Post entry

JOSAB i Kinesisk TV (UPDATE)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Josabs styrelseordförande Zhu Yongjun blir intervjuad i Kinesisk TV i samband med företagets kommande åtgärder och Kinas vatten-situation. CCTV är det största TV-nätverket i fastlandskina och ICW-Josab har rönt stor uppmärksamhet.

Bild på Zhu Yongjun - Josabs styrelseordförande
Se intervju-länken längre ner samt bifogad översättning

Josab med ICW är först ut på landsbygden i Kina. Övriga företag ligger 5-10 år efter. Det innebär ingen konkurrens.

Josab är det svenska företaget som med sin mer eller mindre unika vattenreningsteknik nu skall erövra den kinesiska landsbygden i första steget.
Med på resan har de nu den nya delägaren InterChinaWater ICW, som i sin tur är Kinesiska statens högra hand.
ICW köpte in sig som delägare för 90.000.000 SEK i Josab ganska nyligen.

2120 miljarder SEK beräknas Kina investerar under en 5-års period meddelar ICW:s CEO och Josabs styrelseordförande Zhu Yongjun i en tidigare intervju.
(Översätt via Chrome)
http://www.water8848.com/news/201402/17/13937.html

Bättre läge kan man knappast få som Svenskt företag när behovet av rent vatten är högsta prioritet.

Exempel på Josabs teknik:
Containerbaserad enhet SC1500, en av flertalet modeller. SC100-SC3000 beteckningen avser m3/dygn, går även att parallellkoppla för ökad kapacitet. Enheterna är mobila och kan snabbt sättas i drift.
Bakgrunden till tekniken är från Emergency-sektorn där Josabs teknik ofta nyttjats i katastrofinsatser.
Den patenterade reningstekniken bygger på AQUALITE™-Clinoptilolite som ger en direkt väldigt hög reningsgrad och där UV-enheten som sista reningssteg inte behöver så stor effekt..
Det ger sammantaget c a 50% lägre investeringskostnader samt 50% lägre energikostnader kontra andra reningsmetoder och det är detta som Kineserna testat under lång tid.

https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=E6F70E85B4E54C08&resid=E6F70E85B4E54C08!109&app=WordPdf&wdo=1

Med bakgrund till vad som successivt nu börjar ske med start i april 2014 med b l a Shandongprovinsen som första anhalt på ICW-Josabs resa börjar det skapa stora rubriker i Kinesisk media.

ICW skriver följande: (Kinesisk översättning)
Josabs teknik gör det betydligt billigare att generera rent dricksvatten. Siffror som 50% lägre kostnader än i vanliga fall.

Statliga Water Works (600.187) - Holding Josab teknisk layout fortsätta att främja och upprätthålla "övervikt" rating

Near the landing point in the project, rural water market development trend.

After the company signed a framework cooperation agreement with the Shandong provincial Housing Department, commercial contract negotiations are under way, around early April or landing. Sander and other environmental companies have made to the current rural planning to enter China's rural water market development is the trend.

Previously the company has its cooperation through joint ventures, the company is promoting equity acquisition landing "in China based on the country the products and services of technological development in the country," another step in the strategic direction. Cost is a key breakthrough in rural water supply company to crack the puzzle. Rural current drinking water safety projects an average tariff of 1.63 yuan / ton, the running cost of 1.45 yuan / ton, the whole cost of an average of 2.3 yuan / ton, the high cost of the limiting rural water market development, the biggest bottleneck, the company after years of reserves, through the integration of a variety of small equipment, including water supply technologies, including Josab currently able to achieve a substantial decrease in supply costs (estimated at more than 50%), based on the cost of a breakthrough technology leader in the rural water supply allows the company one step ahead of the market with the leading edge

http://www.dubaogao.com/stock_1576345.html

Mer info här:
http://www.redeye.se/aktiebloggen/josab-shandong-tidigt-april-2014

Fabriken Vataple i Kunshan laddar upp för massproduktion.
Josab har ett JV (Joint Venture) med Vataple för att erhålla produktionskapacitet.
Total area i de nya fabrikerna som byggs kommer att överstiga 30.000m2.
Just nu nyttjar Josab andra lokaler i fabriksområdet enligt tidigare PM
Läs tidigare inlägg:
http://www.redeye.se/aktiebloggen/josab-update-2013-12-04-stort-blir-det
http://www.redeye.se/aktiebloggen/josab-2014-02-10-rekryterar

Zhu Yongjun - Josabs styrelseordförande intervju
Länk:
http://jingji.cntv.cn/2014/03/11/VIDE1394506282800735.shtml

Översättning:

(Programledaren):
Idag har vi lyckats bjuda in två ärade gäster för att tillsammans diskutera ämnet vattenhantering. Den ene kommer från Kinas forskningsakademi för miljövetenskap (Chinese Research Academy of Environmental Sciences) där han forskar, professor Yuegang Nian, och den andre är Yongjun Zhu som är styrelseordförande i det börsnoterade storföretaget InterChina Water Treatment company. Hej på er!
(Nian och Zhu):
Hej!
(Programledaren):
Först vill vi ställa en fråga till professor Nian, mot bakgrund av att premiärministern i ett tal om regeringsarbetet förklarat krig mot vattenföroreningar, hans formulering har gjort att många människor nu följer diskussionen kring vattenhanteringen. Vi vet också, när det gäller vattenhanteringen, att du deltagit i många projekt och genomförbarhetsstudier, vad känner du nu är själva målet för arbetet med att kontrollera landets vattenföroreningar i sin helhet?
(Nian): Man brukar säga att målet för vattenhantering är att göra vattnet klart. Om man skall förklara lite mer, gäller det att skydda människors hälsa, samt att skydda vattenekologin så den är i ett gott tillstånd, det är just detta som är målet. När det gäller miljöskyddsarbete och hur det skall kvantifieras, vattens användning kan ha många olika funktioner, det finns kvalitetsstandarder för ytvatten, havsvatten och grundvatten o s v. Dessa standarder kan användas för att kvantifiera.

(Programledaren):
Jag vill också ställa en fråga till styrelseordförande Zhu. Som representant för ett börsnoterat företag som arbetar med vattenhantering, vad har du för tankar om vattenhanteringen, och om hur börsnoterade företag som arbetar med vattenhantering ser på relaterade frågor, var finns de största vinsterna för större företag?
(Zhu):
Vi anser att problemen kring Kinas vatten är mycket stora. Marknadens möjligheter och kapacitet är bägge väldigt stora. Det som uttalats från Nationella Folkkongressen och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens som vi kan påverkas av, ur ett policyperspektiv, liksom sådant som drivs fram av industrin, som stöd från speciella fonder m m är något vi aldrig sett tidigare. För oss som arbetar inom branschen ser vi framför oss historiska möjligheter. Så när det gäller framtidsplanerna speciellt för vattenbehandling, kommer regeringens investeringar och samhällets kapitalinvesteringar bli större, marknaden kommer bli ännu mer mogen vilket medför ännu fler möjligheter.
(Programledaren):
Just nu finns det i samhället ett fokus på åtgärdsprogram för att bekämpa och skydda mot vattenföroreningar som skall införas, hur ser du, professor Nian, på att den finns en fokusering på dessa program?

(Nian): Fokus anser jag ändå är att kontrollera miljöförstöringens källa och minska utsläppen, för att kontrollera källan och minska utsläppen, det är kärnan i alla åtgärder. För om man inte kontrollerar källan till utsläppen, och utsläppen av det miljöförstörande ämnet inte minskar så blir det väldigt svårt att förbättra miljökvaliteten.

(Programledaren): När vi talar om på dagens marknad eftertraktade aktier relaterade till företag som arbetar med att hantera vattenföroreningar, kanske det faktiskt är så att dessa företag också står inför vissa problem, nämligen som styrelseordförande Zhu nämnde att marknaden som helhet har ganska högt ställda förväntningar. Men det finns en ganska stor styrka i statligt stöd och nya statliga policys. Men å andra sidan, hur går det med lösningen av tekniska problem i de här företagen, är det kanske en lång väg att gå innan teknikerna är färdiga att marknadsföras, hur ser ni på detta?

(Zhu): Jag tycker redan nu att det inte är långt kvar. Det är verkligen som du säger, detta med att få en teknik mogen så den kan användas industriellt, processen att nå marknaden, för alla branscher är detta ett väldigt, väldigt avgörande problem. Hittills gäller för oss inom miljöskyddsindustrin som arbetar med vattenbehandling, för alla våra verksamheter inom denna industri som är närvarande på marknaden, att den teknologi vi använder bygger på en i grunden traditionell teknologi. Men de senaste åren, i vissa fall har man dokumenterat genombrott i vattenbehandlingens kärna. I några fall där man i stor skala använt membranteknologi har det lett till att vattenbehandlingsteknologin uppdaterats och uppgraderats. Dessutom ser vi fler och fler företag, även fler och fler regeringsorgan och forskningscenter som börjar investera i forskning och utveckling av sådan här ny vattenbehandlingsteknologi. Därför anser jag att det inte är alltför långt kvar innan den nya vattenteknologin är redo för marknaden.

(Programledaren): Nu kanske vi ser mest ur storföretagets perspektiv, men om vi ser till vilka normalstora företag som först kommer göra vinster på att den här sortens teknologi mognar? Vad tycker du professor Nian?

(Nian) Om man ser till utvecklingen med en snabbare industrialisering, så anser jag ändå när det gäller hantering av avloppsvatten, inklusive slamhantering att det ändå behövs stora investeringar, samtidigt när det gäller städernas avsloppsvattenhantering så är det ändå infrastruktur byggd av större eller mindre städer, så här gynnas kanske dessa. Det andra är en omdaning av hanteringen av industrins vattenföroreningar p.g.a. en förbättrad teknologi, här står man inför väldigt stora möjligheter. Om vi antar att föroreningarna minskar och normerna sakta höjs, så kommer efter höjningen många företag få gå ett steg vidare för att ytterligare minska sina utsläpp, om det blir såhär står hanteringen av industriutsläpp också inför stora möjligheter. Dessutom, när det gäller att återställa miljön, eftersom det finns många ställen som är i behov av att återställas, så krävs det i nästa steg enorma kapitalinvesteringar för att genomföra en återställning, så jag tror att det finns många möjligheter i alla dessa delar.
(Programledaren): Och från ert perspektiv som ett börsnoterat storföretag, vilken del av InterChina Water Treatment companys verksamhet tror du kommer vara ledande i denna process och dra vinst av det?

(Zhu):
Jag tror att man först och främst skall rätta sig efter marknadens behov. InterChina Water Treatment company är när det gäller miljöskydd i sin helhet, och i synnerhet när det gäller storföretag inom vattenbehandling så är vi ett komplett företag, så vari ligger då marknadens efterfrågan, var ligger tillväxten i framtida nyutveckling?
(Programledaren):
Vad är din bedömning?
(Zhu):
Det vi ser nu, i min egen eller mitt företags bedömning, så tror vi att inom 5 till 10 år, så finns marknadsmöjligheterna för kinesiska företag inom vattenhantering och miljöskydd på landsbygden, i våra byar och småstäder. De senaste åren så har de lite större städernas miljöskydd, i synnerhet faciliteterna för vattenbehandling och kontroll av avloppsvatten, så håller dessa redan hög standard. Men uppenbarligen har landsbygden blivit bortglömd i detta avseende.
(Programledaren): Okej, tack till er bägge för era kommentarer!

Tackar för översättning av Arvid Dellien, av Kammarkollegiet auktoriserad translator (översättare) nr 852 som erhållits via SISSF.

Här är länken till intervjun i PDF Format.
http://www.sissf.se/Filer/intervjufrankinesisktv.pdf

MVH 10DJ

PS! Tolkningen är att ICW är först ut och om 5-10 år kan inhemska Kinesiska företag komma ikapp. Det är därför som ICW köper utländsk teknik som Josabs för att få ett stort försprång!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?