Min filosofi angående investeringar är under ständig förnyelse. Desto mer jag läser desto mer intryck och lärdomar får jag ta hänsyn till. Från att tidigare varit day/swingtrader som grundade mina köp resp. sälj beslut på teknisk analys har jag gått till att bli en Buffet/ Lynch inspirerad ”fundamentalist” med inslag av Kristoffer Stensrud (Mr. Skagen).
När jag letar nya investeringsobjekt tittar jag främst bland bolag på de mindre listorna. Min (korta) erfarenhet samt studier visar att bolag som följs av färre analytiker och som inte fonder har tillåtelse att köpa tenderar att handlas till ett rabatterat pris (s.k. småbolagsrabatt). Och det är just att köpa bolag till ett rabattera pris som intresserar mej.
Huruvida ett bolag är undervärderat eller inte är svårt att veta. Min teori är dock att om man lägger stor vikt vid den strategiska och finansiella analysen ökar ens möjligheter till att gissa/prognostisera rätt drastiskt. Vid en strategisk analys tittar jag främst på bolagets samt marknadens underliggande tillväxtfaktorerna, affärsmodellens skalbarhet samt vilka ev. konkurrensfördelar bolaget kan tänkas ha. Vid en finansiell analys tittar jag mest på bolagets omsättningstillgångar kontra skulder, hur investeringar kostnads förs samt om bolaget har ett positivt eller negativt kassaflöde.
Med hänsyn framkommen fakta försöker jag sen prognostisera bolagets utveckling de kommande åren och sedan utifrån dessa prognoser göra en jämförande värdering med främst konkurrenter men även med börsen som helhet. Därtill, om möjligt, gör jag en pessimistisk kassaflödes analys med ett högt avkastnings krav och visar båda analyserna på att bolaget är undervärderat överväger jag ett eventuellt köp.
När jag väl har bestämt mej för att köpa in ett nytt bolag i portföljen baserat på min fundamentala analys gör jag också en mindre teknisk analys för att försöka identifiera en bra ingångsnivå. Jag tittar främst efter ev. bottenformationer men även på trendlinjer samt stöd och motståndsnivåer. Även om man anser att teknisk analys är ren nonsens tycker jag att man ska ha i åtanke att om tillräckligt många handlar efter dessa analyser blir formationerna och trendlinjerna självuppfyllande. Vid köp resp. sälj anser jag därför att det är värt att ta en titt på grafen för att försöka hitta bra ingångs och utgångsnivåer även om tekniska nivåer inte har något att göra med bolagets utveckling och värdering på långsikt.
Jag har ingen fast placeringshorisont på mitt sparande. Jag väljer att köpa bolag som i mitt tycke är undervärderade och jag väljer att sälja mitt innehav när jag anser att dessa är övervärderade (alt. att jag hittat något bättre investeringsobjekt). Detta kan ta tid men så länge företaget utvecklar sej efter förväntan kommer aktien förr eller senare att bli rätt värderad. Dessutom har jag märkt att marknaden har en tendens att överdriva både upp och nergångar, vilket gör det möjligt att köpa kalla aktier till rabatterat pris och sälja heta aktier till överpris.
När jag väl har hittat ett företag som uppfyller flertalet av mina kriterier väljer jag att fokuserar en stor del av portföljen i det bolaget. För att citera Buffet är jag en s.k. ”focus investor” och min portfölj ska helst bestå av 3-6 företag.
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag endast tittar på vinstgivande företag som växer snabbare än den marknaden den agerar på. Jag uppskattar ett starkt kassaflöde och en hög direktavkastning och företag med få eller inga långsiktiga skulder samt stark kassa är prioriterade. Verksamheten ska vara enkel att förstå och affärsmodellen ska helst vara skalbar. Jag undviker att investera i förhoppningsbolag, stora genombelysta företag samt företag vars ledning ”pratar” för mycket. Börsens utveckling bryr jag mej inte allt för mycket om utan jag tittar istället på utvecklingen i enskilda bolag.
Slutligen vill jag påstå att en väl underbyggd prognos aldrig kan matcha ”sunt investerings förnuft” och det som låter osannolikt bra är troligtvist just osannolikt.