Post entry

IVISYS - Visionsystem med AI och IIOT för en billig peng

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

IVISYS är ett bolag som drar nytta av en långt global trend av automatisering, men med ny teknik och inom ett nytt marknadssegment.

IVISYS visionssystem - Bakgrund

IVISYS skapades 2013, och under dessa 6 år har de blivit prisbelönta och rankade som ett av världens bästa visionssystem. Det finns flera komponenter till varför IVISYS har en bra produkt med goda möjligheter att lyckas . Här går jag översiktligt igenom vad som gör IVISYS visionssystem högkvalitativa och konkurrenskraftiga.

Visionsystem används av företag inom väldigt många olika industrier, och IVISYS system riktar sig mot exempelvis fordon, läkemedel, implantat, metallproduktion (ex skruvar), paket, etiketter osv. Syftet med att köpa visionssystem är för kunderna att undvika leverans av defekta produkter, vilket kan vara essensiellt för att kunna leverera god kvalité.

IVISYS visionssystem är utformade som "plug and play" och mycket enkla för kunder att använda. Man använder en kombination av högupplöst kamerakvalité med artificiell intellegens som ger företagen som köper IVISYS system flexibilitet, säkerhet och snabbhet.. IVISYS är alltså ett bolag som drar nytta av den långt gående trenden av automatisering med robotar, men är förhållandevis nya genom att använda sig av "Industrial Internet of Things" och AI. Systemen är normalt redo att användas inom loppet av några timmar. Visionssystemen är anpassningsbara och kan användas för både mindre produktionskedjor och för massproduktion. En av IVISYS viktigaste konkurrensfördelar är att deras system felfritt kan inspektera en variation av produkter med en enda maskin. Det gör att man kan använda IVISYS för mindre produktionskedjor, en marknad som tidigare varit onåbar (IVISYS system är såklart även lämpade för massproduktion också). IVISYS har därmed en unik produkt på en stor marknad. 

Enligt Frost & Sullivan, som gav IVISYS en utmärkelse 2017, använder konkurrenter för visionssystem normalt en ensam 1.3 megapixel kamera. I jämförelse använder IVISYS använder ett multikamerasystem med högre upplösningar om 15-42 megapixel. En anledning till att man använder så få megapixxlar normalt om jag förstår det rätt kan vara för att uppnå bättre ljuskänslighet, men det löser IVISYS med interna ljuskällor. Slutprodukten är ett system som får mer och bättre bildinformation än konkurrenterna. Dessutom processar IVISYS visionssystem objekten snabbare än flertalet konkurrenter, upp till 30-50 objekt per sekund. Slutsatsen är enligt Frost & Sullivan att IVISYS produkter är snabbare, bättre och enklare att använda för kunderna.

Deras utvärdering av bolaget som ledde till utmärkelsen finns att läsa här: https://ww2.frost.com/files/9415/0704/6678/Ivisys_Award_Write_Up.pdf

Affärsmodell

Engångsintäkter:

IVISYS affärsmodell är baserad till största delen på engångsintäkter, vilket jag själv tycker är mindre fördelaktigt, speciellt i småbolag, jämfört med licensintäkter. Det gör att intäkter och orders kommer med ojämn fart, och det är svårare att utröna hur bra det faktiskt går för företaget. Med det finns andra värdefulla komponenter för dig som aktieägare i IVISYS intjäningsmodell.

Visionssystemen som IVISYS säljer prissätts efter besparandekapaciteten som företag få av en produkt. Målet med detta är att kunderna ska kunna spara pengar genom att köpa visionsystemen, men samtidigt låta IVISYS ha god marginal. 

Intäkter ifrån serviceunderhåll inte oviktiga

IVISYS uppgav i slutet på 2018 att intäkterna ifrån service underhåll taktar över 1 miljon per år. Med tanke på IVISYS totala försäljning sen bolaget grundades på ca 11 miljoner är det trots allt inte så illa. Serviceintäkterna var förra året då ca 15% av 2018 års ordervärden. 

Teknik med utmärkelser

  • 2016 utsågs IVISYS till ett av världens top 10 visionssystem

  • 2017 utsåg Frost & Sullivan IVISYS till Årets Entreprenörsbolag, vilket motiverades med IVISYS teknik, marknadsdifferentiering och det kundvärde som IVISYS skapar

Avtal med Nobel Biocare

Nobel Biocare är en av IVISYS befintliga kunder, som IVISYS skrev avsiktsförklaring med 31:a januari 2019 om 5 miljoner kronor vilket också inkluderade en order. Hela orderbeloppet förväntas levereras under 2019. Veckorna innan avsiktsförklaringen, 22:a januari, kom även en separat repeat-order om 0,4 miljoner ifrån Nobel Biocare.

Nobel Biocare är för IVISYS en typisk kund på många vis. De gör tandimplantat där produktkvaliteten är såklart är viktig för kunderna. Implantaten sätts med skruvar och annat som ska finnas i storleksvariationer. Det är inte massproduktion som fokus sätts på utan kvalité av varierande inspektionsobjekt. IVISYS har förvisso ett alldeles utmärkt system även för större produktionskedjor, men det är en marknad med större konkurrens. Genom att ha skapat en differentierad produkt gör sig IVISYS ett namn på marknaden för visionssystem. 

Eftersom Nobel Biocare redan är en befintlig kund till IVISYS känner jag personligen tilltro att avsiktsförklaringen om 5 miljoner går igenom, även om man inte kan ta det för givet. VD och Ordförande, som meddelar självsäkra besked om avsiktsförklaringen, har även kommenterat att Nobel Biocare kommer uppgradera hela deras produktion till "Industry 4.0 standard" och vilket kommer kunna generera 25-50 miljoner kronor i intäkter. Därmed finns det god potential i Nobel Biocare för IVISYS kommande åren som endast är värderat till 40-45 miljoner, och det ger stöd för en stark utveckling för IVISYS under 2019.

Bolagsutveckling

IVISYS skapades 2013 och noterades på First North 2015. Sedan dess har bolaget tagit 23 st orders, varav drygt hälften under 2018. Orderutvecklingen i bolaget har varit god; orderantalet ökade 100% mellan 2017-2018, medan ordervärdet ökade 200% till följd av större orders/färre testorders.

2015: 1 order, värde 1 miljoner kr

2016: 4 orders, värde 0,35 miljoner kr

2017: 6 orders, 2,4 miljoner kr

2018: 12 orders, 7,34 miljoner kr

2019 : ? (Per 5:e feb: 2 orders, 5,4 miljoner kr inkl avsiktsförklaring)

Aktien och värdering

Marknaden har hittills inte hunnit bli övertygade av IVISYS trots att de att bolaget säljer mer och mer och den handlades i december till All-time-Low. Nya affärer har fått fart på intresset på aktiemarknadenm upp 50% sen ATL, men aktien är fortfarande värderad betydligt under sitt historiska snittpris.

IVISYS är idag värderat till ca 40-45 miljoner kronor, och hade en försäljning under Q1-Q3 på 5,6 miljoner kronor, motsvarande PS-tal på ca 5,5. IVISYS är således ett relativt billigt bolag i sin klass, dvs småbolag där försäljningen ofta ökar snabbt (200% för IVISYS 2018 jfm 2017). Att hitta helt jämförbara bolag är förstås svårt, men jag tittar främst på de bolag som producerar diverse produktapplikationer eller instrument avsett för andra företags produktion, gärna med hög bruttomarginal, där hittar vi: Heliospectra (PS 4,5), Impact Coatings (PS 12), Gapwaves (PS 20+), Photocat PS (3), TC Tech (PS 20+), bland annat. Grupperat med dessa bolag är IVISYS bland de snabbast växande, men samtidigt ett av de med lägre PS-tal.

Kombinationen av att IVISYS växer snabbt men värderas lägre än många andra bolag med liknande produktegenskaper (sett till inkomst) gör IVISYS till en attraktiv aktie i mina ögon. Samtidigt kan nämnas att IVISYS är i dag en illikvid aktie med stor spread och en free-float på ca 50%. Sett till sin potential, nuvarande ordrar vore en bolags värdering närmare 100-200 msek (fortfarande lägre intervallet av ovan nämnda bolag) fullt möjlig inom närmaste året. Jag är själv positionerad i bolaget.

Sammanfattningsvis:

  • IVISYS drar nytta av en global trend av automatisering. Dessutom använder sig IVISYS av nya trender som AI och IIOT

  • IVISYS har differentierat sig inom marknaden för Visionssystemmed att inrikta sig på en ny marknad med visionssystem för mindre produktionskedjor. Det ger IVISYS unika möjligheter.

  • IVISYS har en kvalitativ produkt som konkurrera med redan etablerade visionsystem för massproduktion

  • Visionsystem som fått fina utmärkelser, även rankad 10 i världen.

  • Global potential inom flertalet industrier, ex läkemedel, implantat, byggmaterial, paket, etiketter, fordon, energi, etc.

  • Kunder som Atlas Copco, Trelleborg och Nobel Biocare, fotfäste i norden men även sålt i Europa och USA. Att de säljer till bolag i norden ser jag som ett stort +, eftersom det ger aktieägare säkerhet att jobba med bolag som är lätta att kommunicera och leverera till. Ex att etablera sig på asiatiska marknader har ofta visat sig svårt för Europeiska bolag.

  • Skalbarhet med sin låga burnrate.

Frågor går såklart att ställa nedan i kommentarsfältet.

Hälsnignar,

Bearcraft

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?