Interfox - därför är det starkt köpläge nu
2015-12-08 16:42, Edited at: 2015-12-09 09:27Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Gårdagens PM har klargjort ett antal viktiga saker som driver kursen uppåt. Det kraftiga fallet efter PM ger fantastiskt köpläge med riktkurs på drygt 20 kr vid avtal innan nyår. Vid 3 USD/fat kan kursen nå 80 kr till våren.
Ett samarbetsavtal mellan BNG och Saudiarabien har tecknats där Saudiarabien vill investera i bolaget. Detta ger ett högre bolagsvärde vid förhandlingar med kineserna. Signalen till kineserna stärker IFOX förhandlingsläge enormt. Lånefinansiering av borrstarten visar på kreditvärdighet och minskar förhandlingsrabatten i avtalet = IFOX får ett högre pris/fat än tidigare.
Ställ dig nu frågan: Skulle Saudiarabien skriva ett samarbetsavtal med BNG om man var tveksam till att det fanns olja? Saudierna vet att det finns olja på licensen – troligen rejäla mängder.
Det enda negativa i detta PM är att det verkar dröja några veckor till innan avtalet är på plats. Men när det kommer blir hävstången desto större!
Jag ser några stora triggers för aktiekursen i ett kontrakt. Triggers som tillfälligt kommer att driva kursen, men även öka priset på aktien långsiktigt
- Priset/fat
- Köparen och köparens krav på tillräcklig volym
- Tidsplanen
Bakgrund
Interfox Resourses har sedan ett drygt år förhandlat med olika aktörer om att sälja den olje & gas källa man äger till 74 %. Nu återstår två olika aktörer varav en stor aktör i Kina är den mest troliga köparen.
Avtalet kommer att visa vem motparten är, personligen tror jag det rör sig om ett av Kinas större oljebolag. Avtalet kommer också visa ett avtalat pris/fat samt troligen en tidsplan för hur det ska slutföras.
Kinas utveckling och energibehov
Framväxten av den kinesiska efterfrågan på i stort sett allt, ledde till att vi sett den så kallade supercykeln för råvaror under det senaste årtiondet. Kina har fortfarande en enorm påverkan på olja & gas konsumtionen även när efterfrågan har mattats av. Vi ser nu hur Kinas ekonomi balanserar mot att vara konsumtionsdriven vilket gör att råvarumarknaderna tvingas anpassa sig till lägre priser samtidigt som det råder en stor osäkerhet om framtida tillväxt, både i Kina och i resten av världen.
I april 2015 blev Kina världens största importör av olja, vilket många såg som ett tecken på en förnyad styrka i oljepriset. Den ökade importen beror på två faktorer, dels en nedgång i Kinas inhemska oljeproduktion, dels utnyttjar de kinesiska myndigheterna det låga oljepriset till att fylla upp sina strategiska oljereserver. Dessa befinner sig fortfarande långt under den av International Energy Agency rekommenderade nivån på 90 dagars försörjning.
Kina har i dagsläget endast 250 miljoner fat i strategiska oljereserver, vilket betyder att Kina måste addera ytterligare 600 miljoner fat för att uppfylla rekommendationen om att ha 90 dagars förbrukning i lager. Kina kommer troligt att öka sina reserver med 300 miljoner fat under de närmaste fem till sex åren.
Kinas energibehov har nästan tredubblats sedan sekelskiftet, och 2009 passerade man USA världens största energiförbrukare. Enligt U.S. Energy Information Administration kommer Kinas energikonsumtion att dubblas igen till år 2040.
Kinas statliga företag letar därför med ljus och lykta efter råvaror, på ett vis som sätter maktstrukturer över hela världen i gungning. Strategiskt strävar Kina efter att köpa upp egen oljeproduktion i så stor utsträckning som möjligt. Samtidigt ökar man kraftigt sin egen raffinaderikapacitet för att på så långt som möjligt vara självförsörjande på olja hela vägen från källa till konsument. Den pipeline som nu byggts mellan Ryssland och Kina är bara ett exempel på denna process.
Kinas två största oljebolag heter China National Petroleum Corporation och Sinopec. Enligt Forbes är de världens fjärde och femte största företag mätt i inkomst.
Lönsam oljeproduktion i Ryssland
För Rysslands del blir oljeprisutvecklingen mycket mer gynnsam än för andra länder. En rekordbillig rubel har ökat konkurrenskraften rejält och den försvagade rubeln gör att de ryska oljeexporterande företagen går som tåget. Kontrakten skrivs nämligen fortfarande i USD medans skatter och avgifter, som ofta är ett nominellt belopp per fat, betalas i Rubel.
Efter arabländerna och Iran har Ryssland den lägsta kostnadsnivån för oljeproduktion. Idag kostar det ca 17,2 USD att producera ett fat olja medan t ex USA och Norge har dubbelt så hög kostnad. Rysk olja kommer vara lönsam att utvinna även om marknadspriset fortsätter sjunka.
Varför kommer en kinesisk aktör betala bra för Interfox tillgångar?
- Mycket hög oljekvalitet
- Billigt att få upp oljan – hög permabilitet
- Billig transport - Pipeline mellan Ryssland och Kina ligger endast 20 km från oljekällan
- Stor volym koncentrerad på liten yta – låga framtida utvinningskostnader
Råolja i backen värderas likadant över hela världen och påverkas ganska lite av marknadspriset på olja. Tidigare indikationer har handlat om 1,5 till 2,5 USD/fat. På senare tid har bolag som Lundin Oil och Africa Oil värderat sina tillgångar i backen till 4 USD/fat – trots att de har betydligt högre kostnader för att få upp oljan än licenser i Troms området.
Kombinationen av hög kvalitet och hög permabilitet (som gör det lätt att ta upp oljan) gör IFOX licens synnerligen intressant. Den borde logiskt ge ett högre pris/fat än övriga dyrare källor.
IFOX behöver pengar till vinterns borrningar och fortsatt verksamhet fram till Exit hösten 2016. Avtalet i sin tidigare form handlade om att IFOX skulle få någon form av förskott men motprestationen skulle bli ett lägre pris per fat. Köparen skulle alltså få en rabatt på priset/fat eftersom dom betalar ett förskott till IFOX. Genom att nu istället låna upp nödvändigt kapital för att starta borrningarna i 71-1 nr 7 så minskar behovet av förskott. Ett mindre förskott innebär mindre rabatt på priset/fat vilket är mycket positivt för oss aktieägare.
Samarbetsavtal med Saudiarabien
Detta är helt galet! Landet Saudiarabien vill investera i Ryssland och har valt ut 12 ryska bolag att investera i – ett av bolagen de investerar i är alltså BNG. Av de 100-tals oljebolag som finns i Ryssland väljer Saudiarabien att investera i 3 st – varav BNG är ett. Det gör dom knappast för att det saknas olja i marken – tvärtom tror jag att det vet något som vi inte vet ännu, något som kommer trycka upp värdet av bolaget rejält.
Låt mig vara tydlig här: Saudiarabien har skrivit ett avtal med BNG som innebär att de kommer investera pengar i bolaget! Vad vi inte vet är hur mycket de investerar och under vilka förutsättningar. Klart är att detaljer i avtalet skulle vara kurspåverkande, dvs driva upp kursen. Om IFOX skulle berätta detaljer om detta avtal skulle den kinesiska köparen nog blir rätt sur och uppfatta det som otillåten kursmanipulation under pågående förhandling.
Enkel slutsats: Avtalet med Saudiarabien höjer värdet på IFOX rejält.
Vi har alltså olja av mycket hög kvalitet som är billig att få upp och transportera. Vi har en lånefinansiering som höjer priset/fat och vi har ett troligen mycket gynnsamt avtal med Saudiarabien som är klart.
Därför tror jag att 4 USD/fat inte är omöjligt även om tanken svindlar…
En kinesisk aktör köper inte småsmulor
- Tillräckligt stor fyndighet för att det ska vara värt att utvinna
- 40 miljoner fat är för lite för att attrahera en större kinesisk aktör, se gärna introduktionen om Kinas energibehov
- Den tilltänkta köparen har genomfört en teknisk DD av licensen – och fortsätter förhandla
- Tidigare analyser av vittringsskorpan indikerar upp till 300 miljoner fat på licensen
- Vinterns nya borrhål syftar till att bekräfta tidigare fynd – men sannolikt kommer nya borrhål visa indikationer på betydligt större fynd än vad som tidigare kommunicerats.
Historik borrningar
Vad man gjort hittills är att borrat i tidigare borrhål från 70-talet för att kunna undersöka fyndigheten och få en klarare bild av dess tillgångar. Förväntningarna på faktiska fynd var små men trots det har man redan nu hittat 39 miljoner fat samt att det ser ut som om det finns ungefär 300 miljoner fat i vittringsskorpan. Ett resultat som vida överskrider även högt ställda förväntningar.
För att bekräfta tidigare resultat samt anträffa nya fyndigheter, ska en ny brunn borras med start första kvartalet 2016. Tack vara det lyckade återinträdande i den gamla brunnen och de analyser som har genomförts, har myndigheterna i Tomsk tagit en aktiv roll i vart det nya borrhålet ska placeras. Det är verkligen inte vanligt att ett borrhål drar till sig det intresse från myndigheterna på detta sätt, det indikerar att detta är ett monsterfyndighet som har stor betydelse för regionen.
Syftet med kommande hål är alltså att definiera licensens omfattning bättre. Man borrar ett nytt hål, utan risk för föroreningar från tidigare borrningar. Med tanke på de överraskande resultat tidigare borrhål givit samt myndigheternas stora intresse, är det sannolikt att det nya hålet kommer ge indikationer på betydligt större volymer.
Nyckelhändelser efter tecknat avtal
När avtalet är klart så gäller det att leverera och komma i mål. Här är några viktiga nyckelhändelser (inte nödvändigtvis i tidsordning):
- Köparen överför förskottsbetalning eller liknande till Interfox
- Slutföra perforeringar av samtliga nivåer i befintliga borrhål
- Kommunicera resultatet av köparens tekniska DD
- Påbörja borrningar av de nya hålen
- Kommunicera troliga fyndnivåer i de nya hålen
- Ansöka om formell registrering av indikerade volymnivåer
Dessa nyckelhändelser kommer inträffa under våren 2016. Varje händelse i sig kommer att höja aktiekursen något efter de antingen innebär minskad risk eller större potential.
När blir avtalet färdigt?
I gårdagens PM framgår att man inte vill riskera att förhandlingarna kan försena vinterns arbete – därför har man lånat pengar istället. Vad dom inte skriver är mer intressant: Genom lånet har man visat att man klarar sig utan att behöva pressa på förhandlingarna, det stärker förstås IFOX rejält i slutförhandlingarna. Under hösten har IFOX blivit betydligt dyrare för kineserna, troligen är de också intresserade av att komma i mål.
Dagarna i december går fort och borrarbetena har redan påbörjats – pressen att förhandla fram ett förskott är borta. Nu kan Max & Co fokusera på bästa möjliga avtal istället för snabbast möjliga avtal. Max är största aktieägare och bevisat mycket framgångsrik i affärer och förhandlingar. Självklart försöker han optimera avtalet så mycket som möjligt. Den nya informationen som tillkommit är avtalet med Saudiarabien. Så fort den är hanterad och förhandlad lär vi sett ett avtal. Charles Liu var i Stockholm i helgen för att prata igenom upplägget med Max och Anders. Jag gissar att han därefter åkte raka vägen tillbaka till köparna för fortsatt förhandling. Min tips är att avtalet blir klart i december, kanske redan om 1 vecka.
Givet dessa fakta är det högst sannolikt att vi får PM om ett färdigt avtal i slutet av nästa vecka.
Vad händer med aktiekursen vid ett färdigt avtal?
Sannolikt går kursen upp rejält från nuvarande 9-10 kr. Hur mycket den går upp beror på några faktorer i avtalet:
- Priset per fat olja
- Värdet av de Saudiska investeringarna i BNG
- Förväntade licensvolymer enligt köparens tekniska DD
- Bättre villkor för IFOX vad gäller fördelning av licensens volym (vid 200 miljoner fat erhåller IFOX idag 44 %, inte helt omöjligt att de har förhandlat sig till bättre villkor)
Låt oss titta på Bear, Base och Bull scenarion med ovanstående parametrar (räknat på valutakurs 8,5 SEK/USD).
Gårdagens PM sänkte aktiekursen rejält när den egentligen borde ha ökat. Anledningen är sannolikt att många kortsiktiga investerare blev besvikna på att avtalet inte är klart ännu. Om man klarar av att se längre fram än 2 veckor så är detta PM till och med bättre än vad ett avtals PM hade varit. Nu har potentialen för IFOX höjts betydligt och köpläget är oerhört intressant.
Hur man än vänder på detta så tror jag IFOX kommer stiga kraftigt den närmaste tiden. För detta behövs ett avtal och det kommer vi utan tvekan att få.
Jag vidhåller fortfarande att alla som hade 25 000 aktier kommer att vara miljonärer i slutet av 2016.