Intervacc - Börsens bästa life science case?
2018-03-29 09:33Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Intervacc närmar sig produktlansering efter färdigställda kliniska studier. Marknaden i Europa och USA uppgår till ca 4 mdr kr. Ett uppskattat nuvärde av deras huvudprodukt Strangvac på ca 1,1 mdr kr skapar en enorm uppsida på 9,7x jämfört med dagens börsvärde på 113 mkr. Med Ågerup och Knutsson i ägarlistan och Thomas Eklund (Biotage, Boule Diagnostics) på väg in kan det vara börsens starkaste life science case på väldigt länge.
Intervacc är ett svenskt biotechbolag som är världsledande inom den nya generationen vaccin för djur. Deras huvudprodukt Strangvac är ett vaccin mot kvarka och har marknadspotential om ca 4 mdr kr. Strangvac har lyckosamt slutfört alla kliniska prövningar (motsvarande fas III) och står nu inför kommersiell produktion och lansering. Det finns inga relevanta konkurrerande produkter på marknaden idag och de sjukdomar de riktar sig mot innebär stora kostnader för djurägare globalt. Vaccinen har varit möjliga att utveckla genom framsteg inom molekylärbiologi och baseras på rekombinanta proteiner. Produkterna skyddas av en bred patentportfölj bestående av 16 beviljade patent och flertalet under ansökan. Bengt Ågerup (Q-Med/Hansa Medical) och Familjen Knutsson (NetEnt) är bland de större ägarna. Thomas Eklund (Biotage, Boule Diagnostics etc.) mfl köper in sig i pågående emission.
Aktien är extremt pressad pga pågående finansiering och bolaget handlas idag till ett värde om 48 mkr plus kassan efter emissionen på 65 mkr, dvs market cap på 113 mkr. Med konservativa beräkningar är nuvärdet av Strangvac 1,1 mdr kr, 29,0 kr per aktie – 9,7x dagens kurs. Utöver detta har bolaget en nordisk distributionsverksamhet och nya indikationer under utveckling som riktar sig mot ännu större marknader än kvarka ovan.
MARKNAD
Veterinärläkemedelsmarknaden är en växande marknad omfattande två viktiga och väletablerade områden - animalie- produktion och sällskapsdjursvård. Globalt omsatte veterinärläkemedelsindustrin cirka 30 mdr USD under 2016. Marknaden har visat på en genomsnittlig årlig tillväxt på cirka 7 procent sedan 2008.
Marknaden för huvudprodukten Strangvac uppgår till 16 m hästar i Europa och USA. Med ett uppskattat pris till slutkund på 500 kr per år för vaccinet uppgår den potentiella marknaden till 8 mdr kr. Av dessa hästar vaccineras ca 50% vilket ger en marknadsstorlek på 4,0 mdr kr.
Den ökande problematiken med antibiotikaresistens, tillsammans med ökad insikt kring vikten av god djurhälsa driver marknaden för vacciner framåt. Den globala marknaden för veterinära vacciner bedöms växa 9 % årligen de närmaste åren.
ÄGARE
Ägarlista innan emissionen nedan med Lyftet (Ågerup) som största ägare. Notera att Ågerup har sålt de flesta av sina innehav på Stockholmsbörsen, men ej här och ej Hansa Medical. Iom processen med skatteverket investerar han inte i några publika bolag och kommer därför sannolikt inte vara med i pågående emission. Familjen Knutsson med 8,4% av aktierna är även bland annat största ägare i NetEnt. Thomas Eklund och andra personer inom biotechindustrin är inte aktieägare idag men har meddelat att de investerar i pågående emission. Thomas Eklund är ett tungt namn i branchen med styrelseuppdrag i Biotage, Boule Diagnostics, Global Health Partners etc.
PRODUKT
Intervacc har utvecklat en bevisad teknisk plattform för framtagande av vacciner som grundar sig på en ny teknologi baserade på rekombinanta proteiner. Risken för allvarliga biverkningar minskar avsevärt med denna teknologi.
Det första egenproducerade vaccinet Strangvac, mot den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka, befinner sig i kommersialiseringsfas och beräknas nå marknaden 2020. Mot kvarka finns idag inget säkert och effektivt vaccin och Strangvac har visat på ett gott skydd och är dessutom spårbart genom DIVA. I Intervaccs portfölj finns även en ny vaccinkandidat mot en allvarlig streptokockinfektion på grisar samt en vaccinkandidat mot juverinflammation på kor, orsakat av Staphylococcus aureus.
Intervacc har även ett dotterbolag Nordvacc som säljer veterinära vacciner och läkemedel i Norden och Baltikum. Nordvaccs distributionsnätverk kommer även att sälja bolagets egenproducerade vacciner. Enligt vissa uppgifter köpte Intervacc Nordvacc för ca 80 mkr för några år sedan och har uppenbarligen varit en dålig affär för aktieägarna. Nordvacc har brottats med lönsamhetsproblem pga gamla kontrakt vilka nu sagts upp och är under omförhandling. Bolaget har även pratat om potentialen för att distribuera nya produkter i Nordvacc som 2017 omsatte ca 50 mkr.
VÄRDERING
Med antaganden nedan har bara huvudprodukten Strangvacc ett nuvärde på ca 1 mdr kr. Antar att Intervacc får 90kr per dos av grossist, har COGS på 30kr och vaccinet tas 2 ggr per år. Antar vidare att 65% av de hästar som vaccineras idag kommer vaccineras mot kvarka. Notera att kvarka är allvarligare än t.ex. influensa som man vaccinerar mot idag.
Hästar: 16 mln (USA och Europa)
Vaccineras idag: 8,0 mln (50%)
Antas vaccineras mot kvarka: 5,2 mln (65% av ovan, dvs drygt hälften av vad bolaget antar)
Intervacc intäkt per år och häst: 180kr (90kr per dos och 2 doser)
Bruttovinst per år och häst: 120kr (30kr COGS per dos)
Bruttovinst: 624 mln (5,2 mln hästar x 120 kr)
Nettovinst efter skatt: 438 mln (90% marginal på bruttovinsten iom via grossist och 22% skatt)
Försäljningsstart om 3 år, peak sales år 7-9 som går ner till 0 år 14
Wacc 12%
Sannolikhet för lansering 85% (betydligt högre enligt bolaget)
Värde: 1,094 mln, 29,0 kr/aktie efter utspädning för pågående NE - uppsida 9,7x
Notera att bolaget väntas lansera i USA några år efter EU vilket jag inte tar hänsyn till ovan.
SLUTSATS
Nuvärdet av Strangvacc på ca 1 mdr är att jämföra med dagens market cap på 113 mkr och ett bolagsvärde på 48 mkr före kassan som kommer in i pågående emission. Penetrationen är alltid svår att uppskatta men med antaganden om försiktig ramp-up och att 65% av hästarna som vaccineras idag även vaccineras mot kvarka så ger det ett nuvärde på 29 kr/aktie - 9,7x dagens aktiepris (!)
Utöver Strangvacc har de större indikationerna för ko och gris som ligger längre bak i pipen förmodligen också ett värde. Vidare borde bolaget kunna synliggöra ett värde i deras grossistverksamhet Nordvacc som omsätter ca 50 mkr med nya avtal och nya möjliga produkter på väg in. Ett värde på Nordvacc som motsvarar hela Intervaccs bolagsvärde på 48 mkr är inte omöjligt om de visar på den turn-around de satsar på.
Tycker själv detta är det intressantaste life science caset på Stockholmsbörsen på väldigt länge. Äger aktier i bolaget. Ingen rekommendation endast egna åsikter.