Banksugen - billiga banker
2009-01-25 08:58, Edited at: 2010-06-11 12:01Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Bankerna har pressats ordentligt av finanskrisen, och det finns inget som självklart säger att de nått botten i nuvarande stund. Trenden pekar entydigt nedåt, och i när Royal Bank i fredags aviserade den största förlusten i brittisk företagshistoria och rasade med 67 procent, så tappade Swedbank 6,2 procent och SEB betalades på lägsta nivån sedan 1995. Ett kursfall på 15 procent.
"Hej och hå, utför det gå..."
Jag rekommenderar ingen att handla i fallande trend, men samtidigt måste man börja besinna att förr eller senare så nås en botten. SEB har tex. tappat ungefär 50 procent av sitt värde under januari 2009. De senaste fjorton handelsdagarna har kursen fallit tretton. Den 5:e januari 2009 kostade SEB 67 kronor. Nu får man flera aktier för samma pris. Kursen var nere på 33 kr som lägst i fredags. Även Investor, som är storägare i SEB pressas.
Swedbank är för närvarande den mest blankade bankaktien. Från 47 kr till 29 kr i januari 2009. Mest varje dag nedåt.
Nordea och Handelsbanken har inte fallit lika mycket, men ändå anmärkningsvärt. Nordea toppade kring 60 kr och är nu på 40 kr. Det är ett kursfall på 33 procent. Handelsbanken från 130 kr till 90 kr. Det är 25 procent back.
Den försiktige gör bäst i att avvakta till dess att trenden återigen är stigande. Man hinner gott och väl hoppa på de längre trenderna, även om man inväntar vändningen.
Samtidigt skall man vara medveten om att blankning och kraftig utförsäljning innebär överreaktioner. Det var inte våra svenska banker som hade vinstproblem i fredags.
SEB har tappat bortåt 20 procent enbart den senaste veckan. Frågan man kan ställa sig är om det verkligen är motiverat, och om inte det mesta av elände därmed är inprisat i aktiekursen.
Nordea har tex, ryckt upp med mellan tio och tjugo procent hela tre gånger sedan i oktober 2008. Det har varit motreaktioner i den långsiktigt fallande trenden.
Det är inte läge att agera ännu, men däremot att tänka igenom en plan, så att man vet vad man kan göra, när det är dags.