Post entry

Josab International-Tänder efterbrännaren!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En av årets aktieraketer verkar inte ha slut på bränsle, snarare tvärtom.

Jag snubblade över Josab International för ett par veckor sedan men efter en minst sagt lysande kurs utveckling de senaste månaderna så avstod jag köp, för inte hade väl denna aktie mer att ge efter flera hundra procents uppgång?

Men Fredagens PM gjorde att jag var tvungen att köpa på mig lite aktier i företaget.

Varför ändrade jag mig?

Svaret är "massproduktion" och att Josab International verkar vara snubblade nära ett kommersiellt genombrott med möjlighet att i princip gå från en omsättning på några miljoner till över hundra miljoner inom kort, på en test order, tänk då var följd ordern hamnar! Företaget riktar in sig på en marknad som bara i Kina värderas till över 400 miljarder och för Josab med ett börsvärde på 150 miljoner så kan detta bli en guldgruva. Detta i kombination med att det finns väldigt lite fria aktier ute på marknaden gör aktien väldigt lättrörlig, vilket kan ge minst sagt väldiga kursstegringar framöver om allt faller på plats.

Josab International AB,

Årsredovisningen 2012.

"Josab International är ett litet innovativt företag, specialiserat på vattenringssystem som är baserade på eget patent vilket erhölls 2001. Bolaget som bildades 1999 är idag verksamt i en rad länder med dotterbolag i Europa (Josab Hungary Kft), Afrika (Josab East Afrika Ltd) och Indien (Josab India Pvt Ltd). Företaget säljer ekologiska vattenreningssystem med helt unika egenskaper avseende rening och filtrering av tungmetaller, organisk material och bakterier. Kärnan i systemet är ett unikt mineral som utvinns ur den egna gruvan, Ratka Mines i Ungern. Det är Clinopoliter, vilket är en naturlig zeeolit och som utgör det filter som används i vattenreningsprocessen. Den tekniska lösningen är ekologisk, modulär, mobil och energi effektiv. Det är en "plug and play" lösning som kan vara i drift inom 12 timmar efter ankomst till lämplig vattenkälla. Systemet levereras i ett antal olika utföranden; från stationära vattenreningsverk till små enheter för mobilt bruk."

Josab International har tidigare siktat in sig på krigzoner, översvämningar etc och fått testa sin produkt på bland de mest ogästvänliga platser som vår planet har att erbjuda. Och har genom sina insatser genom åren erhållit ett gediget CV med erkännanden från Röda Korset, FN till Helsingsborgs kommun. Även om detta testade och gav produkten ett erkännande så uteblev glädjen för aktieägarna då företaget har haft svårigheter att gå med vinst, tills nu.

Kineserna är på hugget,

Företaget har tidigare producerat ett fåtal enheter men de riktigt stora volymerna har uteblivit och Josab har kämpat med röda siffror. Nu har företaget skrivit två avsiktsförklaringar, ett rörande en test beställning på ca 100 enheter till InterChina Watertreatment(Marketcap på ca 7,5 miljarder Sek) , det andra om ett JV för att kunna massproducera enheterna.

Den första avsiktsförklaringen är villkorad med att de ska testa Josabs produkt först, två enheter är redan köpta och dessa tester kan komma i princip vilken dag som helst då ingen tidsram har nämts. Om testerna faller väl ut så har företaget som sagt en test order på 100 enheter, vilket skulle göra att företaget som sagt i princip får en omsättning 10 gg högre än 2012, beroende på prissättningen.

Den andra avsiktförklaringen, som säkrar produktionen bör vara ett steg för att kunna säkra leveransen till just InterChina men eftersom inga avtal som är bindande är underskrivna så är detta bara spekulationer. Josab verkar dock vara på hugget och tro att just deras produkt nu står på startlinjen till att bli en riktigt storsäljare.

Så hur mycket kan detta företaget komma att bli värt i framtiden?

Josab International har gjort en makalös resa på börsen i år, och även om aktien har gått upp som en raket så valde jag att se potentialen i företaget och den är minst sagt svindlande. Josab International är verksamt i flertalet länder men jag har valt att endast se till Kina då det är här värderingen i företaget ligger till största del. Även om ex Indien nu kan överraska positivt i framtiden då deras problem med rent vatten är minst lika stort. Men jag väljer att endast inrikta värderingen till Kina för att bygga en säkerhetsmarginal. Som sagt så är marknaden värderad till ca 400 miljarder bara i Kina, Indien är inte långt efter i folkmängd eller industrialism så man kan tänka sig att den marknaden bör vara ex antal hunda miljarder även den. Men då vi inte har något stort avtal på gång där än så väljer jag att avstå att räkna in detta.

Företaget har tidigare sålt enheter för ca 1 miljon stycket, det finns mindre och det finns större enheter . Den senaste ordern till Kina på två stycken test anläggningar var 850 000:-. Min tanke är att InterChina watertreatment köper två nerskalade modeller för att testa vattenkvalite etc för att sedan beställa 100 "normala" modeller som ligger i prisspannet runt 1 miljon stycket, men det kan mycket väl bli 100 mindre enheter, detta är inget vi vet än.

Men med en test order kan i princip detta företag få en omsättning endast från Kina på 100 miljoner kronor, och då detta som sagt är en test order så bör vi se följd orders i närtid efter leveransen. Med ex marginal på runt 20% så kan detta företaget minst sagt visa väldigt trevliga siffror inom kort! Givetvis är detta mycket antaganden men då man har allt svart på vitt så har oftast tåget redan gått och kursen är redan fullvärderad.

Josab har även ett optionsprogram som innebär att Interchina water kan köpa in sig i Josab International och få 20% av bolagets aktier med en kurs på 5 kr, vilket betyder att nedsidan bör bli begränsad vid ett JV. Samtidigt som Josab får in betydande summor för finsansiering.

http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=66381

Om vi ser att Josab bör ha ett P/e på runt 20, kan mycket väl bli mycket högre om tillväxten håller i sig.

På endast denna test ordern så kan då 2014 ge 20 miljoner i vinst borde ge detta företaget ett börsvärde på 400 miljoner vilket ger en potentiell kursstegring på 266% från dagens kurs.

Sedan var detta som sagt en testorder, om ex InterChina Water skulle beställa 500 enheter årligen, man tycker att en test order bör följas av en betydligt större order och ex med en rabatt på ex 20% dvs 800 000:- SEK/Enhet. Detta skulle ge 80 miljoner i vinst = 1,6 miljarder i börsvärde dvs lätt kvala in som en tenbagger från dagens nivå, endast baserat på Kina och InterChina Water.

Sedan har företaget som sagt även verksamhet i andra länder som Indien, Vietnam etc vilket borde kunna ge stora avtryck i värderingen om större avtal skrivs även där. Sedan har vi även en andrahands marknad med Aqualite som utgör filtret vilket inte heller är inkluderat i värderingen, vilket bör ge en stor säkerhetsmarginal.

Sedan är Josabs produkt beroende av zeeoliten som kan beskrivas som hjärtat i reningen. Ingen kan kopiera denna utan den bryts i Ungern och i gruvan som Josab äger, vilket gör denna produkt betydligt mer patentskyddad i min personliga mening.

Rent vatten,

Rent vatten är en självklarhet för oss i Sverige och vi ser ofta inte problemen som finns ute i världen. Industrialismen i Kina och runt om i världen lämnar stora avtryck och påverkar grundvatten, drickvatten och ger regeringar stora utmaningar med att tillgodose sina medborgare med rent vatten. Detta gör att det finns en relativt okänd marknad där ute för oss investerare, som inkl mig inte är/var upplysta om problemets omfattning. Som sagt så har endast Kina en uppskattad marknad på 400 miljarder. Josab har en svindlande potential även efter de kursuppgångar som skett de senaste månaderna, och nu verkar det inte vara långt kvar innan vi ser den första riktigt stora ordern då allt verkar falla på plats för företaget!

Jag har valt att hoppa på Josabs resa lite senare än många andra då jag nu tror företaget verkligen är snubblande nära ett genombrott, vilket bör sätta stora avtryck i kursen när detta kommuniceras. Det är tester som ska kommuniceras, optionsprogram som ev sätts i rullning och troligen den första stora ordern kommer in, och detta bara i Kina.

Men inget är riskfritt så läs på gällande Josab finns mycket information på forumen och aktietorget.se med alla pressutskick etc och investera efter plånbok.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?