Post entry

IRAN - Hur få exponering mot deras IT-sektor?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

”Iran är en historiskt bra investeringsmöjlighet” Snart börjar guldruschen och jag vill ha exponering framför allt mot deras IT-sektor. Problemet för oss vanliga dödliga är hur? Vad finns det tex för möjligheter att gå in direkt via börsen i Teheran? Alla tankar och idéer i ämnet är mycket välkomna!

Sanktionerna mot Iran hävs!

Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftar att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna. Iran kan åter träda in på den globala ekonomiska scenen när sanktionerna mot landet hävs.IAEA bekräftar att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna. Iran kan åter träda in på den globala ekonomiska scenen när sanktionerna mot landet nu upphävs.

Det internationella atomenergiorganet säger att "inspektörer på plats verifierade att Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder enligt avtalet", rapporterar AFP. Iran har reducerat sitt kärntekniska program så att landet inte längre har möjlighet att tillverka kärnvapen.

Kort efter meddelandet från IAEA sade USA:s utrikesminister John Kerry att USA hävt sanktionerna som är kopplade till Irans kärnenergiprogram. EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade sedan på presskonferensen tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javar Zarif att även EU nu häver sanktionerna.

"Det innebär att länderna går från en dysfunktionell till en funktionell relation", säger Rouzbeh Parsi, Iran-expert och lektor vid Lunds universitet, till TT.

Han konstaterar att sanktionerna mot Iran i princip är de svåraste som FN-systemet och de internationella systemen någonsin lagt på ett land.

"De är ju inte riktade mot staten eller någon institution utan de har uteslutit Iran från det internationella banksystemet, de har förhindrat Iran att sälja sin olja till Europa, som har varit viktigaste handelspartnern och länder som har velat handla med Iran har haft att göra med inte bara FN-sanktioner utan de har också behövt oroa sig för att bli sanktionerade av USA om de handlar med Iran."

"Man kan säga att man i många avseenden har försökt belägra landet och samhället och dess invånare", säger Parsi.

Att sanktionerna hävs blir en möjlighet att öppna upp Iran gentemot omvärlden, anser Parsi men han tror inte att Iran kommer att få uppleva något ekonomiskt lyft med en gång.

"Iran kommer framför allt genom sin handel att öka interaktion med Europa, det vill säga nu kommer en del flygbolag som slutade flyga till Iran börja flyga igen. Det kommer, just för att man handlar med varandra, bli möjligt att besöka varandra. Det kommer att underlätta utbyten mellan universiteten, turism etc. Det kommer att – inte med stormsteg men med små steg – öppna upp landet för interaktion med Europa som vi inte sett på nästan tio år."

Länderna kröner detta nya skede genom att utväxla fångar. Iran har frigett fem amerikaner. Åtminstone fyra av dem har dubbelt medborgarskap.

Enligt Irans statliga tv finns Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian bland de fyra.

Frisläppandet sägs ske i "nationens intresse" enligt allmänne åklagaren i Teheran. Iran ser frigivandet som en del i en fångutväxling.

I gengäld benådar USA sju fängslade iranier och lägger ner brottsanklagelserna mot 14 iranier som misstänks för att ha brutit mot sanktionerna mot Iran, uppger en amerikansk tjänsteman.

Enligt Irans FN-ambassadör Gholam Ali Khoshroo har Schweiz spelat en "positiv roll" i processen, som sägs ha pågått i nästan ett år.

Iran har undanröjt möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arak.

USA, som länge hävdat att Iran har haft för avsikt att framställa kärnvapen, är ett av de länder som varit pådrivande i processen.

Sanktionerna har utestängt Iran från det globala finanssystemet och medfört ekonomiska svårigheter för landets invånare.

Under sanktionstiden har oljeexporten från Iran varit kraftigt nedskuren, men nu står världens största oljebolag och knackar på dörren. Iran räknar med att kunna öka exporten från 500.000 fat per dag till det dubbla inom ett år.

Intresset för Iran "som en guldrusch"En dragkamp om kunnig personal väntas när internationella bolag snart kan börja etablera sig i Iran. Intresset för landet beskrivs som rena guldruschen av chefsrekryteringsbolaget DHR International.

Många företag vill ta del av potentialen så snart som möjligt, vilket Di tidigare har skrivit om. Även Ayman Haddad, DHR:s Dubai-baserade chef för Mellanöstern och Afrika, konstaterar att det råder febril aktivitet inför sanktionslättnaderna.

”Man kan inte hitta ett hotellrum om man inte bokar en månad i förväg, och det går knappt att få en flygbiljett från Dubai till Teheran, trots att det går tio plan om dagen”, säger han och fortsätter:

”Det är som en guldrusch, och med goda skäl. Regeringen kommer att få tillbaka 50-150 miljarder dollar som har varit frusna, och alla sektorer inom ekonomin behöver ett lyft.”

Bolag från Tyskland, Storbritannien och Frankrike anses dock ligga före i sina förberedelser, då många tidigt var på plats för att bygga relationer och partnerskap.

”Delegationerna köar för att få träffa investeringsmyndigheterna som har en lång lista med potentiella projekt. Överallt ser man delegationer med affärsmän, handelskamrar och europeiska ministrar”, säger Haddad.

DHR:s Nordenchef Peter Billing säger att svenska bolag hör av sig nästan dagligen rörande Iran, men att man behöver öka takten för att inte bli frånsprungna av sina europeiska konkurrenter.

”Rätt kunskap är en bristvara och alla förstår att det är för sent att agera när restriktionerna väl är borta. Alla som har erfarenhet av att jobba i Iran, eller mot marknaden, är hårdvaluta. Svenska företag ber oss att ringa dem direkt om vi ser någon som har varit där”, säger Billing.

Under första kvartalet 2016 väntas nedtrappningen av sanktionerna inledas, varpå europeiska bolag kan ta klivet in på marknaden. Man har då ett visst försprång i och med faktumet att de amerikanska sanktionerna kommer att ligga kvar längre än de europeiska.

Haddad tror att bolagen först kommer att utgå från närliggande Dubai, men att man senare kommer behöva lokala verksamheter på plats i Iran.

”Förväntningarna från Irans sida är att företagen ska ha ett lokalt åtagande. Det är så kulturen och ekonomin i landet fungerar, och det kommer att bli svårt att göra affärer från utlandet på längre sikt”, säger Haddad.

Han tillägger att en närvaro är motiverad i och med marknadens storlek och dess förutsättningar för utländska bolag. Med 80 miljoner invånare har man en mer än dubbelt så stor befolkning som Saudiarabien, gulfregionens största ekonomi, men typerna av naturtillgångar är desamma.

”Iran är ett sofistikerat land med bra infrastruktur, telekom och banksystem. Det som saknas är det mänskliga kapitalet. Man behöver kunskap och erfarenhet från väst för att kunna driva utvecklingen vidare och hantera den stora tillväxten”, säger Haddad.

Inledningsvis söker de internationella bolagen främst efter två profiler. Dels utlandsboende iranier som kan anställas som lands- eller regionchefer, men även kandidater från Europa, Turkiet och arabländerna som kan leda verksamheten under det tidiga skedet. Jakten på lokal kompetens börjar först i nästa fas.

”En av frågorna som de svenska bolagen ställer är hur man hittar den perfekta blandningen av lokal kunskap och förståelse för västerländsk företagskultur. Det är den blandningen vi tittar på, oavsett om det handlar om iranska eller europeiska kandidater”, säger Billing.

Efter en ömsesidig inlärningsperiod väntas inte merparten av de kulturella skillnaderna utgöra några större problem. Men byråkratin i landet kan bli en utmaning för europeiska bolag, enligt Haddad.

”Det råder ett annat system för beslutsfattande. Regeringen är fortfarande involverad till stor del, och bolagen ska nog räkna med en viss ledtid för att saker ska bli gjorda. Byråkratin är mer omfattande än i något europeiskt land.”

Denna problematik är dock hanterbar, och alla andra indikatorer anses peka uppåt för vad Ayman Haddad kallar ”nästa Eldorado” vad gäller näringsliv och tillväxt.

”Jag tycker att det är en fantastisk ny tillväxtmarknad. Om sanktionerna försvinner så kommer det att bli ett krig om kompetensen.

Vad finns det tex för möjligheter att gå in direkt via börsen i Teheran?

Slopade sanktioner kan ge Iran ekonomisk boom.

Det är svårt att investera i Iran. Men intresset är mycket stort. Förra veckans nyhet om kärntekniksavtalet fick Teheran-börsen att stiga 8 procent.

Kort efter beskedet började telefonerna också ringa hos den iranska investeringsfonden Pasargad. Förutom rika naturresurser och stora oljetillgångar har Iran även välutbildad arbetskraft. Förhoppningarna inför framtiden, som också återspeglas i Pasargads fonder, är att landet framöver ska kunna växa inom handel, turism och servicetjänster.

Pomegranate:

När sanktionerna mot Iran lyfts står ett svenskt bolag som vinnare. Investmentbolaget Pomegranate har investerat tungt i Irans internetsektor. Nu planerar de en börsnotering i Stockholm.

I helgen meddelade atomenergiorganet IAEA att Iran uppfyllt alla sina åtaganden i den överenskommelse som gjordes i juli förra året. Därmed lyfte FN, EU och USA många av sina sanktioner mot landet. Bland annat innebär det att Iran får tillbaka frysta tillgångar på drygt 400 miljarder kronor.

Det här kommer att lyfta tillväxten i Iran och vi har betydande ägarandelar i iranska digitala konsumentbolag.

För det relativt okända svenska investmentbolaget Pomegranate är nyheten om de avslutade sanktionerna rena jackpotten.

”Det här är ett historiskt ögonblick. Det här kommer att lyfta tillväxten i Iran och vi har betydande ägarandelar i iranska digitala konsumentbolag. Vi är ett av få bolag som kan ge tillgång till den iranska konsumenten”, säger Florian Hellmich, vd för Pomegranate.

Pomegranate grundades för knappt två år sedan. Bakgrunden var att investmentbolaget Vostok Nafta ville investera i Iran men inte kunde göra det på grund av att sanktionerna innebar problem för bolagets amerikanska aktieägare. Istället gick ett 60-tal personer ihop och la in ett startkapital på 300 miljoner kronor. Bland investerarna finns bland annat Vostok New Ventures vd, Per Brilioth som också är styrelseordförande för Pomegranate och grundarna av den ryska Blocketkopian Avito, Jonas Nordlander och Filip Engelberth.

”Det bor 80 miljoner människor i Iran, vara 60 procent är under 30 år. Samtidigt är det ett underinvesterat land på grund av sanktionerna. När de nu faller räknar en del bedömare med att landets BNP ska växa med 8-9 procent per år”, säger Per Brilioth.

Det här kommer att lyfta tillväxten i Iran och vi har betydande ägarandelar i iranska digitala konsumentbolag.

Pomegranate har hittills investera i fyra iranska bolag. Alla är konsumentfokuserade internetbolag.

”Vi har riktat in oss på teknikdrivna, högkvalitativa konsumentbolag. Bolag som drivs av de nya iranska entreprenörerna som har bra bolagsledning och tydlig ägarstruktur”, säger Florian Hellmich.

Pomegranates största investering är i riskapitalbolaget Sarava där man nu kontrollerar 10 procent av aktierna. Sarava äger i sin tur andelar i några av Irans största konsumentsajter som ehandelssajten Digikala.

”Vi äger ungefär 3,5 procent av hela internetsektorn i Iran. Marknaden står inför ett enormt skifte där man nu går från desktop till smarta mobiler efter att 3g-nätet lanserades i slutet av 2014”, säger Florian Helmich.

Irans internetsektor, är trots sanktioner och kraftiga inskränkningar i internetfriheten, en snabbt växande industri. Samtidigt har sanktionerna gjort att relativt få utländska riskkapitalbolag investerat i landet. Kinneviks tyska internetinkubator Rocket Internet är aktiva i Iran liksom sydafrikanska Naspers.

Det är i Sverige vi har de flesta av våra investerare och vår grund så det är rimligt att det är där vi noteras.

”Vi har varit priviligierade eftersom vi är svenska. Det har gjort det lättare för oss, men generellt är det lättare att göra affärer i Iran än vad många i väst tror. Uppfattningen är att det är illa ställt i Iran men jämfört med många andra ’frontier makets’ är det väldigt professionellt”, säger Florian Hellmich.

Florian Hellmich rekryterades som vd till Pomegranate för bara tre månader sedan, han har tidigare arbetat på den ryska investmentbanken Renaissance Capital, som länge gjort affärer i Centralasien, Ryssland och Mellanöstern. Banken uppmärksammades till exempel för att ha varit rådgivare åt bolaget Takilant i de mutmisstänkta affärerna med Telia Sonera. Rekryteringen av en vd är ett steg i en storsatsning på bolaget nu när sanktionerna lyfts.

”Vi kommer att genomföra en nyemission nu i första kvartalet. Tanken är att ta in 350-450 miljoner kronor för att göra ytterligare investeringar i våra innehav”, säger Florian Hellmich.

Nyemissionen är tänkt att vara den sista innan bolaget går till börsen. Planen är nämligen att Pomegranate ska börsnoteras inom 12 månader på Stockholmsbörsen.

”Ja, det är i Sverige vi har de flesta av våra investerare och vår grund så det är rimligt att det är där vi noteras”, säger Florian Hellmich.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?