Det mesta ser ut att ha hamnat på plats. Jobstatistiken i USA har inte varit någon katastrof men inte heller så pass stark att marknaden skulle oroas för utebliven sänkning. Det mesta tyder med andra ord på att det blir en sänkning med 0,25%. Allt annat vore nog en överraskning.

Såg igår på Afv:s hemsida att man där gjort sin hemläxa för att komma fram till samma slutsats som jag här tidigare framfört, att perioden november-april är den bästa statistiskt sett. Min statistik baserar sig på en längre period men även 16-17 år får väl kanske gälla som tillräckligt lång tid för att kunna dra statistiskt säkerställda slutsatser. Artikeln finner man här:

http://www.affarsvarlden.se/art/195710

Så nu är julrean slut och julrallyt i full gång? Kanske det, ja. Men en sak som man kanske ska känna till är faktum att tvåveckorsperioden som föregår julhelgerna ofta bjuder på negativ börsutveckling. Varför kan man ju undra. Ja inte vet jag. Kanske säljer man inför julhandeln, kanske handlar det om andra rent skattemässiga aspekter. Vet ej, konstaterar bara att så har det bara varit. Precis som med uppgångarna för perioden november-april. Genom åren har det visat sig att perioden närmast föregående jul har påfallande ofta inneburit nergångar på allt från 1-3% till så mycket som 5-7% fram till dagarna före Julafton.

Om det blir en sån där säsongseffekt i år och i så fall hur stor återstår att se. Några 100-procentiga garantier finns det ju förstås aldrig. I synnerhet på börsen. Men precis som oddsen enligt gängse historiska mönster är med oss optimister som ser positivt på börsen på åtminstone ett par månaders sikt är dessa också emot oss i ett betydligt kortare perspektiv. I år ska vi inte heller glömma bort PPM pengarna som strömmar till börsen de närmaste dagarna. Allt som oftast är påverkar de börsen ett par dagar innan de hamnar på förvaltarkontona (förvaltarna vet ju mer eller mindre exakt hur stora påfyllningarna blir och kan köpa i förväg vilket de ofta gör)