Post entry

Bioteknik - 2010 års comebacksektor!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2009 var bioteknik närmast ett skällsord på aktiemarknaden. Kurserna sjönk eller stod stilla samtidigt som börsen i övrigt exploderade i en sällan sedd uppgång som drog igång våren 2009. Att biotekniksektorn drabbades extra hårt under finanskrisen ignorerades av baissarna som hävdade att sektorn genrellt är en katastrofal investering. Det flämtades hit och dit om alternativkostnader, svarta hål och välmeningar.

Men

Av någon anledning har det vänt. Framtidstron börjar återvända hos kapitalet, dvs. större läkemedelsbolag som i många fall har problem idag med utgångna patent och behöver fylla på produktportföljen. Plötsligt blir de små bioteknikbolagen intressanta igen, eller åtminstone de som har en pipeline med potential. Och därför börjar avtal och uppköp att rulla in, allt till glädje för patienter och rusiga aktieägare. Alternativkostnaden är inte lika hög längre för den långsiktige. Kanske har de till och med tjänat på att ha lite is i magen.

2010 blir biotekniksektorns återkomst, därom är jag övertygad. Börsen i övrigt kommer att utvecklas svagt jämförelsevis. Ett tips i all välmening.

Håll koll på följande bolag:

Karo bio - har rusat den senaste tiden och kommer sannolikt att falla tillbaka något i skrivande stund, men är ett starkt case sett till helåret 2010.

Epicept - Avtal har landats för Ceplene. Utöver detta förväntas en strid ström av nyheter under året och läget ser bättre ut än någonsin för bolaget. Hösten 2008 värderades bolagets pipeline till 633 miljoner usd, 6 ggr över dagens börsvärde, sedan dess har läget förbättrats ytterligare.

Topotarget - Det är bara att hänvisa till en annan bloggare här, men uppgången kommer givetvis att fortsätta efter gårdagens nyhet även om rekyler är att vänta.

Bioinvent - Stark kassa efter en riktad nyemission som främst genomfördes för att ha ett starkt förhandlingsläge i partnerförhandlingar. Bioinvent köprekades av Affärsvärlden igår. Detta är anmärkningsvärt då Affärsvärlden normalt är skeptiska till sektorn.

Dela ovan i lika delar och lås in 2010. Själv ligger jag tungt i Epicept återigen.

Med vänlig hälsning

el julio

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?