Post entry

Intois beståndsdelar är värt 30% mer än konglomeratet?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

IT-konglomeratet Intoi meddelade i veckan att man avser dela ut dotterbolaget Deltaco till aktieägarna, resterande Intoi fokuseras på IAR systems. Intoi kan, om man räknar på de olika innehaven var för sig, räknas hem till 30% över dagens kurs.

Varje nuvarande aktie i Intoi kommer, om bolagsstämman röstar för förslaget, ge rätt till 1 aktie i Deltaco som noteras på First North.

Vad är då resterande del av Intoi värt? Och vad borde Deltaco vara värt som noterat bolag på First North?

Om vi börjar med Deltaco, som är en av nordens ledande leverantörer av IT-tillbehör, så har bolaget för de senaste fyra kvartalen redovisat en omsättning på 373 MSEK med ett rörelseresultat på 33 MSEK. Omsättningen i Deltaco har sedan 2005 vuxit med 11% per år samtidigt som rörelseresultatet har vuxit med 15%. En värdering på 8 gånger redovisat rörelseresultat borde kunna motiveras. Det skulle ge ett börsvärde på det noterade Deltaco på 264 MSEK.

Det som finns kvar i Intoi efter avknoppningen av Deltaco är programvarubolagen IAR Systems samt Northern. Man säger att man kommer fokusera på IAR systems och det troliga kanske är att man gör sig av med Northern. I sådana fall skulle Intoi bara bestå av ett bolag och konglomeratet Intoi skulle försvinna.

IAR Systems har vuxit med ca 10% per år sedan 2005 och har för de senaste fyra kvartalen redovisat en omsättning på 171 MSEK med ett rörelseresultat på 21,5 MSEK. Precis som för Deltaco tycker jag att en värdering på 8 gånger redovisat rörelseresultat borde kunna motiveras. Det ger ett värde på IAR Systems på 172 MSEK.

Northern har hittils i år redovisat en omsättning på 48 MSEK med ett rörelseresultat på 0 kronor. Årsomsättningen ser ut landa på ca 65 MSEK. Varken resultat eller omsättning imponerar och för att absolut inte räkna för högt värderar jag Northern till P/S 0,3, vilket ger ca 20 MSEK i bolagsvärde.

Om vi sammanfattar vad man får om man köper en Intoi-aktie idag (försiktigt räknat):

IAR Systems, vilket borde vara värt minst 172 MSEK.

Northern, vilket borde vara värt minst 20 MSEK.

Deltaco, vilket borde vara värt minst 264 MSEK.

Summan blir 456 MSEK, eller 41,30 kr per i Intoi-aktie. Det är 33% över dagskursen (31 kr) på Intoi.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?