerikanska bolaget Incyte kan nu noterasd på Winhovers lista över diabetesprojekt och det är ett stort erkännande även för Karos näst prioriterade projekt 3305 som har samma behandlingsprincip som Incytes projekt och minst lika goda förutsättningar vid en titt på de båda projekten. till degaen värdering kan man knappast säga att 3305 värderas alls..
En rimlig budnivå bör mot bakgrund av detta ligga vid 3miljardersnivån och uppåt, vilket skulle motsvara åtminstone 30:- per aktie, men det är min subjektiva uppfatning. Det finns säkert både de som tycker den nivån är i underkant och överkant och kan då kanske vara en bra utgångspunkt för diskussion kring ämnet...
För att få en lite mer mångfacetterad bakgrund till bolaget rekommenderas tidigare bloggar och analyser av olika användare i ämnet.
####
Komplettering 080919;
Med tanke på spekulationerna om Pfizer som budgivare kan det ju också vara lite intressant med bakgrund;
Pfizer hade en uppföljare till Lipitor som ju är världens mest sålda läkemedel (12 miljarder USD per år).
Drogen hette Torcetrapib och fram till december 2006 sågs den som en tilltänkt ersättare.. Den var Pfizers ( som är världens största läkemedelsbolag ) absolut viktigaste projekt, detta med tanke på att Lipitors patent löper ut 2011...
I December 2006 beslutade Pfizer att skrota hela projektet efter att Torcetrapib visat sig ge en red bieffekter i form av bl a väsentliga blodtryckshöjningar. När det tillkännagavs rasade Pfizers aktie med motsvarande värden för 150 Miljardfer USD vilket bör ge en hint om hur stor denna marknad är.
De nu uppkomna uppköpsspekulationerna har sin bakgrund i bl a detta men också med tanke på en rad andra saker som har med att de nuvarande behandlingsalternativen inte når upp till ställda mål.
Saken är nu föremål för diskussion på ett internationellt plan vilket jag ser som helt naturligt med tanke på de resultat som Eprotirome levererat både som ensamterapi samt i kombination med Lipitor.
Efter floppen med Torcetrapib har trenden från BPs sida gått mot att i större utsträckning licenciera in intressanta projekt i sen utvecklingsfas eller helt enkelt köpa upp hela bolag.
Vi har en rad parametrar som talar för ett mkt stort avtal för Eprotirome alternativt ett uppköpsbud;
#Pfizers och Astras patent för två av deras storsäljare Lipitor och Crestor löper ut inom kort
#Detta sammanfaller väl med när Karo Bios Eprotirome beräknas ha slutfört fas III och står inför ett marknadsgodkännande
#Karo Bios drog har påvisat extremt positiva resultat gällande flera andra oberoende riskfaktorer som inta statinerna rår på.
#Dessa oberoende faktorers mkt viktiga roll har den senaste tiden stärkts i flera mkt stora internationella studier
#Konkurrenssituation på utvecklingssidan ser även den mkt lovande ut där Eprotirome till synes har den drog som påvisar det allra största spektrumet samt med en mkt bra effekt och säkerhetsprofi
# Eprotiromes starka profil gällande säkerhet och effekt samt den signifikanta adderande effekten i kombination med statiner talar för ökad sannolikhet i fas III där drogen kommer prövas mot ett större antal patienter, dessutom är bolagets egna uppfattning att dessa resultat innebär att ingen outcomestudie kommer behövas
# Eprotirome har genom sitt utnämnande av Windhover häromdagen fått internationell bekräftelse på att Eprotirome hör till de hetaste substanserna som är föremål för inlicensiering inom världens största läkemedelssegment
# Karo Bios nuvarande börsvärde är mkt lågt och bolaget har förutom Eprotiromeprojektet åter börjat bygga en mkt intressant projektportfölj med bl a tre övriga internationella samarbeten där vi står inför en rad intressanta händelser den närmaste tiden
M v h