Post entry

Investera med Horizon 2020

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns ett antal följarstrategier, som att ta rygg på någon entreprenör, följa insiders, följa något analysbolag, ta expertråd eller lyssna till rekommendationer på någon blogg etc. Jag vill inte rekommendera någon att ha en strikt följarstrategi, men det kan vara av värde som en screening för att sätta sig in i ett bolag. Så här kommer ett uppslag att utgå från Horizon 2020.

Horizon 2020 är ett EU initiativ där man delar ut bidrag till företag för att stödja deras utveckling till att nå marknaden. Företag får söka anslag från Horizon 2020 och intervjuas då av en jury bestående av innovatörer, entreprenörer och risk kapitalister. Juryn utvärderar bolagen på ett antal punkter, varefter bolaget får en totalpoäng som maximalt kan uppgå till 15 och tilldelar bolagen bidrag i olika omfattning utifrån vad man ansökt om. Utvärderingen är indelad i tre områden ( Impact, Excellence, Implementation ) som var och en innehåller ett antal frågeställningar (9+7+5 frågeställningar) varje frågeställning betygsätts i en skala upp till 5, varje område ges sedan ett betyg upp till 5 och summan kan därför maximalt bli 15 poäng. 

Det kan även förekomma att bolag får en hög poäng och skulle vara kvalificerade för ett anslag men där det inte finns några medel kvar i den aktuella omgången, då ger man bolaget statusen Seal of execellence (notera att man fick ändå färre poäng än de bolag som tilldelades anslag). Det finns då en möjlighet att bolaget får medel om man ansöker i en senare runda eller att man får kapital t.ex. nationellt baserat på sin Seal of execellence status. Anslag delas ut återkommande sedan 2014 och skall pågå till 2020, med en total budget på ca 80 miljarder euro. 

Det hela baseras naturligtvis på tanken att juryn skall vara speciellt kvalificerad att identifiera företag med stor kommersiell potential och att processen skall leda till att utvecklingen påskyndas inom angelägna områden och därmed på sikt stärker Europas konkurrenskraft. 

Tror man på Horizon 2020 och juryns kompetens bör det vara en god idé att titta på vilka bolag man tilldelat anslag. Eftersom vi i investerar sammanhang är ute efter att maximera vår risk reward kan vi speciellt titta på relationen anslag/börsvärde. 

Om anslaget är högt relativt börsvärdet har Horizon 2020 tagit en stor andel av risken i företaget och om anslagets storlek återspeglar den potential som juryn ser i företaget, så återspeglar ett högt värde på anslag/börsvärde en stor potential i förhållande till investeringen. Man skulle m.a.o. kunna använda anslaget upphöjt till 2 dividerat med börsvärdet som parameter för att utvärdera olika bolag, då anslagets relativa omfattning både antas indikera en relativt stor potential och en relativt liten risk. Jag nöjer mig med att här titta på kvoten anslag/börsvärde, var och en kan sedan göra sin justering och förstås beakta andra faktorer i sin analys. Inom fas 1 ges ett fix anslag på EUR 50000 för en förstudie. Inom fas 2 kan bolag erhålla anslag för utvecklings- eller industrialiserings projekt. Horizon 2020 tilldelar bidrag till projekt, vilket innebär att ett anslag kan avse allt från hela företagets verksamhet, till ett litet delprojekt inom företaget. 

Nedan följer en lista på börsbolag som fått anslag från Horizon 2020, listan gör inte anspråk på att vara fullständig och utökas kontinuerligt. 

Tabell noter : +utlovade mer, +1,5 ytligare EUR 1,5 från annat EU projekt, • Pre-money, •• BV hämtade främst från Avanza, vilket kan vara drygt en vecka gammal data, ••• 1 EUR = 10 kr

Zutec är ett av 22 företag som deltar i Horizon 2020 projektet hit2gap. Anslaget från Horizon 2020 är på 6,675 MEUR. Målsättning för projektet som har en egen hemsida är att göra byggnader mer energieffektiva. “ Its aim is to reduce the gap between the theoretical energy performance of buildings and the actual consumption in use, by focusing on what happens, and on what could be done, while a building is in operation. “

Några Investerar Case

Tre bolag utmärker sig i denna sammanställning med klart högst kvot i rangordning Combigene, Idogen och 2cureX. 

Combigene och Idogen befinner sig i pre-klinisk fas i utveckling av läkemedel och har en eller antagligen flera kapitalanskaffningar framför sig innan lansering eller utlicensiering. 2cureX är ett medtekbolag som med sin metod tar fram en för patienten individanpassad medicinering, utifrån på marknaden befintliga cancer mediciner. Man har redan all planerad utveckling med råge finansierad och befinner sig i en industrialiseringsfas, eventuellt kan det bli en kapitalanskaffning i samband med lanseringen enligt vd. Så om vi till börsvärdet lägger till förväntade framtida kapitalinjektioner skulle 2cureX få den högsta kvoten. Man beviljades anslaget dessutom utan krav på motprestation eller medfinansiering. 

Vi skulle förstås även kunna spekulera i framtida Horizon 2020 bidrag för en del bolag, speciellt de som har ansökningar på gång eller fått anslag till förstudier. 

Combigene är intressant eftersom marknaden för närvarande tycks ha en helt annan syn på bolagets verksamhet än Horizon juryn. Strax efter att man bara lyckades fylla en nyemission till 22,5% beviljades man anslaget från Horizon 2020 på MEUR 3,26.

Svenska Aerogels projekt avser att verifiera Quartzene som isoleringsmaterial i byggnader. Enligt “Horizon juryn” Q1 2016 “ By the end of the project, Quartzene® will be ready for commercial use as an insulation material (i.e TRL 9) and by Q2 2018 made available for a number of customers, some who have already signed agreements with Svenska Aerogel. “

Corlines Renaparin-projekt har fått en exceptionellt hög rating på 14,55.

Företagets kommentar “ EU-anslaget som Corline erhållit ges ur Horizon 2020-programmet SME Instruments, fas 2, inom vilket EU-kommissionen väljer ut innovationsprojekt som potentiellt kan förändra konkurrensförhållandena på en marknad ("potentially disruptive"). Anslag ges till SME-företag, det vill säga bolag med färre än 250 anställda, som har stark tillväxtpotential och en ambition att blir världsledande inom sitt område.. “

Erik Penser kommentar “ Projektbudgeten för Renaparin®-projektet blir genom anslaget till 100 % finansierad. Det innebär att samtliga projektkostnader täcks av anslaget, såväl bolagets interna lönekostnader som externa kostnader för konsulter, GMP-produktion och andra externa kostnader, samt att ingen motfinansiering från Corline krävs. När den nu aktuella Horizon 2020-omgången summeras står det också klart att 58 av 1 376 ansökningar (motsvarande ca 4 %) beviljades bidrag från EU, samt att enbart 4 av dessa 58 erhöll 100 % finansieringsgrad. Corlines Renaparin®-projekt var alltså ett av dessa fyra. Corline erhåller anslaget för att genomföra den planerade kliniska fas-1 studien för Renaparin® som är under utveckling för att förbättra njurtransplantation. Bolaget uppskattar att marknadspotentialen uppgår till 4 miljarder SEK per år för behandling av de ca 35 000 njurar som transplanteras i EU och USA.”

Senzagen har en mycket hög rating på 14,26 (Impact 4,81; Excellence 4,74; Implementation 4,71). 

Företagets kommentar. “ GARDair är det första in vitro-testet som kan detektera luftburna kemikalier, som orsakar luftvägsallergier, genom en unik genomteknik. Detta följer den internationella 3R-principen, Reduce, Replace and Refine, och är det första cellbaserade alternativet till djurtester inom luftvägar. Anslaget om 24 miljoner innebär att SenzaGen kan utveckla och förfina GARDair samtidigt som bolaget får möjlighet att öka tempot i den kommersiella utvecklingen och lanseringen av ännu en ny produktlinje. Anslaget löper under 24 månader. “

Bioarctic är det bolag som fått den högsta summan i anslag i ovan sammanställning. 

Bolag På G med ansökan

Enrad, Raybased, Real Heart, Uni-light, Ecorub planerar att ansöka., Sv. Chemotech överväger. 

Bolag tilldeleade Seal of Excellence

Medirätt - med ett börsvärde på ca 90 miljoner - fick tidigare 13,96 poäng i fas 1 men avslag, 2018-03-14 lämnade man in en ny ansökan till fas 2, hearing skulle ske inom 8 veckor, d.v.s. mitten maj. Men man finns inte med på listan över de bolag som tilldelats anslag i fas 2. Däremot har man fått finansieringen till lansering löst m.h.a. en Europeisk fond med inriktning mot små tillväxtbolag. 

Bayn Europe (deras digitala plattform för sockerreduktion), Zenicor, Emotra, SeaTwirl, Gapwaves 2 gånger.

Här är det tydligt att det gäller att se upp så man inte jämför päron med äpplen framförallt beroende på att företagen befinner sig i olika faser från en förstudie, genom utveckling i olika stadier till industrialisering. Om det blev något guldkorn här är upp till läsaren att avgöra, kanske fanns det något i sammanställningen som gav er ett uppslag till en investering eller eftertanke. Om inte annat kan ett beviljat anslag eller ett seal of execellence erkännande tas som en kvalitetsstämpel på företagets projekt, vilket kan vara en anledning till att titta närmare på verksamheten. Eller så kan man t.ex. spekulera i att utfallet i en ansökan kan påverka börskursen. 

Det här är ingen köp rekommendation. Som vanligt gäller att det är upp till var och en att göra sin egen analys med beaktande av alla relevanta faktorer. Uppgifter är hämtade från vad som bedömts som trovärdiga källor, men felaktigheter kan förekomma. Jag innehar aktier i en del av de omnämnda företagen och kan därför vara partisk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?