Jättehamstern hamstrar råvara…

Hur ser energi och råvarusektorn ut i framtiden ?

Vi kan dagligen läsa hur kineserna köper upp mer och mer av världens råvarutillgångar som oljefält, gruvor och lägger under sig, och ser om sitt hus så att säga. Kina lånar bl.a ut 10 miljarder usd till Brasilien i utbyte mot att under en 10-års period få levererat 200.000 fat olja per dag. Kineserna bygger upp enorma lager av koppar och zink, samtidigt som man bygger upp stora oljereserver likt Usa:s. Guld har kineserna dumpat till förmån för koppar o zink.
Kineserna bygger upp stora lager av viktig insatsvara medans vi andra titta på.
Kineserna flyttar fram sina spelpjäser på tellus schackbräde och snart så säger dom, SCHACK ! Vi måste flytta undan eller skydda mammon med protektiompjäsen ? (ordlek)

Efterfrågan på råvaror är låg men ändå stiger priset och det kan ju kännas som en paradox. Priset brukar ju annars stiga i takt med efterfrågan på en vara eller tjänst. Briststuation är en faktor för prisökningar. Vi kan väl kalla det för lagerefterfrågan och då är det ju en form av efterfrågeökning, på sikt i alla fall. Det låter som en smart och sund hantering av ett företag, AB Kina, och när undertecknad var liten så var det en självklarhet att ett företage hade eget lager av varor som räckte under en längre tid , så att man kunde hantera en ev brist p.g.a strejk eller annan omständighet, utan att behöva säga till kunden att det tar 3-5 dagar att beställa.

Du får vänta och hoppas på att inte kunden går till en konkurrent som kan leverera direkt. Sedan i slutet av 1980-talet så började företagen att slimma sina organisationer och affärsmodeller , och inom fordonssektorn så avvecklade man sina lager och lät modellen “just in time” ta form. Andan i halsen som modell föddes i kostnadsjaktens jakt…

Lagren flyttades till långtradarna och sen hoppades man att dom höll tiden, för annars hade produktionen gått i stå direkt. Bara några timmars försening gav stora problem i produktionen. Finns ju inget lager att ta av och då får man vänta. Man kapade lagerkostnaden nästan helt och hållet. Fordonsbranschens stora skräck var ju strejker och annat hos leverantörerna som kunde få flödet att stanna av helt.

Förr kunde man hålla igång produktionen under hyggligt långa tider, beroende på branch, eftersom man hade lager att ta av och under tiden så löste sig krisen och man kunde återuppta köpen av varorna till det egna lagret. Det flöt på utan större problem.

Mutter och skruv fanns men resten rullade in på morgonen, förhoppningsvis. Kineserna verkar tänka som vi i väst gjorde under hela efterkrigstiden, nämligen att det är bra att ha varor i lager utifall att något skulle hända och varför inte passa på och köpa nu när priserna har rasat till rekordlåga nivåer. I väst så har vi bytt strategi och köper “on demand” och betalar då det marknadspris som gäller.

När efterfrågan ökar så stiger priset och vi gnäller över det allt högre priset. När sen konjunkturen går igång ordentligt så har kineserna en enorm fördel av att kunna ta av lagret och på så sätt hålla lägre priser på t.ex koppar o zinkprodukter, OM priset på råvaran är högre vid konjunkturuppgången.

Om råvarupriserna går ner från dagens nivåer så har kineserna kackat i eget bo, men jag skulle tro att dom har oddsen med sig och sitter och gottar sig med lite stärkande ginzengte…

Kinesernas “gamla” sätt att tänka ser ut som en vinnarstrategi vad gäller råvursektorn i alla fall, och vi kommer att få på ett rejält bett av jättehamstern när konjunkturen vänder. Att en kommuniststat agerar långsiktigt och inte kvartalsmässigt, är väl i det närmaste en normal företeelse, och frågan är om det inte är en vinnarstrategi i det långa loppet. När alla rusar efter samma vara samtidigt så rusar även priset på den samma. Att då ha lite att ta av dämpar det värsta och man har en klar konkurensfördel

Frågan är om det lönar sig över en säg, 10-20 års period, att hålla lager genom strategiska köp under gynnsamma förhållanden som nu, än att alltid köpa till spotpris eller kortare termin i kampen om att behålla sin position på marknaden ? Idag ser kineserna ut som dom framtida vinnarna i dagens långsamma råvarurace, som sakta men säkert ökar farten till ett riktigt RALLY !

SCHACK MATT !

Köp råvaru och oljeaktier till din långa portfölj !

Kalles farsa