Post entry

Jays rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Resultat: Jays presenterar idag ett resultat för perioden nov 2012 till jan 2013 som låg under marknaden förväntningar. Omsättningen landar på 21,1 Msek och vinsten på 1,7 Msek. Jag hade själv väntat mig en omsättning på 30 Msek och en vinst på 5 Msek. Remium väntade sig en omsättning på 33 Msek och en vinst på 5 Msek. Aktien rasar på börsen och är ner över 20%.

Huvudorsaken till den låga omsättningen är att majoriteten av julförsäljningen skedde under perioden aug-okt 2012, vilket är en stor förändring mot föregående år och väldigt överraskande för många av oss aktieägare. Här borde Jays varit mycket tydligare i sin förra rapport.

Kassaflödet: Kassaflödet för kvartalet var -3,8 Msek vilket var kraftigt under mina föväntningar. Orsaken till detta var ökade leveratörsbetalningar för lageruppbyggnad och ökade säkerhetslager för att möta efterfrågan på bolagets produkter. Vidare faktiurerades en stor del av kvartalets försäljning i slutet av perioden samt att en av Jays distributörer beviljades förlängda betalningsvillkor. Detta var dock en tillfällig support och inte en generell förlängning av kundens betalningsvillkor. Bolaget skriver vidare att man har god kontroll och effektiv indrivning av sina kundfordringar men ser ett ökat behov av längre betalningsvillkor till större distributörer, framför allt på den asiatiska marknaden. Något som vi bedömer är rimligt givet att man nu kräver ett större åtagande från distributörernas sida. Jays betalningsvillkor ligger normalt mellan 30-45 dagar, men vid behov accepteras även längre betalningsvillkor. Bolaget har god likviditet och baserat på likviditetsprognosen för kommande verksamhetsår bedöms Bolaget ha tillräckliga resurser att hantera en lagerfinansiering som en stark expansion medför.

Framtid: Jays är i slutfasen av att lansera ett antal nya produkter. Syfte att nå hela vägen till vår växande skara av användare, och vi känner oss oerhört nöjda över resultatet. Vi fortsätter nu arbetet med att kvalitetssäkra och planera för dessa produkters lansering för att på bästa sätt möta publiken under sommaren 2013. Parallellt pågår utvecklingen av ytterligare spännande projekt.

Värdering: Jays värderas idag till ca 190 Msek. Ett kvartal återstår och hittills ligger vinsten på 8,1 Msek. Jag tror Jays når upp till 10 Msek för helåret och då ligger pe-talet på 19. Dock ser jag framåt och tror att framtiden ser ljusare ut för jays. Med tanke på att faktureringen släppar efter och med tanke på at man nu säljer sina produkter i 8000 butiker jämfört med 6000 för perioden okt 2012-jan 2013 så lär försäljningen och vinsten återhämta sig.

Slutsats: Jag tror att det på dagens nivåer är köpläge i aktien. Har man bara lite tålamod så kommer de nya produkterna och framförallt de nya avtalen man tecknat världen över visa sig i rapporterna också. Jag ser med spänning fram emot de nya produktlanseringarna och hoppas även att man skriver nya avtal i närtid. Jag har bl.a. följt försäljningen på Radioschack webbshop i USA och där säljer lurarna mycket bra. Skulle Jays skriva kontrakt med Radioschack skulle man nästan dubbla antalet försäljningsställen. Radioschack har ett nätverk om 7300 butiker varav 6000 i USA. Jag behåller mina aktier och väntar på bättre tider. Lycka till!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?