Integrum – Från idé till innovation för att bli en standardmetod?
2021-04-17 11:52Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Per-Ingvar Brånemark etablerade området osseointegration, strukturell förbindelse mellan levande ben och ytan av ett artificiellt material och är upphovsman till tandimplantatet. Tandimplantatet blev en succé och efter många bolagsturer köptes till slut Nobel Biocare upp för 15,7 miljarder 2015. Det visade sig att värdet på pappa Brånemarks uppfinning var betydande. Idag används även osseointegration inom höftledsoperationer, silikonproteser för hörapparater men även till hans son Rickard Brånemarks upptäckt för benförankrade proteser som börjar få genomslag på välkända sjukhus, genom utmärkelser och PMA godkännande. Kan Integrums teknik bli en ”standard of care” likt tandimplantatet och höftledsoperationer inom osseointegration?
Bolag - Integrum (Medtech)
Kurs 57,50 kr, ATH 67 kr, Börsvärde 855 msek
11 snabba
1. PMA godkännande i USA som ett av fem bolag i Sverige
2. Monopolsituation i USA
3. 55% tillväxt under Coronapandemin med 85% i bruttomarginal
4. Samarbete och avtal med några av världens främsta sjukhus
5. Under hösten 2020 fick man in sju nya sjukhus och man har totalt +30 stycken
6. Samarbetspartnern Onkos har cirka 70 sjukhus till att bearbeta i USA
7. Bolaget har etablerat ett bra utbildningsprogram och träningsprogram för att utbilda kirurger
8. Stark styrelse med bland andra Cellinks Bengt Sjöholm och Artur Aira
9. e-OPRA blev utnämnt till ”2020 Popular Science Best of Whats New Award”
10. Bolaget fick en publikation i NEJM på e-OPRA´s långtgående effekter
”one of the most integrated interface between man and machine”.
11. Halverad tid från avtal till operation på de nya sjukhusen, nu tar det 4-6 månader
Vill ni läsa på om teknik, produktutbud eller skapa er en bild av marknaden så ber jag er läsa följande:
Integrum - makes AktieAlkemisten great again. | Redeye
Coronapandemin vände utvecklingen till det positiva
Jag har varit ägare sedan 2018 och vägen har varit krokig fram till Coronapandemin. Som vanligt är man något för tidig på bollen som investerare och bolagen något för optimistiska.
I början av 2020 spreds Coronapandemin världen över och självklart var man som investerare tvungen att räkna med ett totalstopp på alla sjukhus när världen stängde ner. Många investerare blev självklart livrädda och man kunde plocka upp aktier under 100 miljoner i börsvärde.
Jag kalkylerade kallt med att omsättningen skulle störtdyka men i stället har Integrum lyckats uppvisa vinst på sista raden i de två senaste rapporterna och USA växte med 94% i Q3 (brutet) och nettoomsättningen Q1-Q3 motsvarar 30,7 msek (19,8).
Åtta nya sjukhus har anslutit sig det senaste halvåret och under 2020 gick man från 20 till 30 sjukhus.
Kommer historien med tandimplantatet upprepas med OPRA?
https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2015/05/innovationen-som-tog-skruv/
Finans & siffror
Intäkter & tillväxt (Q1-Q3 2021)
De totala intäkterna under perioden uppgår till 37.9 MSEK (21.9). Det motsvarar en uppgång på 73% jämfört med samma period föregående år. Nettoomsättningen uppgår till 30.7 MSEK (19,8) vilket motsvarar en uppgång på 55%.
Pandemin har påverkat försäljningsutvecklingen. I USA stängde flera stora sjukhus ner sin verksamhet vad gäller icke-nödvändig kirurgi. Andra har skjutit upp datumet för uppstart med OPRA men planerar att börja behandla sina första patienter så snart pandemin tillåter. Liknande effekter har observerats i vissa andra länder såsom Belgien och Österrike som stängde ner verksamheten för snart ett år sedan. Däremot är det glädjande att se Integrums huvudmarknad i USA utvecklas mycket väl. I Q3 ökade just denna marknad 94% jämfört med förgående år och mycket pekar på att vi får se en liknande utveckling i det sista kvartalet 2021.
Bolaget vände för första gången (bortsett från det knappa resultatet 2016) till positivt EBIT summerat till 1.3 MSEK för de första tre kvartalen av 2021. Det är mycket som pekar åt samma håll och utveckling för det sista kvartalet 2021. Egna estimaten ligger runt 2 MSEK i Q4 2021.
Marginaler
Deras bruttomarginal ligger på mellan 82%-88% under de senaste åren. De första nio månaderna för det brutna räkenskapsåret uppgår marginalen i den högre delen av intervallet.
Den höga bruttomarginalen på 88% gör att mycket faller ner på sista raden när försäljningen kickar igång vlket vi har sett hittills under 2021.
Finanser
Bolaget har vid flertalet gånger gjort riktade åtgärder för att stärka den finansiella ställningen. Vid utgången av Q3 2021 har man 9.4 MSEK. Enligt styrelsen bedöms det inte finnas något behov av att stärka denna inom de närmsta 12 månaderna.
Synen på belåning har alltid varit sund I bolaget. De långfristiga skulderna har alltid varit låga och vid utgången av Q3 2021 summerades dessa till 0.4 MSEK, vilket är den näst lägsta nivån sedan 2016.
Godkänt PMA – världens hårdaste regulatoriska process
Godkännandet gäller för behandling av lårbensamputerade patienter med OPRA och som första och som enda företag i världen erhöll Integrum ett PMA inom området. Genom detta godkännande stärker man sin ställning som världsledande inom skelett-förankrade proteser.
PMA:t ger Integrum flera väsentliga fördelar på marknaden. Godkännandet bör rimligen stärka bolagets position i förhandlingarna med privata och offentliga försäkringsbolag i diskussionen om ersättningsnivån (reimbursement) för behandling med OPRA.
Dessutom kommer perceptionen av teknologin både på den amerikanska och globala marknaden förbättras. Godkännandet kommer att bidra till ökad acceptans av behandlingen. På sikt kan osseointegration komma att betraktas som en möjlig ”standard of care” och ett förstahandsval för de patienter som är lämpliga för behandling med OPRA.
Denna typ av godkännande underlättar möjligheterna att få ersättning från sjukförsäkringar, samtidigt som den skapar högre barriärer för konkurrenter. Det är enklare att få behandlingen godkänd av fler försäkringsbolag och Integrum kan lättare skapa underlag för ett godkännande av Medicare som är försäkringssystemet för pensionerade i USA, vilket kan vara en tidskrävande process.
Enligt bolaget har PMA-godkännandet även bidragit till att nya marknader har börjat få upp ögonen för Integrums produkter, vilket i sin tur kan leda till snabbare marknadspenetration och till ett bättre förhandlingsläge när ersättning för behandlingskostnader diskuteras med försäkringsbolag och myndigheter vilket innebär en ökad tillgänglighet för många patienter.
Genom PMA:t tvingar man också framtida konkurrenter att gå den krävande PMA-vägen, eftersom en HDE inte kan samexistera om det finns en godkänd PMA för liknande produkt.
Tillväxt i USA
Samarbetet med Onkos har gått starkt och lett till sex nya sjukhus under hösten där några är världsledande. Brånemark var tidigare i år med i en intervju på Biostock där han säger att Onkos har cirka 70 sjukhus kvar att bearbeta på sin lista. Detta är ett starkt argument för att tillväxten i USA kan bli gynnsam de närmsta åren.
https://onkossurgical.com/ourteam/leadership-team/
Enligt Q3 rapporten förväntar sig bolaget en ökad kirurgisk aktivitet från dessa centra under andra halvan av innevarande räkenskapsår.
Integrum har även etablerat ett utbildnings- och träningsprogram genom digitala plattformar där man stödjer sina kunder med hjälp av screening, planering och genomförande av nya operationer. Tidigare kunde man se att det tog 9–12 månader från avtal till första operation. Utbildningsprogrammet verkar ge effekt och tar nu 4–6 månader från avtal till första operation (läs rapporter samt PM om Art Clinic).
Övriga världen
Den 4:e november 2020 presenterades ett avtal med Art Clinic i Sverige (fyra kliniker). Art Clinic kommer att etablera ett ”Center of Excellence” då behandling av arm- eller benamputerade är en viktig del av bolagets expansionsplaner. Första patienten opererades i början av mars.
Den europeiska marknaden har fortsatt sett en kraftig minskning av antalet genomförda planerade operationer till följd av Coronapandemin. Trots detta genomfördes operationer på viktiga marknader som i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Australien och i Chile.
Bolaget bygger upp sin väntelista och förbereder patienter inför operation när sjukhus öppnar upp igen. Detta bör bli en bra trigger när sjukhus successivt öppnar upp igen.
Det finns en stor trigger i e-OPRA
Det finns en stor trigger framåt för bolagets produktportfölj: Under 2020 hade man en publikation i NEJM för e-OPRA ”one of the worlds most integrated interface between man and machine”. CE märkning förväntas inom något år och det som är så smart är att man enkelt kan uppdatera alla befintliga OPRA system med e-OPRA.
Patienterna får en smartare protes och Integrum kommer generera ”relativt enkla” intäkter då enbart några få komponenter behöver bytas ut. e-OPRA´s kopplingar mellan AI och människa väcker ett stort intresse bland nationella och internationella medier och fick utmärkelsen ”2020 Popular Science Best of Whats New Award”.
Utmaningar
Det finns några utmaningar framåt jag tror är viktiga för bolagets framfart:
- En ny VD på internationell nivå.
- Nya större ägare, personligen ser jag Onkos som ett drömscenario för att stärka banden och produktutbudet.
- Önskar likande samarbetspartners som Onkos i Asien och Europa.
- Att man knyter till sig försäkringsbolag.
Risker
Valutarisker:
Stor del av försäljning sker utomlands vilket man ska ha i åtanke.
Beroende av leverantörer:
Integrum är för sin verksamhet beroende av leverans av sina produkter såsom implantatsystem samt proteskomponenter från leverantörer som är regulatoriskt godkända och/eller certifierade av berörd myndighet.
Tillstånd och certifieringar:
För att bolagets produkter ska kunna marknadsföras och säljas på olika marknader behöver tillstånd och/eller certifiering erhållas. Vidare kan lagstiftning eller andra regler som rör bolagets verksamhet eller produkter ändras vilket kan innebära att bolaget inte längre uppfyller relevant myndighet eller administrativt organs krav.
Produktkvalitet:
Vidare finns en risk att bristande produktkvalitet skulle kunna resultera i minskad efterfrågan på bolagets produkter.
Jag äger aktier i bolaget och råder alla att kontrollera de uppgifterna jag framför.