Post entry

Jays värdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jays tuffar vidare mot nya höjder. Frågan är om den stora uppgången ligger bakom oss eller om det fortfarande finns krut i aktien för att nå nya höjder.

Som jag skrev i min förra analys tror jag på en omsättning på minst 100 mkr kr nästa år men förmodligen betydligt högre än så. Så här tänker jag:

Intäktstillväxt 109% omsättning 11,8

Intäktstillväxt 134% omsättning 8,2

De senaste två kvartalen har Jays haft en intäktstillväxt större än 100%. Om vi lekar med tanken att nästa rapport skulle visa resultat på 16 mkr (tror dock på en bit mer än så), så skulle det betyda en intäktstillväxt på 16 / 7,1 = 2,25 alltså 125 %.

2010 maj - 2011 april var intäktstillväxten hela 297 %. Då ska man komma ihåg att försäljningen 2009 var mycket låg då företaget ännu är ungt. Därför tycker jag de senaste siffrorna är mer relevanta att räkna med. Årets omsättning kommer med största sannolikhet att hamna en bit över 40 mkr. (109% + 134% + 125%)/ 3 = 123%. Om vi antar att Jays kan hålla samma tillväxttakt som innan skulle det betyda 45mkr (to) * (1+1,23) = 100,35 mkr i omsättning.

Det finns dock mycket som talar för att omsättningen kommer att bli högre än så:

  • Samarbete med Samsung
  • Avtal med Best Buy, Tesco, Walmart, telenor, phonehouse osv
  • Bredare produktportfölj
  • Hetare varumärke

Skulle årets omsättning hamna på 120 mkr betyder att vi skulle hamna på ett P/S – tal nära börsens snitt, vilket måste ses som extremt låg för ett bolag som konsekvent redovisat omsättningstillväxt på mer än 100 %. Jays visade dessutom positivt rörelseresultat för förra kvartalet.

Vad gäller vinst är det svårare att uppskatta var den kommer att hamna. Det är dock så att Jays konsekvent bättrat på sitt resultat sedan starten av bolaget. Personligen tror jag att det är möjligt att det blir en liten vinst för 2012. Det är dock inte relevant att beräkna PEG-tal osv för ett bolag som Jays.

Personligen tycker jag inte att det är speciellt relevant med exakt vilket resultat ett bolag som Jays visar just nu. Det som är viktigt är att man har råd att växa. I framtiden när det är dags att visa ett positivt resultat på sista raden är situationen en helt annan.

Skalfördelar som Shipping, utveckling, ställkostnader, marknadsföring kommer att uppstå. Om Jays kan fortsätta trenden kommer bolaget att ha en helt annan marknadsmakt gentemot underleverantörer, produktionsfabrik, distributionskanalerna osv. I Jays fall är det varumärket som är mycket värdefullt, inte ifall de gör en vinst på 1 mkr innevarande år.

Samsung och Jays

Jays skrev nyligen ett avtal med Samsung som går ut på att de båda parterna ska samarbete i marknadsföringssyfte på Samsungs hemmamarknad nämligen Syd Korea. Vi får anta att detta initiala samarbete är ett test där Samsung undersöker vilken ökad försäljningseffekt de får av att inkludera ett par Jays i sina erbjudanden. Det är fortfarande oklart exakt hur samarbetet kommer att se ut men nedan presenteras ett tankeexperiment.

Det vi dock vet är att Samsung Galaxy S2 såldes i cirka 45 miljoner exemplar under 2011. Då ska man inte glömma att till exempel AT&T lanserade mobilen i USA så sent som 6 november 2011.

29 April lanserades Samsung Galaxy S2 i Sydkorea. Försäljningen blev 5 miljoner exemplar år 2011.

De flesta sidor jag hittat anger att Jays kommer att lanseras med den nya mobilen Samsung Galaxy S advanced. Vilken är en uppdatering av det tidigare flaggskeppet Galaxy S.

Det är naturligtvis svårt att säga hur mycket S advanced mobiler som kommer att säljas men om vi lånar ovanstående siffra skulle det betyda:

5 / (3/4) = 6,666 miljoner exemplar

Om Samsung betalar cirka 25 kr per ex skulle det betyda

6,66666 * 25 = 167,7 miljoner

Detta gäller alltså om bolaget väljer att lansera Jays tillsammans med mobilen under ett helt år vilket kanske är föga troligt. Skulle testutfallet vara bra kan jag dock inte se varför samarbetet inte skulle utökas till en internationell kollaboration. Då pratar vi naturligtvis om en helt annan summa än 167,7 mkr.

Jag tror att det är mycket troligt att Samsung kommer att förvärva hela eller delar av Jays om man väljer att fortsätta detta samarbete. Man ska inte glömma att Jays har många andra inkomstkällor också.

Det är alltid svårt att värdera ett bolag som Jays då de mesta bygger på förväntningar/förhoppningar, men enligt min mening tycker jag fortfarande att aktien känns grymt billig med tanke på potentialen. Jag tror fortfarande på kurser kring 25-30 kr kring rapport med högre kurser runt hörnet. Det blir spännande att se om folk vågar att handla på sig trots den fina uppgången som varit. Man ska dock inte glömma att vi ännu inte är nära ATH på cirka 20 kr aktien.

Nu hoppas vi på goda nuheter från Barcelona den 27 feb.

Med vänlig hälsning

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?