Den som skall köpa en ny bil går och funderar i månader, kanske år, på vilket modell som är lämplig och till vilket pris och vilket är andra handsvärdet.
Men samma person kan köpa aktier för 100 000 kronor bara på känsla. Han kan bestämma sig på mindre än fem minuter. Helt på känsla, ingen analys eller eftertänksamhet.
Det går att läsa om riskkapital-bolag som följt ett bolag på avstånd i tre år innan de känner sig mogna att köpa dess aktier.
En investerare bör ju göra en kalkyl. Vad kostar det mig att att köpa och äga den aktien.
Kostar aktien 100 kronor så är ju kapitalkostnaden i dag cirka tre kronor (SBAB ger ju tre kronor om pengarna sätts in där, ett alternativ till att köpa aktier).
Om bolaget ger 4 kronor ut delning så kostar aktien 3 kronor, kapitalkostnaden minus 4 kronor i utdelning. Alltså en krona är investeringsvinsten.
Nästa år kanske utdelningen är 4,50 kronor samtidigt som kursen gått upp med tio procent. Men den personliga investeringskalkylen blir ju fortfarande inköpskostnaden 100 kronor och så omräkning till dagens ränta.
Det är ju på det här sättet familjen Erling, Stefan och Karl-Johan Persson blivit en av världens rikaste familjer. Inköpskostnaden i dag femtio år efter börsintroduktionen är ju försumbar och aktien är upp i cirka 250 kronor.
‘Utdelningen 10 kronor. Kanske blir beräknat inköpspris för femtio år sedan tio öre (återinvesterade utdelningar, fondemissioner, split m.m.) . Då får de ju i år, och varje år, kanske tusen procent på investerat kapital.
Det här är värt att fundera på när många bloggare på Redeye förordar köp av aktuella Lundin-bolag. Jag slog ju själv larm här på Redeye och utfärdade SÄLJSIGNAL i Black Pearl när aktien närmade sig 60 kronor. I dag står den kring 20 kronor. Men värre var att i samma veva som jag utfärdade SÄLJSIGNAL hände följande (som ju inte hade med min säljsignal att göra men ändå):
1) Ordföranden i Black Pearl Keith Hill sålde sitt innehav på topp-kursen 57 kronor.
2) Lucas Lundin gick ut i pressen och uppmanade till köp och satte en riktkurs på 80 kronor.
Sensmoral: I dag vet vi alla vad som hände i Black Pearl och botten är ännu ej nådd!
Skall man “följa John” som aktieinvesterare. De som nu är inne i aktuellt oljebolag med ovanstående personer inblandade har gjort en stor vinst igen, om de sålt. Men aktieinvesterare som kommer in sent och har följt John eller Lundin får stå där med lång näsa, som det så vackert heter. Skall man köpa grisen i säcken?
Storinvesteraren Christer Gardell anser inte det. I nytt nummer av tidskriften KING (nr 7) som finns i handeln i dag, har han en annan syn på aktieinvestering som är så långt från “följa John” det går att komma.
På en fråga från journalisten Niklas Natt och Dag om vilken egenskap man skall ha som aktieinvesterare svarar Christer Gardell:
- Du måste ha ett bra intellektuellt självförtroende, som låter dig våga tro på att de andra har fel. Många i branschen saknar det: Sneglar lite på vad alla andra gör och sällar sig till flocken. Man måste vara relativt orädd; inte ha för mycket respekt för allting. Går man in i ett bolag får man vara beredd att ta vissa konflikter. Som investerare får man inte vilja vara kompis med alla.